31 Ocak 2023 Salı


 Su Kaynaklarını Doğru Kullanmalıyız

Gürer: “Kuraklığın etkisi üretim kayıplarına neden olacak”

Gürer: “Kuyu sularına ruhsat verilip modern sulama yöntemlerine geçilmelidir” 

Gürer: “Kuraklık sürerse tarımsal ürünlerde risk artar”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel iklim değişikliklerin neden olduğu kuraklığın, ülkemizde sulama suyu sorununu hat safhaya çıkardığını belirterek, “Gerekli önlemlerin acilen alınmaması durumunda tarımsal üretimde verim kaybı oluşacak ve olumsuz tablo raflara fiyat artışı olarak yansıyacak” dedi. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, kuraklığın neden olacağı verim kayıpları ile bu sorunun çözümüne yönelik yapılması gerekenleri sıraladı.

Küresel iklim değişiklikleriyle başlayan sert rüzgârlar, hortumlar, seller. Sıcaklık dalgalanmaları, dolu ve don gibi afetlerin üretimi doğrudan etkilediğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz yıl Ekim-Aralık döneminde beklenen yağışların gelmediğini, kar yağışının da olmaması nedeniyle tohumun toprakla buluşmasına rağmen verim kayıplarının oluşacağı boyutta sorunlar yaşandığını ifade etti. 

KURAKLIK DEVAM EDİYOR 

Kuraklığın 2023 yılının ilk günlerinde de devam ettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretim kayıplarının önlenmesi için bugünden gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin su fakiri bir ülke olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, su kaynaklarının verimli kullanımı konusunda doğru planlama yapılarak kuraklık tehdidiyle ortaya çıkabilecek üretim kayıplarının önüne geçilebileceğine işaret etti. 

RUHSATSIZ SU KUYUSU SAYISI ÇOK FAZLA 

Anadolu'nun bazı bölgelerindeki sulama suyu kuyularının yüzde 90'ının kaçak olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, ruhsatsız kuyulara bir an önce ruhsat verilip, üreticilerin vahşi sulama yörene damlama ve yağmurlama sistemine geçmesine olanak tanınması gerektiğini kaydetti. Kuraklık sürerse  sorunlar ağırlaşır. Kuraklık acı acı kapıyı çalıyor.. Kuraklık sürerse tarımsal 

ürünlerde risk artar.

SULU TARIM VERİM ARTIŞINI SAĞLIYOR 

TÜİK verilerine göre kuru tarım alanlarında 1 dönümde 270 kg buğday verimi alınırken, sulu alanlardaki verim miktarının 850 kg'a kadar çıkabildiğine dikkat çeken  CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama suyunun verim açığının ortadan kalkmasına neden olduğuna dikkat çekti. Artan nüfusa göre yıllardır ortalama ürün üretiminde verimin etkisi önemli olduğunu belirtti.

KURAKLIK RAFI DA ETKİLİYOR 

Kuraklığın; çiftçinin verim ve dolayısıyla kaybına neden olacağı gibi raftaki ürünün fiyatının artmasına ve bu nedenle de vatandaşın pahalıya ürün almasına neden olacağını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dünyada da benzer sorunlar yaşandığı için yurtdışından ithal ürün getirmek isteseniz de uygun fiyatlarla ürün bulunamayacağından dolayı sorunlar giderek artacaktır. Kuraklığın etkisi doğrudan  raftaki ürününe zam demektir bu bağlamda ,kuraklığın etkisi ciddi  üretim kayıplarına neden olması da olasıdır” dedi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder