Kuru incirin ihracat yolculuğu 7 Ekim’de başlıyor
Kuru incirde ilk gemi tarihi 7 Ekim oldu . Kuru incir
ihracatında hedef 70 bin ton
Her gün iki kuru incir tüketelim çağrısı
Tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak tanımlanan, Noel
sofralarının vazgeçilmezi, Cennet meyvesi kuru incirin ihracat yolculuğu 7 Ekim
2022 Cuma günü başlayacak. Türkiye, 2022/23 sezonunda 70 bin ton kuru incir
ihracat hedefi koydu.
Kuru incir ihracatçıları, kuru incirde ilk gemi tarihini
belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri’nde buluştu.
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu
yıllık ortalama 250 milyon dolar döviz getirisi olan kuru incirde ilk ihraç
tarihi olarak 7 Ekim 2022 tarihi benimsendi. Bu tarih Türkiye İhracatçılar
Meclisi’nin uygun görüşü ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı halinde kesinlik
kazanacak.
Genel kurulda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri
İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir
ihracatında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin öne çıktığını,
2021/22 sezonunda 64 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında, Türkiye’ye 241
milyon dolar kazandırdıkları bilgisini paylaştı.
En büyük ihraç pazarları Avrupa Birliği’nin ortaya
koyduğu AB Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen organik tarım, gıda
güvenliği, sürdürülebilirlik, iyi tarım uygulamalarının öncelikli alanları
olduğunu vurgulayan Işık, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak diğer kurumlarla,
üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, incir araştırma enstitüsü, Tarım İl
ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla
yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik
zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Kuru incir Türkiye’nin
bir prestij ürünü. Sadece bu topraklarda sarılop çeşidi incir yetişiyor ve
dünyaya gönderiliyor. Biz bu sağlıklı ürünü, bütün dünyaya sağlıklı bir şekilde
yedirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni sezonun
tüm üretici ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Kuru incirde 2022/23 sezonunda verim ve kalitenin yüksek
olmasını beklediklerini vurgulayan Işık sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuru incirin
dünyadaki imajının korunması için Aflatoksin ve Okratoksin oluşumunun önlenmesi
için ürünlerin toplama, nakliye ve işlemesinde çok özen göstermemiz gerekiyor.
Bu hususlara dikkat ettiğimiz takdirde başarılı bir sezon geçireceğimize
inanıyoruz. 2022/23 sezonu için hedefimiz 70 bin ton ihracat yapmak.”
İç tüketimi de artırmalıyız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder