29 Kasım 2012 Perşembe


OKUL AŞILARI BAŞLADI
Niğde Halk Sağlığı Müdür V. Dr.DEĞİRMENCİOĞLU'nun açıklaması
        Aşılanmak, hastalığı geçirmek zorunda kalmadan o hastalığa karşı bağışıklık sağlayıp korunmaktır. Aşılar hastalıklara sebep olan mikrobun tümü veya hastalık yapan parçaları kullanılarak oluşturulur.

        Aşıların içerisinde  bulunan mikroplar ya ölüdür ya da hastalık yapamayacak kadar zayıflatılmıştır. 
          Aşıların sağladığı en büyük yarar toplum sağlığının devam ettirilmesidir. Aşılar öncelikle uygulandıkları kişileri hastalıktan korur. Ancak hastalıktan korunan kişiler mikropları diğer kişilere taşıyamayacağı için aşılanmamış kişilere de hastalığın geçişi engelleneceği için onlar da korunabilir.
      Enfeksiyon hastalıklarının yarattığı bireysel hasar ve maliyet yanında kısa sürede büyük kitlelere ulaşması sonucu oluşturduğu etki çok daha büyük olmaktadır. Hastalığın oluşmasını önlemek her zaman tedavi etmekten çok daha kolay ve anlamlıdır. Hastalıklar zaman zaman hiçbir şekilde tedavi edilemeyecek sorunlara ve kalıcı hasarlara yol açabilmektedirler.
        Bu amaçla halk sağlığı açısından çok önemli olan okul aşıları Halk  Sağlığı Müdürlüğümüz Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edilerek Niğde İlinBde yapılmaya başlanmıştır.
        2012-2013 öğretim döneminde Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimize göre;
       - İlköğretim 1. Sınıflara DaBT-İPA  (Dörtlü Kombine Aşı) aşısı ve KKK (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) aşısı
       - İlköğretim 8. sınıflara da Td (Tetanos-Difteri) aşısı uygulanmaktadır.
       Aşıların yan etki oranı çok düşüktür.  Görülebilecek yan etkilerin çoğu hafiftir ve kendiliğinden düzelir. Ancak aşı yapıldıktan sonra gelişebilecek yan etkiler konusunda ebeveynler aşı uygulayan sağlık personelinden bilgi almalıdırlar.
          1.Ateş yükselmesi: Hekimin önerdiği ateş düşürücü uygun aralıklarla ve uygun miktarda verilmelidir. Ateşi yükselen çocuk kalın giydirilmemeli, aralıklarla ılık kompresler uygulanmalıdır. Ilık duş da aldırılabilir. Kontrol altına alınamayan ateşte hekime başvurulmalıdır.
          2. Aşı uygulanan yerde şişlik, kızarıklık ve ağrı: Bu durumda da hekimin uygun gördüğü ateş düşürücü /ağrı kesici ilaçlar kullanılmalı, yanı sıra bölgeye soğuk uygulama, alkol kompres yapılmalıdır. Lüzumu halinde, özellikle tüm kolda yaygın şişlik durumunda hekime başvurulmalıdır.
                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder