24 Eylül 2011 Cumartesi

UÇUCU MADDELERE DİKKAT
Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İLTER , "Sağlık Müdürlüğü olarak bazı çalışmalar yürütmekteyiz: Akıl Ruh Sağlığı Şubemiz tarafından oluşturulan bir ekip ile İlimizde ve ilçelerde bulunan tüm kırtasiye ürünleri satılan iş yerleri ziyaret edilerek konu hakkında bilgilendirme yapılmakta ve hassasiyet gösterilmesi istenilmektedir" diye belirterek , uyarılarda bulundu.
Günlük yaşam içinde kullanılan maddeler olması nedeniyle, uçucu madde kullanımı son yıllarda hızla artmaktadır. Bu durum da karşımıza çok büyük bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre uçucu maddeler arasında en çok yapıştırıcı olarak kullanılan maddeler ve özellikle bali, tiner ve bazı soğutucu maddeler yer almaktadır. Bunun yanında tiner, buyalar, benzin çakmak gazı, oje, aseton, çeşitli spreyler ve anestezi için kullanılan maddeler bunlardan bazılarıdır.
Bu maddelerin kullanımı, özellikle düşük sosyoekonomik sınıflar ve parçalanmış aile çocuklarında görülmektedir. Genellikle 6-16 yaş grubunda daha yaygın olmakla birlikte, 20-30 yaş grubunda da uçucu madde kullanan kişilere rastlanmaktadır.Ülkemizde ilk ve orta öğretim öğrencilerinde madde kullanım yaygınlığının tespitini amaçlayan araştırma bulgularına göre ilköğretim öğrencileri arsında yaşam boyu en az bir kez uçucu madde kullanımı % 3.2, ortaöğretim öğrencilerinde % 5.2’dir. İstanbul’da sokakta yaşayan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada ise, çocukların % 30’unun tiner ve yapıştırıcı kullandığı saptanmıştır.
Bu kapsamda ebeveynlere çok büyük görevler düşmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder