15 Nisan 2023 Cumartesi


 NİĞDE’NİN ÇEVRE KİRLİLİĞİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Gürer, Akkaya Barajı ve Kızılca Deresinin çevre kirliliğini Bakana sordu.

Gürer: Baraj ve derede canlı yaşamıyor

Bakan Kurum: Dünya Bankasından kredi çekilip, yağmur suyu ve kanalizasyon hattı ayrıştırılacak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akkaya Barajı ve Bor Kızılca Deresindeki kirliliği, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Kirlilik nedeniyle canlı yaşamaz duruma gelen baraj ve derede sorunun ne zaman çözüleceğini soran Gürer’in önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi.

Bakan Kurum, Akkaya Barajında yapılan arıtma tesisinin ömrünün artırılması için Dünya Bankasından kredi çekilerek, yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin ayrıştırılacağını, Kızılca Deresinin bakım ve onarımı için de ihale açılacağını açıkladı.

GÜRER, NİĞDENİN ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Gürer, Niğde’nin çevre kirliliği konusunda en önemli sorunlarının başında gelen Akkaya Barajı ve  Bor Kızılca Deresinde herhangi bir çalışma yapılın yapılmadığının açıklanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

AKKAYA BARAJINDA CANLI YAŞAMIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

2023 yılında Niğde iline yönelik sorunların aşılması için ayrılan kaynak ne kadardır?

Niğde İli Akkaya Barajı'nda halen canlı yaşamamaktadır. Kirlenme ile atık deposuna dönen bölgede canlı yaşama noktasına ne zaman gelineceği düşünülmektedir?

Niğde İli, Bor İlçesi Kızılca Deresi'nde canlı yaşamı yoktur. Çevre ve ağaçlar kurumuştur. 2023 yılında yerinde inceleme yapılarak çözüm üretilecek midir?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürerin soru önergesini yanıtlayan Bakan Murat Kurum, Niğde İli, Bor İlçesinde bulunan Kızılca Dere yatağına Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisinden kaynaklanan deşarj sularının ulaştığını belirterek, atıksuların söz konusu arıtma tesisinden arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edildiğini ifade etti. Bakan Kurum,  söz konusu arıtma tesisi, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi tarafından işletildiğini vurguladı.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ, KIZILCA DERESİNDE HERHANGİ BİR  SORUNA RASTLAMAMIŞ

2872 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde atıksu konulu çevre izin belgesinde belirtilen aralıklarla çıkış suyundan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevlileri tarafından numuneler alınarak Bakanları tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analizlerinin yapıldığını belirten Bakan Kurum, Arıtma tesisinin meri mevzuttabelirtilen şartları sağlayıp sağlamadığı hali hazırda kontrol edilmekte olup, şu ana kadar numune sonuçlarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder