Türkiye’nin NBŞ üretim kapasitesi, şeker üretiminin yarısından fazla
NBŞ ÜRETİMİ NE KADAR?
NBŞ üretim miktarı, bu ürünlerin üretildiği tesis sayısı, bu tesislerin kapasitelerinin açıklanmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ayrıca şu soruları da yöneltti:
“Ülkemiz, 126 ülkeden gıda ürünü ithalatı yanında binlerce farklı mamul gıda ürünü de ithal edilmektedir. İthal edilen gıda ürünlerinin bazıları, içeriğinde tatlandırıcı bulunan ve nişasta bazlı şurup kullanılan ürünlerdir. İthal edilen mamalar, mamul gıdalar ve diğer yiyecekler nişasta bazı şurup ile tatlandırıcı içeriği nedeniyle incelenmekte midir?2020 yılında ithal edilen ve içeriğinde nişasta bazlı şurup olan gıda ürünlerinin çeşitleri nelerdir? Bu ürünlerin ithalat miktarı nedir?”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gürer’in özellikle NBŞ kullanılarak elde edilen gıda mamulleri ve bu mamullerin ithalatındaki denetim ve incelemelerin yeterli olup olmadığına ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı.
Ülkemizdeki şeker üretiminin A kotasının yüzde 10’u olarak belirlenen NBŞ kotalarının önce yüzde 5’e ardından da yüzde 2.5’e düşürüldüğünü anımsattı.
NBŞ KOTASI DÜŞTÜ AMA...
Kotaların, fabrikaların üretim döneminin içerisinde yer aldığı pazarlama yılı bazında belirlendiğine dikkat çeken Gürer, “Pazarlama yılı; 1 Eylül 31 Ağustos dönemini kapsamakta olup, 2020/2021 pazarlama yılı hali hazırda devam etmektedir. Bu kapsamda en son tamamlanan pazarlama yılı (PY) olan 2019/2020 PY’ de 2,7 Milyon ton Ülke toplam kotanın yüzde2,5’ine tekabül eden 67,5 bin tonluk miktar NBŞ için tahsis edilmiştir” açıklamasında bulundu.
İHRACAT İÇİN ÜRETİLEN NBŞ’DE KOTA SINIRLAMASI YOK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İhracat için üretilen ve ihracatı yapılan şeker için bir kota sınırlaması bulunmadığını da açıkladı.
10 ADET NBŞ FABRİKASI VAR
Ülkemizde 5’i üretim ve satış amaçlı(kotalı), 5’i de sadece ihracat amaçlı( kotasız) olmak üzere 10 adet NBŞ fabrikasının bulunduğunu da açıklayan Bakan Pakdemirli, “Bunlardan biri gayri faal olup toplam kurulu kapasite yaklaşık 1,4 Milyon tondur” diye konuştu.
ÜLKEMİZİN NBŞ ÜRETİM KAPASİTESİ, ŞEKER ÜRETİMİNİN YARISINDAN FAZLA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizdeki NBŞ kapasitesinin, şeker pancarından elde edilen şeker üretiminin yarısından fazla olduğuna da dikkat çekerek, “2.7 milyon ton şeker üretilen ülkemizde, kotalı ve kotasız NBŞ üretim kapasitesi 1.4 milyon ton olarak açıklandı. Pek çok üründe tatlandırıcı olarak kullanılan NBŞ’nin diyabetik hastalıkların yanı sıra diğer bazı gelişim bozukluğu hastalıklarına da neden olduğu yönünde bilim insanlarının kamuoyuna da yansıyan araştırmaların olduğu bilinmektedir. Dünya bu konuyu tartışırken sonuçları göz önünde bulundurulduğunda konu sürekli takip edilmelidir ” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder