13 Eylül 2020 Pazar

Gürer: “Maskeler yeniden ücretsiz dağıtılmalıdır”

MASKE, DAR GELİRLİ İÇİN KÜLFET OLDU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüse karşı alınan tedbirlerin en önemli koruyuculardan   biri olan maske kullanımının ücretli olmasının, ülkemizde çok sayıda düşük gelirli vatandaşı  ekonomik yönden sıkıntıya soktuğunu belirtti. 
 AİLENİN AYLIK MASKE GİDERİ SORUN
Pandemi sürecinde maske-mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uzmanlar, sürekli ev dışında olan her bireyin aynı maskeyi kullanmaması ve bulunduğu duruma, koşullara göre maskenin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Sağlıklı ve yararlı olması için ev dışında günü geçiren için  günde en az  2 maske değiştirmesi gerekiyor.  Sürekli aynı maskenin kullanılmasının faydadan çok zarara yol açacağı da  sık sık  ifade ediliyor. Bir tek maskenin fiyatının en az 1 lira olduğu düşünülürse, 1 kişinin günlük maske gideri de eğer uzmanların belirttiği gibi tam kuralına uygun kullanılacaksa, özellikle büyük kentlerde sürekli ev dışında olan için en az 2 adet olması gerekir ki bu giderde  2 TL olacaktır.
 Bu şekilde 4 kişilik bir ailenin aylık maske gideri  240 TL  olacaktır. Bazı durumlarda daha çok maske değişimine gerek duyulmakta olup bu gider daha da artacaktır. Maskenin koruyucu olabilmesi için doğru kullanılması da gerekiyor. Maskenin yanlış kullanımı bulaş riskini de artırdığı göz önüne alınarak vatandaşın maskeyi doğru şekilde kullanması da sağlanmalıdır. Kimi örneklerde “takmış olmak” maksadıyla  maske bulundurulmaktadır ki bazı vatandaşlarda çene altı, kolda ve elde taşıma gibi maskenin işlevini hiçe sayıp mecburiyetten taşıdığı da görülmektedir. Özellikle ihtiyacı olana bedelsiz maske verilmedikçe maskede istenen fayda sınırlı kalacaktır” dedi. 
MASKENİN  NASIL KULLANILACAĞI BİLİNMELİ
 Ömer Fethi Gürer, dar gelirli vatandaşlar için maske giderinin bir külfet olmaması gerektiğine dikkat çekerek, “ Emekli maaşından başka geliri olmayan 4 kişilik bir ailenin aylık maske gideri, en az 240 TL olacaktır. Bu durumda 1.500 TL maaşının en az 240 TL’sini maskeye veren bir emekli ailenin, zor şartlarda ancak geçinebildiği bu süreçte sıkıntısı daha da artacaktır. Gıda, ısınma, giyim, ulaşım, elektrik, doğalgaz ve diğer giderler göz önünde bulundurulduğunda aylık gelirine virüs ile beraber gelen bu ekstra gider sonucunda ciddi zorluk yaşayacaktır. Bu nedenle emekli ücretlerinde en azından aylık pandemi giderleri dikkate alınarak bir artış sağlanmalıdır. Ayrıca yaşanan ekonomik sorunlar dikkate alınarak pandemi sürecinde oluşan maske gibi giderler de değerlendirilerek eriyen asgari ücretten vergi alınmamalı ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarında vergiden muaf kılınması da sağlanmalıdır “ diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder