10 Ekim 2016 Pazartesi

15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ



NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. YILMAZ YÜCEL “Sağlıklı Bir Yaşam İçin Suya Sabuna Dokunun’’ DEDİ VE 15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ İLE AÇIKLAMA YAPTI.
“Dünya el yıkama günü 2008 yılından bu yana her yıl 15 Ekim tarihinde, beş kıtada dünyanın yüzden fazla ülkesinde kutlanmaktadır. 
Dünya el yıkama günü başlangıçta çocuklar ve okullar için oluşturulmuş, ancak sabunla el yıkanmasını destekleyen herkes tarafından kutlanmaktadır. Sabun ile ellerin yıkanması,  gelişmekte olan ülkelerde milyonlarla çocuğunun ölümüne neden olan ishalli hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili ve ucuz yoldur. Günlük yaşamda elimiz sürekli kirlenir. Yüzümüze, saçlarımıza tozlar konabilir. Kirli yüzeylere sürtünür ve dokunuruz.
Sağlıklı kalmak ve çevresel kirleticilerden korunabilmek için el yıkama en önemli uygulamalardan biridir. Ellerimizi değişik kirleticilerle değdirerek aldığımız, öksürerek ve hapşırarak bulaştırdığımız mikroplar ellerimizi yıkamayacak olursak ürerler. Bu mikroplar dokunduğumuz yiyeceklere, gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza kolayca bulaşırlar. Vücuda giren mikroplar kolayca üreyerek birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilirler. El yıkama bir toplum için “önemli hastalıkların” çoğundan korur.
El Hijyenini çok önemlidir.
Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir. Oldukça az önemsediğimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında eğitim vererek başlar ve birçok devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye eğitimle devam eder. Bu konunun ülkemizde sağlık sektöründe ve gıda sektöründe ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak     gerekmektedir.
El Hijyeninin Önemi
Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır. Vücudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur. Mikroorganizmalar bizlere bulaşır. Hastalık yaparlar. Bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar uygun ortam bulduklarında çoğalarak Zaralı hale gelirler. Ellerimizle her şeye dokunarak, kontamine oluruz. Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz. Yani mikropları yayarız ve başkasındansa alırız. 

Ellerimizde bulunan mikroplarıma her yerimize farkında olmadan bulaştırırız. Kaşınmak, göz ve ağız, bıyık, burun, kulak ellemek yeterlidir. Kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlıklarınıza tehlikeye sokarız. Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, kolera, diyare, verem vs. hastalıklar bulaşıcıdır. El yıkanmacıdaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.”Dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder