12 Ocak 2023 Perşembe


 TARSİM Kaydı Olmayan Üreticinin de Doğal Afet  Zararı Karşılanmalı

   CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, Niğde'nin bazı belde ve köylerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde hasar oluşan tarla ve bahçelerde, üreticilerin TARSİM kaydı olup olmadığına bakılmaksızın zararının karşılanması talebini içeren soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yanıt verdi.

   Bakan Kirişçi, doğal afetlerde ilgili hasarın üreticilerin ancak TARSİM kaydı olması halinde karşılandığını belirterek, üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan tarımsal kredi borçlarının ertelendiğini veya taksitlendirildiğini kaydetti. 

     Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  geçtiğimiz aylarda Niğde merkeze bağlı Edikli Dündarlı Kasabası, Kayırlı Beldeleri ile ve Çamardı İlçesine bağlı Üskül Köyü ve çevre köylerde ani yağış sonucu tarla ve bahçe bitkilerinde oluşan hasarı, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

    Gürer, doğal afette üreticilerin büyük zarar gördüğüne dikkat çekerek, “ TARSİM sigortası olsun olmasın dolu ve selden etkilenen tüm çiftçiler için bölge afet kapsamına alınıp zararları karşılanması için hasar tespiti yapılması ve destek verilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde soru yöneltti. 

   CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Doğal afetlere yönelik Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerince hasar tespit çalışmaları ivedilikle yapılmaktadır.

Niğde İlinde meydana gelen afetlerde 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki tarım sigortası yaptıran üreticilerimizin zararları TARSİM Eksperleri tarafından yapılan hasar tespitleri neticesinde TARSİM tarafından ivedilikle karşılanmaktadır” dedi.

KREDİLER TAKSİTLENDİRİLEBİLİYOR 

    Bakan Kirişçi ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında kullandırılan kredilerden; krediye konu ürünleri ve varlıkları 01.01.2020 -31.12.2023 tarihleri arasında meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde, çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının ertelenmesi ve taksitlendirilmesinin gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi. 

ÇOK SAYIDA ÜRETİCİ ÇKS'YE KAYITLI DEĞİL 

     Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise farklı nedenlerle bölgede çok sayıda çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olmadığını, bu nedenle TARSİM sigortası yaptıramadığını aktardı. 

DİKKATE ALINMAYABİLİR 

   Çok sayıda üreticinin TARSİM sigortası olmadığı için zarar gören ürünlerine ilişkin hasarının da karşılanamadığını belirten  Ö.Fethi Gürer, pandemi sürecinin neden olduğu sıkıntılar ve yüksek enflasyonun yanısıra girdi maliyetlerindeki artışlar da dikkate alınarak en azından TARSİM kayıd olup olmadığına bakılmaksızın, doğal afetlerden etkilenen tüm üreticilerin zararının karşılanması gerektiğini ifade etti. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder