30 Ekim 2016 Pazar

ERKEN TEŞHİS KANSERDEN KORUR
NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜR V. DR. ERTAN DEĞİRMENCİOĞLU “ KANSER KONUSUNDA TOPLUM BİLİNÇLENMELİ “ DERKEN ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNİ ANLATTI. VATANDAŞLARI KETEME BEKLİYORUZ DEDİ.
“Kanser dünyada ve ülkemizde giderek artan, sağlık boyutunun yanı sıra psikolojik,sosyal ve ekonomik boyutları da olan, hasta ve yakınlarını etkileyen çok yönlü bir sağlık problemidir. Dünyada her yıl 12 milyon insan kanser hastalığına yakalanmakta ve 7.6 milyon insan da bu sebeple ölmektedir.
    Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli  beslenme, fiziksel aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.
    Kanserde korunma kadar ‘Erken Teşhis ’üzerinde de durulması gerekmektedir. Erken teşhis, yaşam kalitesi ve süresinin artması açısından ve bazı kanser türlerinde tedavi edilebilme oranını yükselttiğinden oldukça önemlidir. Bu amaçla ülkemizde toplum tabanlı olarak 3 kanser türünde ( Meme ,Rahim ağzı ve Kalın Bağırsak Kanseri) tüm KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi),Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde taramalar yapılmaktadır.
    İlimizde de bu taramalar  KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca Merkez ve İlçe köylerden Müdürlüğümüze ait araçlarla tarama yaptıracak kişiler Merkez Dışarı Camii arkasındaki KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’e taşınıp ücretsiz olarak Meme, Rahim Ağzı ve Kalın Bağırsak taramaları yapıldıktan sonra ikametlerine götürülmektedir.
    Taramasını yaptığımız kanserlerden biri olan MEME KANSERİ kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer almaktadır. KETEM’de Meme Kanseri için 40-69 Yaş arasındaki kadınlara klinik meme muayenesi ve mamografi taramaları yapılmaktadır. Bu tarama 2 (iki)yılda bir tekrarlanmalıdır
    Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen diğer bir kanser türü RAHİM AĞZI KANSERİdir. Bu kanser için 30-65 Yaş arasındaki kadınlara KETEM, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde  HPV DNA Testi taraması yapılmaktadır. Bu taramayı belirtilen yaş aralığındaki kadınlarımız 5 (beş) yılda bir yaptırmalıdır.
    KALIN BAĞIRSAK KANSERİ taraması da yine KETEM, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde  50-70 Yaş arasındaki kadın ve erkeklerde, 2 (iki) yılda bir olmak üzere Gaitada Gizli Kan(GGK) testi ile yapılmaktadır

    Kanser hastalığına karşı mücadelede ERKEN TEŞHİS dolayısıyla KANSER TARAMALARININ çok önemli olduğunu belirterek, halkımızı ücretsiz olarak taramalarını yaptırabilecekleri  KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz.” Dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder