5 Mayıs 2016 Perşembe

 5 MAYIS HIDIRELLEZ
Hıdırellez, baharın gelişinin kutlandığı bir bayramdır. Tıpkı nevruz bayramı gibi. İslamiyette böyle bir bayram olmadığı söylenir ama Hıdırellez gelenek olarak her yıl kutlanır.
Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez halk bayramı olarakta kutlanmaktadır. Zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hz. Hızır'ın, Hz. İlyas 'la bir araya geldikleri günde dileklerin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor.
Yumurtaların soğan kabuğu ile birlikte haşlanmasıyla renk verilir yumurtalara. Renkli yumurtalarla çocuk sevindirilir. Bu da hristiyanların Paskalya bayramına benzetilir.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hz. Hızır'ın, Hz. İlyas'la bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.
Ritüellerine göre; Hıdırellez günü eğlence, şenlikler ve ateş yakıp üzerinden atlama gibi etkinlikler yapılır. Hıdırellez, her yıl olduğu gibi bu senede 5 Mayıs Perşembe günü kutlanacak.
İnanışa göre Hızır; yaşam suyu içerek ölümsüzlüğe ulaşmıştır. Hızır, bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler.
Türkiye’de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:
Kalbi temiz, inançlı insanlara yardım eder.
Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
Derman ve şifa verir.
Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
Uğur ve kısmet sembolüdür.

Mucize ve keramet sahibidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder