21 Ağustos 2023 Pazartesi

OKULUMUZU KAPATMAYIN


 

Eminlik Köylülerinin okul isyanı, “Çocuklarımızı okulsuz bırakmayın” 

Anneler: “Çocuklarımıza taşımalı eğitim değil, okulunda eğitim istiyoruz”

ODTÜ MİMARLIK ÖĞRENCİLERİNİN İNŞAA ETTİİĞİ OKULA KAPATMA KARARI GELDİ !!!

Gürer: “Köyde okulu kapatmak köyü terk edin demektir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla’nın Eminlik köyünü ziyaret ederek, Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu’nun kapatılmasına tepki gösteren öğrenci ve velilerle görüştü.

56 yıl önce  ODTÜ Mimarlık Fakültesi  2.nci sınıf öğrenciler ile köylülerin beraber  inşa ettikleri   ve çevre köylerdeki öğrencilerin de eğitim gördüğü  öğrencisi, öğretmeni bulunan okulun kapatılması ve taşımalı eğitime geçilmesine köy halkı tepki gösterdiğini ifade eden   Ömer Fethi Gürer, yetkililere çağrıda bulunarak, “kırsalda  okul demek, köy demek, köy demek ülke demek; köylerde okullar  yok edilirse  göç artar. Ahırlar boşalır. Tarlalar ekilmez olur. Sonuçta gıdaya erişimde sorun yaşanır” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1967 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü öğrencileri ile köylülerin imece usulüyle yaptığı, Ulukışla’nın Eminlik köyündeki Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu’nda öğrenci ve velilerle bir araya gelerek, okulun kapatılmasına tepki gösteren köy halkına destek verdi. 

36 dönüm arazisi olan ve farklı mimarisiyle dikkat çeken 58 öğrencili Şehit

Yıldıray Kılınç Ortaokulu’nun, 2023-2024 eğitim öğretim dönemi öncesinde kapatılmasına yönetmenlikte ki öğrenci sayısı karşılamadığı gerekçesi ile karar verildi. 

Okulun kapatılmasına tepki gösteren veliler, öğrenciler ve mezun öğrenciler, okulun bahçesinde vekil Gürer ile buluştular.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Eminlik köyünde okulun kapatılmasına tepki gösteren öğrenci ve velileri dinledi

HAZİN HİKAYE 

Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu mezunlarından Hasan Baysal, yıllar önce ilçedeki ortaokula giderken 2 öğrencinin yoğun tipide yaşamlarını yitirmesi üzerine, köylülerin, ODTÜ rektörlüğünden buraya bir ortaokul yapılmasını talep ettiğini, Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf öğrencilerinin buraya gelerek, köy halkı ile birlikte imece usulüyle okulu inşa ettiklerini anımsattı. Okul yüzlerce mezunu ile bölge köyleri içinde önemli bir merkez okul konumunda” dedi.

BU OKUL SAYESİNDE BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞTİ 

Okulun bu bölgenin kaderini değiştirdiğini belirten Hasan Baysal, “Bu okul olmasaydı, ben çoban olarak kalacaktım. Bu okul sayesinde yüksekokullara gittik, fabrikalarda iş bulduk, hayatım değişti, kendime meslek edindim, çalıştım ve mutlu bir hayat yaşıyorum” dedi. 

Okulun hiçbir sebep yokken kapatılarak, taşımacılık sisteminin özendirildiğini anlatan Hasan Baysal, “İlçe ile köyümüz arasında 30 km mesafe var. 10-12 yaşındaki çocuklar, sabah erkenden kalkarak yarı uykulu, yarı aç servislerle okula götürülecek. Zaten okula gidene kadar çocuğun haşatı çıkar. Bu çocuklar boşuna okulu götürülür” diye konuştu. 

Öğrenci velisi Zeliha Gültepe ise çocukların kendi ihtiyaçlarını bile zor giderdiğine dikkat çekerek, “Biz okulumuzun kapatılmasını istemiyoruz. Çocuklarımızı yatılı okula göndermeyeceğiz. Bu çocuklar daha kendi ihtiyaçlarını bile göremiyorlar. Okulumuzu kapatarak bizim düzenimizi bozmasınlar” dedi. 

ŞEHİRDE ASGARİ ÜCRETLE NASIL GEÇİNECEĞİZ?

Öğrenci velilerinden Yasemin Erdem ise “Benim eşim asgari ücretle çalışıyor. Biz şehre gidersek 5 bin lira ev kirası vereceğiz. Kalan 6 bin lira ile nasıl geçineceğiz? ‘Çocuklarınızı okula gönderin’ diyorlar ama okulumuzu kapatıyorlar. Burada hayvancılıkla uğraşanlar var. Tarlası, bağı, bahçesi olan var. Okul kapanırsa, ya çocuklarını okula göndermeyecekler ya da işlerini bırakmak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu. 

BU OKUL SAYESİNDE MEMUR OLDUK, GEÇİMİMİZİ SAĞLADIK 

Okula ismi verilen Şehit Yıldıray Kılınç’ın kardeşi ise okula çevredeki köylerden de öğrenci geldiğine dikkat çekerek, “Bu okulumuzun kapatılmasını istemiyoruz. Köylülerimizin çoğu bu okul sayesinde memur oldu, bu okul sayesinde iş sahibi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, lütfen okulumuzu kapatmasınlar. Taşımalı sistem ağır geliyorsa, herkes kendi taşıma ücretini ödeyebilir ama okulumuzu lütfen kapatmayın” ifadesini kullandı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder