31 Ekim 2014 Cuma

Niğde Üniversitesinde
‘Türk Dünyasının Sosyal DNA’sı Damgalar’ 
Konulu Konferans Düzenlendi


 Niğde Üniversitesi  Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla “Türk Dünyasının Sosyal DNA’sı Damgalar” konulu konferans düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdureşit Jelil Qarluq, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Konuşmasının başında arkeolojik ve etnografik kültür unsurlarının milletlerin varlığında ve tarihinde büyük önem arz ettiğini belirten Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy, bu kültür unsurlarının doğru şekilde incelenmesi tarihin bir çok ayrıntısının da doğru anlaşılmasını sağlayacağını belirtti.
Kültür araştırmalarında geleneksel kültür unsurlarının en başta incelenmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mustafa Aksoy; “Çünkü bir kültürün en otantik yapısı buralarda görülür ve buralarda gizlidir. Bizim araştırmamızın temel konusu olan halı-kilim, mezar/mezar taşı, bazı arkeolojik ve etnografik kültür unsurları ve üzerlerindeki damgaların hiçbir ideolojik arka planı olmayan, önemli bir kısmı okuma yazma bilmeyen hatta farklı dilleri konuşan ve çok büyük coğrafi farklılığa rağmen aynı damgaları ve kültür unsurlarını kullanmaları kültür araştırmacılarına önemli mesajlar vermektedir. Bu mesajı okumak ve anlamak için damgaların ortaya çıktığı Altaylar ile Moğolistan’ın damgalar ve kültür dünyasına girilmesi gerekir” dedi.
Damgaların Türklerin kadim Türk dilinin alfabesini oluştuğunu söyleyerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Aksoy; “Damgalar, Bozkır Türk Kültürünün temel unsurlarından biridir. Damgaların anavatanı tarihi Türk coğrafyasıdır. Oralarda ortaya çıkmış ve Türklerin tarih içindeki ilerleyiş seyrine bağlı olarak diğer ülkelere yayılmışlardır. Bugün de Türklerin yaşadığı ülkelerde otantik ve stilize şekilleriyle yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Başka bir ifade ile Türklerin tarihte ve günümüzde yaşadıkları coğrafyaların sınırları aynı zamanda damgaların ortaya çıktığı ve yaşadığı coğrafyanın sınırlarını gösterir” diye konuştu.
Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak’ın konferans konuşmacısı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy’a teşekkür plaketi takdim etmesinin ardından sona erdi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder