19 Şubat 2024 Pazartesi


 6 ŞUBAT DEPREMİNDEN DERS ÇIKARILDI MI ?

  Gürer: “Depremin acıları demeçlerle kapanmıyor”

         CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinde gerekli derslerin çıkarılmadığını söyledi.

        Gürer, deprem sonrası görülen yaşanan acılar dahi yönetenlerin bu bağlamda eksikleri için “özeleştiri yapmalarına vesile olmadı” dedi.

      Resmi rakamlara göre 53 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerde 110 bin vatandaşımızın da yaralandığını anımsatan Gürer, can kaybının bu kadar fazla olmasında depreme karşı duyarsızlığın ve gerekli tedbirlerin alınmamış olmasının etkisi olduğunu belirtti.  

GÜRER'DEN 6 ŞUBAT MESAJI…

Niğde Milletvekili Gürer, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki meydana gelen depremlerin yıldönümünde her deprem bir öğreti olmasına karşın olası depremler için gereken önlemlerde yetersiz olunduğu görülüyor” dedi.

DEPREMİN ŞAKASI YOK 

       11 ilde büyük yıkımlara neden olan ve depremlerde 400 bine yakın konut, 40 binden fazla işyeri ve 12 bin civarında ahırın yıkıldığını hatırlatan , Milletvekili  Gürer, “Depremde yıkılan binaların bir bölümü imar affı kapsamına alınan binalardan oluştu. “Deprem öldürmez. Bina öldürür” ifadesi bir kez daha acı biçimde ders verdi. Ülkeyi yönetenler bu durumdan yeterince ders çıkardı mı? Olası büyük bir deprem için bu büyük depremden sonra ne gibi önlem alındı? 

En azından kurtarma çalışmaları için olsun yeterince programlama yapıldı mı? 

Toplum bu bağlamda bilinçli ve eğitimli kılındı mı? 

Bu konularda dahi evet denecek bir gelişme görülmüyor. Halen binlerce yapı risk altında kullanılmaya devam ediyor.

NİĞDELİ DEPREMZEDELERİN DURUMU 

6 Şubat depremlerinden yıkıcı bir şekilde etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Elazığ illerinin Afet Bölgesi kapsamına alındığını anımsatan CHP Milletvekili  Gürer, “Bu 11 ilimiz dışında, yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu Niğde, Kayseri, Mardin, Tunceli, Bingöl ve Batman illerinde yer alan bazı yerleşim birimleri de az, orta ve ağır derecede hasar gören binaların olması nedeniyle Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edilmişti. Ancak aralarında Niğde'nin de bulunduğu bu 6 ilimizde, depremzedelere sadece cüzi miktarda kira yardımı yapılmış ve depremzedeler ne yazık ki yok sayılmıştır. 

6 Şubat depremlerinde Niğde de 26 bina ağır hasarlı, 34 bina orta hasarlı ve 277 bina az hasarlı olarak tespit edilmişti. Bu binalarda ikamet eden vatandaşlarımız ne yazık ki kaderleriyle baş başa bırakılmıştır. Onlar için bugüne kadar ne konut ne de işyeri yapımı noktasında herhangi bir girişimde bulunulmamıştır” şeklinde konuştu. 

      CHP Milletvekili Gürer, “Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Ancak ülkeyi yönetenlerin sürekli imar afları çıkararak, tarım alanlarının betonlaştırılmasına izin vererek depremlerin neden olduğu can kayıplarının artmasına yol açmaktan vazgeçmelidir” dedi. 

CHP Milletvekili Gürer, ülkemizde ve dünyanın hiçbir yerinde böyle felaketlerin yaşanmamasını da dileyen , Gürer, “Depremlerde hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza şifa diliyorum” ifadelerini kullandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder