Bayramda yeterli ve
dengeli beslenmeliyiz
İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Kurban Bayramında
Beslenme ile ilgili önemli bilgiler verdi:
Kurban Bayramında bayram geleneklerimizden olan tatlı,
şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı
artmaktadır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için kurbanlık kesimlerinin doğru
şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme
yöntemleri ve dengeli beslenme konularında bilinçli davranılmalıdır. Özellikle
obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı)
hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca
sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne
ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes
için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir.
Kurban Bayramında, etin tüketim miktarının yanı sıra
pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve
ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok
yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen
maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek
başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin
çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan
yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle
kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve
“kömürleşme” sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine
uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik sağlamak için, diğer temel besin
grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu ve meyve grubu’ ile aynı
öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir. Sağlıklı ve mutlu bir bayram
geçirmeniz dileklerimle iyi bayramlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder