9 Eylül 2020 Çarşamba

9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Kutlu Olsun


9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu
Tarih 9 Eylül 1922, günlerden Cumartesi, Kurtuluş Savaşının sonlarına gelindiği dönem, ordumuzun İzmir’e girdiği ve topraklarımızı geri aldığı gün olarak tarihe geçmiştir.
 Büyük Taarruz, milletimizin işgalci güçleri ülkeden atmak için yaptığı askeri saldırıya verilen isimdir. Öncesinde çoğunlukla savunma yapan ordumuz sadece savunma yaparak ülkemizin düşmandan kurtulamayacağını anlamış ve saldırı planını uygulamıştır.

Büyük Taarruz, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının aylarca yapmış olduğu planlar neticesinde gerçekleşmiş ve düşmanı yurttan atmak için en kesin çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Taarruz, 26 Ağustos 1922 tarihinde başlamış ve 30 Ağustos tarihinde ordumuzun zaferi ile son bulmuştur. 30 Ağustos günü verilen mücadeleye “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” ve “Dumlupınar Meydan Muharebesi” adları da verilmiştir. Ordumuz, bozguna uğrayan düşman birliklerini Ege kıyılarına kadar takip etmiş ve 9 Eylül 1922 tarihinde yurttan atmıştır. Bu tarih “İzmir’in Kurtuluşu” olarak ilan edilmiştir. 9 Eylül vesilesiyle tüm şehit ve gazilerimizi şükranla anıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder