31 Mayıs 2016 Salı

Gençler boş vakitlerinin çoğunu televizyon izleyerek geçiriyor

TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü verilerine göre;

 Zaman kullanım araştırması 2014-2015 sonuçlarına göre 15-24 yaş grubu gençlerin %19,6'sının son bir ay içinde sinemaya, %2,1'inin tiyatroya gittiği görülürken, gençlerin %93,9’u TV izlemeye vakit ayırdı. Diğer bir ifadeyle son bir ayda her 10 gençten 9'u TV izlerken, 10 gençten sadece 2'si sinemaya gitti.
Genç kadınlar kitap okumaya daha fazla zaman ayırdı

Son bir ayda gençlerin %47,3’ü kitap okumak için zaman ayırdı. Araştırmaya göre gençlerin %8,5’i son bir ayda kütüphanede zaman geçirirken, %6,2’si seyirci olarak spor faaliyetlerine katıldı.
Gençler akraba ve arkadaş ziyareti yapmayı seviyor
Genç kadınların %55’i kitap okumaya zaman ayırırken, genç erkekler için bu oran %39,7 oldu.
Gençlerin %60,6'sı son bir ay içerisinde boş vakitlerinde akraba ziyareti yaparken, %58,2'si arkadaş ziyaretleri için zaman ayırdı. Gençlerin %56,4'ü sosyal medyada zaman harcadı. Bu oran genç kadınlarda %45,7’si, genç erkeklerde ise %67,1’i oldu.
Son bir ay içerisinde gençlerin %44,8’i alışveriş merkezinde dolaşarak zaman harcarken, gençlerin %11,7’si boş zamanını bulmaca, sudoku çözme vb. faaliyetlerle geçirdi. Genç erkeklerin %19,5’i internet kafede vakit geçirirken, genç kadınların %15,1‘i elişi yapma, örgü örme, ahşap boyama vb. faaliyetlere zaman ayırdı. Gençlerin %7,9’u son bir ay içerisinde sportif faaliyet olarak yürüyüş ve koşu yaptı.
Kaya Delme ve Sondaj Teknolojileri Semineri

Niğde Üniversitesi-Sanayi İşbirliği kapsamında Atlas Copco A.Ş. İstanbul firması ile Mühendislik Fakültesi İnşaat, Jeoloji ve Maden Mühendisliği Bölümlerinin ortak düzenlediği “Kaya Delme ve Sondaj Teknolojileri Semineri” Mühendislik Fakültesi Amfi 1 de gerçekleştirildi. 
Öğrenci ve öğretim elemanlarının katıldığı program, Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ö. Yusuf Toraman, Atlas Copco RDT Bölüm Müdürü Bahadır Ergener ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi S. Erduran’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Seminerde SED-ADS-RDT Satış Mühendisi Aytek Türkay “Kaya Delici Sarf Malzemelerinin Seçimi ve Teknolojideki Gelişmeler”, URE/RDT Satış Mühendisi Emrah Mertyürek “Yeraltı Delici-Yükleyici Makinaların Seçimi ve Son Gelişmeler”, SDE/ADS Satış Mühendisi Akay Hökelek “Yerüstü Delici Makinaların Seçimi” konusunda birer sunum gerçekleştirdi.
Program Niğtaş Maden Mühendisi Kemal Çayır, Yavaşcan Mim. Müh. Ltd Şti. Y. İnşaat Mühendisi Selman Yavaşcan’ın mezun öğrenciler adına konuşma yapmaları ve soru cevap bölümü ile sona erdi.



Turnuvaya Katılan Takımlar Kapanış Yemeğinde Buluştu


Niğde Belediyesi’nin bu yıl 5.’sini düzenlediği ve Milli Eğitim Müdürlüğü Futbol Takımı'nın şampiyon olduğu “Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları arası Futbol Turnuvası’nın” sona ermesi nedeniyle, Hasbahçe Restoranda kapanış yemeği verildi.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın ev sahipliği yaptığı yemeğe,  Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Açık Cezaevi Müdürü  Ramazan Fidanoğlu,  Kapalı Cezaevi Müdürü Necati Karacık, turnuvada yer alan takımların temsilcileri ve davetliler katıldı.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Spor adına ne tür güzellikler varsa hepsinin Niğde’de olmasını arzu ediyoruz” dedi. Başkan Akdoğan, Niğde Belediyespor’un başarısına da değinerek , “Bu kervanı hep birlikte yürüteceğiz. Herkesten fikir olarak, yol gösterici olarak, maddi ve manevi olarak destek talep ediyoruz. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Niğde Belediyespor’un ilk hedefi ikinci ligde kalıcı olmak ve ardından PTT 1. Lige yükselmek olacaktır” dedi.
Niğde Belediyesi Açık Cezaevi Müdürü Ramazan Fidanoğlu da bu tür turnuvaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Açık Cezaevi ve Kapalı Cezaevi müdürleri Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a çeşitli hediyeler takdim etti.
 MİLLETVEKİLİ  GÜRER, GÜN GEÇTİKÇE SAYILARI AZALAN  BAKKALLARIN DURUMUNU SORDU,  GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI TÜFENKCİ YANITLADI

 Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, gün geçtikçe tükenen küçük esnaftan bakkalları gündeme taşıdı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yanıtlaması istemiyle sorular yönelten Niğde Milletvekili Gürer, Türkiye genelinde ve Niğde’de sayıları gittikçe azalan bakkalların durumunu, sayıları gün geçtikçe artan AVM’lerin bu duruma etkisini ve Bakanlığın konu hakkındaki çalışmalarını sordu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soruları şöyle:
“Ülkemizde bakkal esnafının her geçen gün eridiği ifade edilmektedir.
1-Bu kapsamdan son beş yılda  ülke bazında kaç bakkal esnafı işyerini kapatmış ve  bakkallığı bırakmıştır? 2- AVM’lerin bu kapanmalara etkisi nedir? 3-Niğde ilinde kapanan bakkal sayısı nedir? Kapanma nedenleri nelerdir?  4-Türkiye Bakkallar ve Bayiler Odası  üyeleri, talepleri ile ilgili bir rapor sunmuş mudur? Bakanlığınızca bu bağlamda yapılan çalışma var mıdır? “
Bakan Tüfenkci, Niğde Milletvekili Gürer’e yanıtlarında şöyle dedi:

“l-4)Türkiye genelinde 2011-01/05/2016 tarihleri arasında bakkal, bayi, büfeci olarak faaliyet gösteren işletmelerden 106.061 adedi tescil, 83.499 adedi terkin edilmiştir. Niğde ilinde bakkal, bayi, büfeci olarak faaliyet gösteren işletmelerden ise; 521 adedi tescil, il dışma çıkma, devir, ölüm vb. sebeplerle 507 adedi terkin edilmiştir.
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 16 ncı maddesinde, faaliyet konusu ve kollarına göre perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçişinde, işletme sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı, ulaşım imkânları, işletmelerin çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski gibi ekonomik, sosyal, demografik ve çevresel faktörler açısından gözetilecek kriterleri belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır. Bahse konu kriterlerin belirlenmesine yönelik hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. 26/02/2016 tarihinde yürürlüğe giren Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikle alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Ayrıca; esnaf ve sanatkâr işletmecileri ile geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere alışveriş merkezlerinde yapılacak yer tahsisinin usul ve esasları oluşturulmuştur. Böylece, rayiç bedel tespitinin yapılması, tahsis edilen işyerlerinin duyurulması, başvuru ve kiralamanın yapılmasına ilişkin hususlar detaylandrnlmış ve bu süreçlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu, esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri ile alışveriş merkezi yönetimlerine görev verilmiştir. Bakanlığımızca Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri Projesi yürütülmektedir.”




2016 Nisan – Mayıs ÜSEM Eğitimi Tamamlandı
ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ  AZALTMAK AMACI İLE YAPILAN HİZMET İÇİ EĞİTİM TAMAMLANDI
Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezine bağlı ÜSEM( Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi) tarafından düzenlenen Cinsel sağlık ve Üreme sağlığı eğitimi tamamlandı.
Niğde USEM Eğitim Sorumlusu Dr. Fulya AKKAYA “ Önlenebilir anne ve bebek ölümlerini azaltmak ve hizmet sunum kalitesini artırmak amacıyla yapılmaktadır. Hizmet içi eğitim modülleri interaktif teknikler kullanılarak modül içinde yer alan standart programa uygun olarak; Üreme Sağlığına Giriş Modülü, Aile Planlaması Danışmalığı Modülü,  Güvenli  Annelik Modülü, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Modülü, Gençlere Yönelik Üreme Sağlığı Modülü olmak üzere toplam 15 iş günü eğitim verilmektedir.
     Nisan –  Mayıs 2016 tarihleri arasında Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı eğitimi düzenlenmiş olup eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır Doktor, Ebe ve Hemşirelerden oluşan katılımcılarımıza sertifikaları törenle teslim edilmiştir.
    Cinsel sağlık ve Üreme sağlığı eğitimlerimiz düzenli olarak devam edecektir.” Dedi.

      




28 Mayıs 2016 Cumartesi


“LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI”

 ÖĞRENCİLERİ NİĞDE VALİLİĞİNİ ZİYARET ETTİ         
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Lider Çocuk Tarım Kampı Projesi” kapsamında  İlk öğretim öğrencileri Niğde Valiliğini Ziyaret Etti.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen ziyarette öğrencileri Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar karşıladı. Ziyarete İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, proje sorumluları ve ilköğretim öğrencileri katıldı. 
Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar proje hakkında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. Yapılan açıklamada ilkokul öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, doğayla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri hakkında bilgi vermek ve bilinç oluşturmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Lider Çocuk Tarım Kampı Projesi” ile ilgili ilimizde çeşitli faaliyetler gerçekleştirildiği belirtildi.
Proje kapsamında sürdürülebilir bir gelecek için ilköğretim öğrencileri tarafından Niğde Üniversitesi Tarım Teknolojileri Fakültesinin ve İlimizde faaliyet gösteren firmaların ziyaret edildiği ve öğrencilerin; çilek yetiştiriciliği, bakliyat yetiştiriciliği, büyükbaş hayvancılık ve süt sağımı gibi konularda bilgilendirildiği ve bütün bu süreçleri birebir yaşadıkları ifade edildi.
İlköğretim öğrencileri bu proje ile tabiatla buluştuklarını ve merak ettikleri konularda bilgilendirilmeleri nedeni ile memnuniyetlerini belirttiler.


Niğde Belediyesi 1. Kitap Fuarı Açıldı
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği “1. Kitap Fuarı”, Kent Meydanı’nda açıldı. 45 stantta 80 yayınevinin on binlerce kitabının okuyucularla buluşacağı fuar, 5 Hazirana kadar açık kalacak. Bu süre içinde 40’e yakın yazar imza günü düzenleyecek.
Niğde Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nce Niğde’de ilk kez gerçekleştirilen Kitap Fuarının açılış konuşmasını yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, vatandaşların neye ilgi duyuyorsa onun Niğde’de olmasını arzu ettiklerini söyledi. Kitap fuarının da özellikle topluma yön veren yazarlar, okumayı seven vatandaşlar ve akil insanlardan geldiğini ifade eden Başkan Akdoğan, “Bu fuarı açmak benim açımdan da düşünürsek bir onur meselesidir” dedi.
Kitap okuma alışkanlığını daha yaygın hale getirmenin insanların kültürünün artmasına, örf ve adetlerinin daha çok öğrenilmesine hatta insanın zekasının artmasına neden olduğunu ifade eden Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Kitap fuarının açılması nedeniyle bize toplumun pek çok kesiminden teşekkür geldi. Bu da fuarın aslında ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. 5 Hazirana kadar açık kalacak fuarımıza, aralarında Mustafa Armağan, Sinan Yağmur ve Oktay Tiryakioğlu gibi 40'a  yakın yazar gelecek ve imza günleri düzenleyecek. Kitap fuarının önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı olması için çaba göstereceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, fuarın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın konuşmasının ardından dua edildi ve fuarın açılış kurdelesi kesildi. Başkan Akdoğan ve protokol üyeleri stantları tek tek gezerek, kitapları inceledi. Türk sinemasının ve Yeşilçam’ın önemli oyuncu ve senaristlerinden Kemal İnci’nin açtığı standı da gezen Başkan Akdoğan, sanatçıyla bir süre sohbet etti.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 1. Kitap Fuarı'na vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Fuarı organize eden Niğde Belediyesi’ne teşekkür eden vatandaşlar,  organizasyonun geleneksel hale getirilmesini istedi.
Fuarda ayrıca Niğde Yazarlar ve Sanatçılar Birliği (YAZSANBİR) Derneği üyeleri de stant açtı.
Kitap Fuarının açılışı için düzenlenen törene Niğde Vali Yardımcısı Özgür Körükçü, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rekör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, AK Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, YAZSANBİR Derneği Başkanı Mehmet Bahsi, Niğde Belediye Başkan Yardımcıları, kurum amirleri, yazarlar, eğitimciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
5 Hazirana kadar açık kalacak fuarda 45 stant yer alacak ve 80 yayınevi çeşitli yayın türlerini sergileyecek. Ünlü yazarlar tarafından imza günleri de düzenlenecek olan fuar kapsamında kültürel yayınlar, dini yayınlar, hikaye, roman, okul yayınları ve bilimsel yayınların yer aldığı eserler okuyucularla buluşacak.


Demirkazık'ta Düşen Dağcılık Antrenörü, Bolu'da Toprağa Verildi
Niğde'nin Çamardı İlçesi'ne bağlı Demirkazık Köyü'nden Cımbar Vadisi'ne tırmanıp rota açmak isterken 15 metre yükseklikten düşüp ağır yaralanan, hastanede 9 gün sürdürdüğü yaşam savaşını kaybeden dağcılık antrenörü 33 yaşındaki Özgür Bodur'un cenazesi, memleketi Bolu'da toprağa verildi.
Niğde'nin Çamardı İlçesi'ne bağlı Demirkazık Köyü'nden Cımbar Vadisi'ne tırmanıp rota açmak isterken 15 metre yükseklikten düşüp ağır yaralanan, hastanede 9 gün sürdürdüğü yaşam savaşını kaybeden dağcılık antrenörü 33 yaşındaki Özgür Bodur'un cenazesi, memleketi Bolu'da toprağa verildi.
Evli ve 1 çocuk babası Özgür Bodur, 16 Mayıs'ta katıldığı Çamardı İlçesi'ne bağlı Demirkazık Köyü'ndeki Dağcılık Federasyonu 1'inci Bölge Yaz Gelişim Eğitim Kampı'nda öğrencileriyle birlikte tırmanışa geçti. Rota açmak için Cımbar Vadisi'ne tırmanan Bodur, iddiaya göre dengesini kaybederek yaklaşık 15 metre yükseklikten düştü. Diğer dağcı arkadaşları tarafından düştüğü yerden kurtarılan Bodur, ambulansla Niğde Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada tedavi altına alınan Özgür Bodur, dün, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Özgür Bodur'un cenazesi bugün memleketi Bolu'ya getirildi. Kültür Mahallesi'nde bulunan Fatih Camii'ndeki cenazeye Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Şahin Ertem, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer ile Özgür Bodur'un yakınları katıldı. Cenazede gözyaşlarına boğulan Özgür Bodur'un eşi Muntaha Bodur'u yakınları teselli etti.

Bodur'un cenazesi ikindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Şehitler Mezarlığı'nda toprağa verildi.- Bolu
NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER NİĞDE İLİNİN SORUNLARINI TBMM’DE ANLATTI
“SANAYİCİMİZ, ESNAFIMIZ, İŞÇİMİZ, KÖYLÜMÜZ NİĞDE'DE ZOR VE MAĞDUR DURUMDADIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  TBMM sinde yaptığı konuşmada Niğde sorunlarını gündeme getirdi. Gürer şöyle dedi:“ Adana, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Aksaray arasında sorunlarına çözüm bulunmayan, yıllardır gelişmesi önündeki engeller giderilmeyen Niğde ilinin sorunlarını bir kez daha sizlerle paylaşmak üzere söz aldım.
Niğde'ye 1996 yılından beri havaalanı yapılacağı söylenir. Yeni dönemde havaalanı için söz verilmişti ama şu ana kadar havaalanıyla ilgili bir gelişme yok. Tıp fakültesiyle ilgili on ay önce YÖK'ten karar çıkmıştı. Sağlık Bakanlığı ne yazık ki bu konuda hastanenin kullanımı yönünde onay vermediği için bu konuda da bir karar yok. Yüksek hızlı trende ne yazık ki Niğde'nin adı geçmez hâle geldi. Akkaya Barajı ise her yıl "Temizleniyor." denir, on yıldır temizlenmedi. Çevre kirliliğiyle bölgenin en tehlikeli yerlerinden biri durumuna geldi.”dedi.
“DON ÜRETİCİYİ VURDU DESTEK SAĞLANMALI”
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde’de çiftçinin yaşadığı sorunları da dile getirdi. Şöyle dedi.-“ Niğde'de patates yetişir, elma yetişir, kiraz yetişir, fasulye yetişir. Geçtiğimiz yıl üretilen bu ürünler depoda kaldı, üretici mağdur oldu. Bu yıl da çiftçimizin yaşadığı yeni sorunlar var. Çiftçilerimizin perişanlığına neden olacak bir olay, yaşanan mevsimler sorunlardan dolayı oluşan donla buğday üreticilerimiz kıraç alanlarda yüzde 70, sulanabilir yerlerdeki enerji sorunu nedeniyle yüzde 50 ürün kaybına uğradı ve daha buğdayını hasat etmeden çiftçi bu bağlamda sorunlar yaşamaya başladı. Don nedeniyle kayısı ve elma çiçekleri zarar gördüğü için o anlamda da üreticilerimiz mağdur durumda. Bu konuda bir an önce tespitler yapılması ve çiftçilerimizin, üreticilerimizin kaybettikleri ürün kayıpları nedeniyle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TARIMSAL SULAMAYA İLİŞKİN ELEKTRİK BORCU OLAN ÇİFTÇİLERE 2016 YILINDA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASI İÇİN "BORÇLARINI ÖDEME" ŞARTI
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu olan çiftçilere 2016 yılında Destekleme Ödemesi Yapılması İçin "Borçlarını Ödeme" şartı getirilmesine de tepki gösterdi ve çiftçi bu yolla zorda kalacağını ifade etti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“ Resmî Gazetede yayımlanan, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu olan çiftçilere 2016 yılında destekleme ödemesi yapılması için "borçlarını ödeme" şartı getirilmesi bizim bölgemizdeki çiftçinin de büyük sorunlar yaşamasının yolunu açıyor. Hükûmetin çiftçilerin tarımsal destek alabilmeleri için "elektrik borcunu ödeme" şartı koşması demek bizim bölgede çiftçinin yok olması demektir. Özelleştirilen şirketlerin paralarını tahsil etme yeri Hükûmet çıkmamalı, çiftçinin mağduriyetini giderecek destekler vermelidir.
Niğde için Ecemiş Suyu önemlidir. Aladağlar'dan Akdeniz'e ulaşan bu suyun Niğde ovalarına gelmesiyle elektrik ve yer altından çekilen su sorunu giderilmiş olacaktır. Aksi takdirde, elli yıl, yüz yıl sonra Niğde'nin altında boşalan sularla obrukların oluşması doğaldır. Bu nedenle, boşa akan suyun değerlendirilip Niğde ovalarına, Nevşehir'e, Aksaray'a bu suyun ulaşması sağlanmalıdır.”dedi.
NİĞDE’DE İŞ YERLERİ KAPANMAKTA
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde sorunları ilgili konuşmasında farklı konulara da değindi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.-“Cumhuriyet Halk Partisinin yüksek oy aldığı köyler ve var olan belediyelerimiz ne yazık ki hizmette gereken desteği almamaktadır. Ayrıca, Niğde'de iş yerleri kapanmakta, işçiler işsiz kalmaktadır. Sanayicimiz, esnafımız, işçimiz, köylümüz Niğde'de zor ve mağdur durumdadır. On bin yıllık kesintisiz bir tarih olan Niğde İliyle ilgili yazdığım kitapta 131 köyün, kasabanın tüm tarihî değerlerini gün ışığına çıkardım. Turizm Bakanımıza Bu konuda 100'ün üzerinde soru önergesi yönelttim, her bakanlığınızdan Niğde'yle ilgili sorduklarımıza yanıt alıyoruz ama turizmle ilgili, tarihle ilgili, kültürle ilgili sorularımıza ne yazık ki yanıt verilmiyor. Niğde'nin mevcutta görülen 463 tane saptanmış tarihî yapısına rağmen saptanması gereken, hemen hemen her köyünde bir höyük var. Çünkü Niğde, Anadolu'nun Toroslar'a açılan kapısı. Niğde'nin tarihsel değerleri gün ışığına çıktığında, turizmden gereken değeri aldığında, bu bağlamda, Niğde'nin gelişmesi sağlanacak. Niğde'de tarım, hayvancılık dışında tek açık kapı turizmdir. Onun ötesinde, Niğde'de sanayicimizin zorluğu nedeniyle 4 fabrikamız kapandı. Bu bağlamda, Niğde'ye yatırım yapan sanayici zor koşullarda yatırım yapıyor, onların mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Üretim köyde desteklenmeli, kentte desteklenmeli. Göçün önü alınmalı yoksa büyük kentlere devam eden göçler gelecekte yaratacakları sorunların dışında Anadolu'da Niğde gibi olan illerin köyleri boşalacak ve sorunlar daha da derinleşecek. Bu konuda Hükûmetin gerekli düzenlemeleri yapması, göçü engellemesi, Niğde'nin ürünlerinin değer bulması, gerekli yatırımların Niğde'ye yapılmasını diliyorum “dedi.



Süleyman Fethi Caddesi Baştan Sona Yenileniyor


Niğde Belediyesi’nin modern kaldırımlarla tanıştırdığı Süleyman Fethi Caddesi’nde yeni kavşak yapımı ve sinyalizasyon sistemi çalışmaları da devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Kavşak yapımı tamamlandığında burada yaşanan trafik yoğunluğu büyük ölçüde çözüme kavuşacak” dedi.
Niğde Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nün Süleyman Fethi Caddesi’nde başlattığı yenileme çalışmaları yoğun tempoyla devam ediyor. Desenli asfalt kaldırımların yapıldığı caddede bu kez de kavşak yenileme ve sinyalizasyon sistemi çalışmaları başlatıldı.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, çalışmaları yerinde inceledi.  Niğde Belediyesi olarak en çok kavşak talebi alınan bölgede yeni kavşak çalışması başlattıklarını belirten Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Burası çok sayıda trafik kazasının meydana geldiği bir nokta. Biz de bu kapsamda bir kavşak ve sinyalizasyon çalışması başlattık. Altyapı işlemleri tamamlandı. Kavşak düzenlemesi noktasında burayı genişleterek yeni noktalarımızı oluşturduk. Sinyalizasyon sisteminin montajına başlandı. Bir başka taraftan da caddede asfaltlama çalışması başlatıldı” dedi.
EN ÇOK TALEP GELEN NOKTA

Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışma yürüttüğü bu noktanın, trafik yoğunluğunun en çok yaşandığı bölgelerden biri olduğuna işaret eden Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Çalışmaların tamamlanmasının ardından inşallah trafik kazalarının da önüne geçeceğiz. Niğde Belediyesi'ne ve BİMER’e en çok kavşak talebi olan noktada çalışmalar sürüyor. Burası bölge sakinlerinin en çok kavşak yapılmasını istediği nokta idi. Mahalle sakinlerine ve Niğdeli hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

ŞEHİDİMİZ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Tunceli İli Ovacık İlçesinde Kuşluca Jandarma Karakolu sorumluluk bölgesinde faaliyet yürüten güvenlik güçlerimizin bölücü terör örgütü üyelerine düzenledikleri operasyonda çıkan çatışmada şehit olan hemşehrimiz Uzman Çavuş Caner Erden’in cenazesi Niğde’de toprağa verildi. 
Tunceli’de düzenlenen askeri törenin ardından, Şehit Uzman Çavuş Caner Erden'in Türk Bayrağı’na sarılı tabutu Niğde/ Çiftlik İlçesi Divarlı Kasabasına getirildi.
Şehidin Cenazesine; Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri ve Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kayseri Bölge Komutanı Tuğgeneral Uğur Özcan, Garnizon Komutanı Jan. Albay İbrahim Taşkın, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, Belde Belediye Başkanları, Kurum Kuruluş Müdürleri, Siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 
Babaevinde helallik alınmasının ardından Divarlı Yeni Camii’de düzenlenen tören ve kılınan cenaze namazının ardından Şehidimizin naaşı binlerce vatandaş eşliğinde Divarlı Mezarlığında toprağa verildi. 
Vali Necmeddin Kılıç ve protokol üyeleri cenaze töreninin ardından Şehit Ailesine taziye ziyaretinde bulundular. 

27 Mayıs 2016 Cuma

9. AHİLİK ESNAF BAYRAMI KUTLANDI


9. Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı Kutlama Programı 26.05.2016 Perşembe günü Niğde Hükümet Meydanında yapıldı.
9. Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı Kutlama Programı 26.05.2016 Perşembe günü Niğde Hükümet Meydanında saat 10.00´da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Kutlama programına Vali Vekili Kerem Süleyman YÜKSEL, Belediye Başkanı Faruk AKDOĞAN, Garnizon Komutanı Jn. Alb. İbrahim TAŞKIN ve diğer protokol mensupları katıldı. 




Programda NESOB Başkanı Erdoğan AYKİN´in açılış konuşmasının ardından Vali Vekili Kerem Süleyman Yüksel, yaptığı konuşmada kutlamalar kapsamında esnaf, vatandaş ve öğrencilerle bir araya geldiklerini belirterek, haftanın hayırlar getirmesini temenni etti. 
Yüksel, "Ahilik yaygın olarak bilinenin aksine sadece esnaf teşkilatı, esnaf yapılanması değil, aynı zamanda insanı merkez alan çeşitli ahlaki değerler içinde yaklaşık bin yıldır Anadolu´muzda medeniyetimizde var olan bir değerler bütünü. Belki unutulmaya yüz tutmuş, belki biraz ihmal edilmiş, belki çağın gerektirdiği sorunlar nedeniyle arka planda bırakılmış olsa da kutlamalar vesilesiyle Ahilik kültürünün başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere gelecek nesillere çok iyi aktarılması ve öğretilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. 
Törende, konuşmaların ardından Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmenlerinden oluşan şed kuşatma ekibi tarafından temsili şed kuşatma töreni yapıldı. 
Niğde´de "Yılın Ahisi" 70 yaşındaki berber Cuma Demircan´a NESOB Başkanı Erdoğan Aykin tarafından kaftan giydirildi.  Ahilik Haftası ile ilgili düzenlenen şiir yarışmasında da dereceye giren ilk üç öğrenciye çeyrek altın verildi. 
Niğde Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde Niğde esnaflarının yer aldığı araç konvoyu ve kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.
Törenin ardından Niğde Belediyesi önünde vatandaşlara ahilik pilavı, tatlı ve sıkma dağıtıldı.

HATAY SAMANDAĞ İLÇESİNDE YAYINLANAN KÜLTÜR GAZETESİNİN YENİ YAŞINI KUTLARIZ


ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ KÜLTÜR'Ü KUTLADI
Niğde-Çamardı İlçesinde yayınlanmakta olan Çamardı Ekspres Gazetesi Kültür Gazetesinin yıldönümünü kutladı. Gazetenin Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü B.Andaç Arslanpay'ın kutlama mesajı şöyle oldu:"Kültür Gazetesi'nin 23.cü kuruluş yıldönümünü kutlar,kurucusu Gazeteci-Yazar Hayrettin Oğur'a başarılar dilerim. Daha nice yıllara!."
UZMAN ÇAVUŞ CANER ERDEN ŞEHADETE ULAŞTI
Niğde ili Çiftlik İlçesi Divarlı Kasabası Fatih Mahallesi nüfusuna kayıtlı 1991 doğumlu Uzman Çavuş Caner Erden şehit olmuştur.
Tunceli İli Ovacık İlçesinde Kuşluca Jandarma Karakolu sorumluluk bölgesinde faaliyet yürüten güvenlik güçlerimizin bölücü terör örgütü üyelerine düzenledikleri  operasyonlarda Niğdeli Uzman Çavuş Caner Erden teröristlerle çıkan silahlı çatışma sonucunda Şehit olmuştur.
Şehidimizin naaşı Çiftlik İlçesi Divarlı Kasabası Yeni Camii'den Cuma Namazına mütakiben kılıncak cenaze namazının ardından Divarlı mezarlığına defnedilecektir.

Şehidimize Allahtan rahmet, A
ilesine,  sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

NİĞDE ŞEHİTİ CANER ERDEN

Tunceli Ovacık'ta Kuşluca Jandarma Karakolu yakınlarında bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada şehit düşen Uzman Çavuş Caner ERDEN'in Cenaze töreni Çiftlik ilçesi  Divarlı kasabasında  gerçekleştirilecek .
BAŞIMIZ SAĞ OLSUN  !

26 Mayıs 2016 Perşembe

25 Mayıs Dünya MS Günü
NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜR V. ERTAN DEĞİRMENCİOĞLU  “ 25 MAYIS DÜNYA MS GÜNÜ “ HAKKINDA BİLGİ VERDİ :
“Dünya Multiple Skleroz (MS)santral sinir sisteminin, beynin ve omuriliğin mesajlarını taşıyan sinir hücreleri etrafındaki koruyucu kılıfın yangısal hastalığıdır.
 Hastalığın, merkezi sinir sistemiyle organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin, miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribat sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Plak adı verilen sertleşmiş dokuların meydana gelmesi ile plakların sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabildiği ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engeller. Multiple Skleroz'un kalıtsal bir hastalık değildir. Bununla birlikte genel olarak ailelerde genetik ortak faktörler kuşaktan kuşağa taşındığından, ailelerinde hastalık bulunan kişilerin Multiple Skleroz'a yakalanma eğilimi az da olsa vardır. Bunlara ek olarak Multiple Skleroz'da bulaşıcılık da söz konusu değildir. MS ciddi bir hastalıktır fakat hemen hemen hastaların tümünde etkilenmesi mümkün olan tüm alanlar etkilenmez ve buna bağlı fonksiyon kaybolmaz. Bazı hastalar diğerlerinden daha çok etkilenebilir, bazıları da daha az. Hastalığın sebebi bilinmemekte, tedavisi de henüz bulunamamıştır. Multiple Skleroz'un nedeni konusunda üç yaygın teori vardır. Bunlar, virüs saldırısı, bağışıklık reaksiyonu ve kombinasyondur. Kombinasyon, virüs saldırısı ve bağışıklık reaksiyonun birlikte olmasıdır.
    Hastalığın belirtileri, çift görme veya gözün irade dışı hareketi, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, mesane ve kalın barsak kontrolünün kaybı, dilde peltekleşme, konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik ya da kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi, ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi, dengesizlik ve baş dönmesidir.
    Multiple Skleroz klinik tipine göre, hekim tarafınca belirlenen sıklıkta yakın takibi önerilir. Verilen tedavinin düzenli kullanımı, sağlıklı beslenme, aşırı sıcakta uzun süre kalınmaması, rehabilitasyon önerilerinin düzenli yapılması dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Tedavideki yöntemleri atak, koruyucu, semptomatik tedavi ve rehabilitasyondan oluşur. MS hastasının takip etmesi gereken özel bir diyet yoktur. Bu konuda uyulması gereken tek kural her sağlıklı bireyin yapması gerekenlerle aynıdır. Bu da hayvansal yağdan uzak durmak, yeşil sebze, meyve ve beyaz et ağırlıklı proteinden ve vitaminlerden zengin bir diyettir. Ayrıca sigaradan uzak durup, alkol almamak, başka sağlık sorunlarının hastalığınızın üzerine eklenmesini ve hastalığınızın normal seyrinden daha da hızlı ilerlemesini engelleyecektir. Bugün için Multiple Skleroz'un henüz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte atakla ortaya çıkan nörolojik bulguların giderilmesi, atakların önlenmesi, kalıcı nörolojik bulguların ve engelliliğin önlenmesi mümkündür.” Dedi.



25 Mayıs 2016 Çarşamba

NİĞDE VE ÇEVRESİNDE DOLU YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

22 - 23 .05.2016 tarihlerinde Niğde , Çamardı , bazı köy ve beldelerde kısmi bir dolu yağışı görülmesi üzerine Niğde Ziraat Odasında çalışan Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisleri arazi incelemelerinde bulundular. 
Patates, fasulye, lahana ve domatesin yanı sıra meyve bahçelerinde bölüm bölüm dolu zararlarına şahit olunan arazi çalışmasında kayısı ağaçlarında meyve ve yaprak dökümü , domates ve lahana tarlalarında ise dal kırılmaları ve yaprak delinmesi şeklinde zarar tespit edildiği belirtildi. 
Dolu zararını en aza indirmek için üreticilerimizin koruyucu ilaçlamaları aksatmamaları ve bitkileri iyi beslemeleri gerektiği belirtildi.
NİĞDE KİRAZI ÇİN YOLCUSU

Türkiye  ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Yaş Meyve Sebze İhracatı konusunda  imzalanan protokol uyarınca Çin Halk Cumhuriyetine kiraz ihracatının önü açıldığı belirtildi.
Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN “ Türkiye ile Çin arasında yapılan bu protokolden sonra, Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ (Kalite Denetim, Teftiş ve Karantina Genel İdaresi)  yetkilileri, Türkiye'de önemli derecede Kiraz üretimi yapılan  illerde incelemelerde bulundu.
Bu incelemelerden biri de bugün Niğde İlimizde gerçekleşti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ekonomi Bakanlığı Yetkilileri ve Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ Yetkilileri Niğde ilimiz Ulukışla ilçesinde Kiraz Bahçelerinde incelemelerde bulundular. Kiraz Bahçelerinde yapılan incelemelere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN ve İl/İlçe teknik personelleri ile Ulukışla Kaymakamı Hacı Ferhat ATAR, İlçe Garnizon Komutanı, İlçe Başsavcısı, İlçe Emniyet Amiri, İlçe Ziraat Odası Başkanı, Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı ve Bahçe sahipleri katıldı.
Niğde ye gelen Çin heyeti İl Müdürlüğü teknik heyetinden ve üreticilerden; Kiraz üretim teknikleri, gıda güvenliği, hastalık ve zararlı mücadele yöntemleri, üretim miktarları, tasnifleme, derecelendirme, paketleme, depolama gibi birçok alanda bilgi alarak rapor hazırladılar.
Çin Tarım Bakanlığı yetkilisi Liang Wei, Türkiye'den yaş sebze meyve alımı için devletlerarası yapılan protokol doğrultusunda Türkiye'nin kiraz üretim alanlarından biri olan Niğde de Kiraz bahçelerinde incelemelerde bulunduk. Yetkililerden gerekli bilgileri aldık. Yaptığımız çalışmaları rapor ederek, bakanlığımız üst makamlarımıza sunacağız dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Serkan Soykan da Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokol uyarınca Çin'e kiraz ihracatının önü açılmıştır. Çin'e ihracat sezonu öncesinde Çin'li heyet ülkemize gelerek gerek üretim alanlarında gerekse paketleme tesislerini ziyaret çalışmaları yapmaktadırlar. Bu ziyaret neticesinde Çin'e Kiraz ihracat etmek isteyen firmaların liste çalışmaları bakanlığımız tarafından yapılarak açıklanacaktır." dedi. 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen de Niğde ilimizde yılda 10 bin ton civarında kiraz üretilmektedir. Bunun yaklaşık yarısından fazlası ise Ulukışla ilçemizden karşılanmaktadır. ilimizde üretilen Kirazların yöremize has özel bir aroma, renk  ve tadı bulunmaktadır. Rusya ile yaşanan sorundan sonra ülkemizin yeni bir pazara ihtiyacı vardı. Devletimizin ve Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar kapsamında Çin heyetini ağırladık. Çin gibi büyük bir pazarın açılması Ülkemiz, Niğdemiz ve üreticimiz  için daha iyi olacaktır" dedi.  


BEDENSEL ENGELLİLER PİKNİKTE BULUŞTU
Niğde Valiliği tarafından yürütülen, Ahiler Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Engelimi Sporla Aşıyorum” adlı projenin sosyal faaliyetlerinden biri daha gerçekleşti.
 Atatürk Kent Ormanı’nda gerçekleşen ve proje katılımcılarının ve ailelerinin katıldığı pikniğe Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Sakatlar Derneği Niğde Şube Başkanı Songül Çalışkan ve proje koordinatörü Dr. Mehmet Özenç iştirak etti.
 Açık ve temiz bir havada Kent ormanında hazırlanan piknik yemeklerinin yenilmesinden sonra proje katılımcıları ve aileleri birbirleriyle sohbet ettiler. Proje katılımcıları Vali yardımcısı Yüksel’e karşılaştıkları sorunlardan bahsettiler. Daha sonra proje hakkında kısa bir bilgi veren Yüksel Niğde Valiliği olarak böyle bir proje gerçekleştirilmesinin asıl amacının toplumda engelliler hakkında bir bilinç oluşturulmasının sağlanması ve engellilerin içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamalarının kolaylaştırılması olduğunu ifade etti. Proje faaliyetleri ile ilgili görüşler alındıktan sonra katılımcılar teşekkürlerini sunarak piknik alanından ayrıldılar. 


Öğrencilere Bisiklet Dağıtımı Yapıldı
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü "Sağlığa Pedal At" adlı proje kapsamında okulların belirlediği 240 ortaöğretim öğrencisi daha bisikletle buluştu.
Vali Yardımcısı Abdullah UÇGUN, Belediye Başkanı Faruk AKDOĞAN, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR, İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU´nun katılımıyla 21 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 13.00´da Kent Meydanında düzenlenen programda 240 ortaöğretim öğrenci daha bisikletle buluştu.
Programın açılış konulmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU, öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasını sağlamak amacıyla daha önce de yapılan bisiklet dağıtımının ilerleyen aylarda da devam edeceğini bildirdi.
Program öğrencilerin bisikletleri ile meydandan ayrılması ile son buldu
MİLLETVEKİLİ GÜRER AHİLİK İLE İLGİLİ TBMM’DE KONUŞTU
“NE YAZIK Kİ ÜLKEMİZ, TÜKETİM TOPLUMUNA DOĞRU GİDİYOR. ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYORUZ, MESLEKLERİMİZİ YİTİRİYORUZ”


Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Ahilik Haftası nedeni ile TBMM ‘de yaptığı konuşmada “Ne Yazık Ki Ülkemiz, Tüketim Toplumuna doğru gidiyor. Üretimden uzaklaşıyoruz, mesleklerimizi yitiriyoruz ”dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında şunları söyledi:“ Bu hafta Ahilik Haftası. Bildiğiniz gibi, ahilik, esnaf teşkilatlanmasının başlangıcını sağlıyor. Temelinde "önce insan" kavramı var. Yani insanın varlığında, onun üretimdeki kimliğini, birlikte oluşturacağı yeni yapılanmayı içeriyor. Ülkemizde ne yazık ki çoğu değeri yitirdik. Ahiliğin temelinde doğru olmak, dürüst olmak, yalandan, talandan, çalandan uzak durmak anlayışı var. Ahilik, bir müessesenin var oluşunda çıraklıktan ustalığa uzanan ve bu sürede beceri içeren bir anlayıştır. Ne yazık ki ülkemiz, tüketim toplumuna doğru gidiyor. Üretimden uzaklaşıyoruz, mesleklerimizi yitiriyoruz. Bu hafta Niğde'de perşembe günü ahilikle ilgili yapılacak etkinlikte geçmişten günümüze gelen mesleklerin de bir yansıması alanda gösterime sunulacak. Ama ne yazık ki "Geçti Bor'un pazarı, sür eşeğini Niğde'ye." atasözünde anlam bulan yani mesleklerin, üretimin, anlayış ve düşünce olarak insanın yaratacağı değerlerin sunulduğu pazar anlayışları yok oldu, giderek unutulmaya başlandı. Bugün çocuğumuza "keçe" desek bilmiyor, "kepenek" desek bilmiyor, "çan" desek bilmiyor, "el yapımı bıçak" desek bilmiyor. Demircilik unutuluyor, marangozluk bitiyor, terzilik sona eriyor.
    Bunun yanında, ülkemizde, beş yılda 83 bin bakkal kapanmış, yalnızca Niğde'de 570 bakkalımız tükenmiş, AVM'lere teslim olunmuş ve giderek bireyin üretimdeki verimliliği, çalışkanlığı, üretkenliği, yaratıcılığı köreltilmiş. Her açıdan, her anlamda dışa bağımlı, giderek kapitalizmin bütün baskısını üzerinde hisseden, üretme değil tüketme için kullanılan bir bireye dönüşen anlayıştan şiddetle uzaklaşmamız gerekiyor ”dedi.

AİLE KAVRAMINDAN UZAKLAŞIYORUZ

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  yaptığı konuşmada yiten değerlerden de söz etti.
Gürer konuşmasına şöyle devam etti.“Ülkemizde, bir dönem, ustaların yaptığı güzelliklerden söz edilirdi, hatta denirdi ki -bizim oranın bir deyimi- "Yumurtaya kulp takacak kadar zanaatkâr." Zanaatkâr olan, üretimin içinde olan, paylaşımı bilen, adil davranmayı bilen, hakça yaşamayı bilen insanların varlığı ne yazık ki ülkemizde kolay para kazanmaya, kolay paradan öte yolsuzlukla, hırsızlıkla, talanla yaşamaya dönüşmeye başladı.  Bundan hızla uzaklaşmamız gerekiyor, bize ait olan değerlere dönmemiz gerekiyor.
    "Aile" kavramından uzaklaşıyoruz, sosyal yapıdan uzaklaşıyoruz, esnafların yaşam biçimi olan ahilik kültüründen uzaklaşıyoruz; Anadolu'nun aydınlanmasında var olan "önce insan" kavramıyla birbirimize saygı duymak, birbirimizle adilce paylaşmak, birbirimize destek olmaktan uzaklaşıyoruz. Yan komşuya, pişen yemeğin kokusu geldi diye alıp ona giden insan kavramından ne yazık ki "Yalnızca ben, ben, ben olayım." anlayışına doğru gidiyoruz.  Bu anlayış, bu ülkenin geleceğinin karanlığa ermesine neden olur.” dedi.

ÜRETENİ DESTEKLEYELİM, ADİL PAYLAŞALIM

Niğde Milletvekili ve CHP KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer konuşmasında “Üreteni destekleyelim, adil paylaşalım, başarılı insanları alkışlayalım,” dedi ve sözlerine şöyle devam etti.-“ Ülkenin geleceği için yetişen değerlerimizi, onların ürettiklerini, becerilerini, bizlere sunduklarını anlamlı kılalım. Eğer ülkemizin geleceği olacaksa dünkü Anadolu aydınlanmasının, Yunus Emre'nin, Hacı Bektaş Veli'nin, Mevlâna'nın, Ahi Evran'ın bu topraklara kattığı kardeşliği, birliği, dirliği, birlikte hareket etme kültürünü yeniden var kılalım.  Birbirimizi eleştirerek birbirimizi doğruya doğru yönlendirelim. Düşmanlıkları bu topraklarda yeşertmeyelim. Bu ülkenin yarın acı çekmesini istemiyorsak sevgide birleşelim, samimiyette birleşelim, dürüstlükte birleşelim. Geleceğimizin güzel olması Türkiye Büyük Millet Meclisine de yansıyacak ışıkla hepimizin insanca yaşamından geçiyor. "Önce insan" kavramıyla hepinizi saygıyla selamlıyorum ”dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesindeki değişiklik talebi ilgili de şunları söyledi-“  Özünde hiç kimsenin hiç kimseye hakaret etmemesi gerektiğini, insan yaşamında anlayış içinde karşılıklı görüşmelerle oluşturulacak iş birliğinin yanında, toplumun ayrışmasına neden olmayacak dilin kullanılmasının doğru olacağını düşünüyorum.” dedi.
   




Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ' ın

AHİLİK HAFTASI KUTLAMA MESAJI

Ahilik geleneği Türk Milletinin köklü geleneklerinden biridir. Bugünlere kadar ulaşan ahilik sanat, ticaret ve diğer meslek alanlarında dayanışmayı, yardımlaşmayı ve hoşgörüyü öne çıkarmıştır.
Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında yükselmesi ve gelişmesi gibi değerleri esas alan köklü bir müessesedir.  
Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Esnaf ve sanatkârlığı ahlaki değerlerle harmanlayan, mesleki ilkelerle süsleyen ahilik kültürü Aziz Milletimizin geçmişinde ticari ve toplumsal hayatın tanziminde çok önemli görevler ifa etmiştir. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu’da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve berberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir.
Bu duygu ve düşüncelerle başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, kazançlarının bereketli olmasını diliyorum.
                       
                                                                                                          

NİĞDE 1. KİTAP FUARI AÇILIYOR

Niğde Belediyesi’nin organize ettiği “1. Kitap Fuarı”, 27 Mayıs-5 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İlk kez düzenlenecek Kitap Fuarında 80 yayınevi stant açacak.
Kültürel ve sosyal etkinliklere de önem veren Niğde Belediyesi’nin düzenleyeceği 1.Kitap Fuarı’nın açılışı 27 Mayıs Cuma günü saat 10.30’da Kent Meydanı’nda yapılacak. 5 Haziran'a kadar açık kalacak fuarda 45 stant açılacak ve 80 yayınevi çeşitli yayın türlerini sergileyecek. Ünlü yazarlar tarafından imza günleri de düzenlenecek olan fuar kapsamında kültürel yayınlar, dini yayınlar, hikaye, roman, okul yayınları ve bilimsel yayınların yer aldığı eserler görücüye çıkacak.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan,  Niğde Belediyesi’nin ilk kez düzenleyeceği Kitap Fuarı'na tüm vatandaşların ilgi göstereceğini umduklarını söyledi. Niğde Belediyesi olarak sosyal ve kültürel aktivitelere de önem verdiklerini anlatan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, ünlü yazarların imza günü düzenleyeceği ve 80’e yakın yayın evinin stant açacağı kitap fuarının geleneksel hale getirileceğini ifade etti.

24 Mayıs 2016 Salı

Yaşlı nüfusun %17,6'sı yalnız yaşıyor

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun %8,2'sini oluşturan yaşlı (65 ve daha yukarı yaş) nüfusun %17,6'sı tek kişilik hanehalklarında yaşamaktadır. Yalnız yaşayan yaşlı nüfusun %23'ünü erkekler, %77'sini ise kadınlar oluşturmaktadır.
Tek başına yaşayan yaşlı nüfusun en fazla olduğu il Çanakkale oldu
Yalnız yaşayan 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun toplamda en fazla olduğu il %25,6 ile Çanakkale oldu. Bunu %25,2 ile Burdur, %24,9 ile Balıkesir ve %23,4 ile Niğde izledİ.
Yalnız yaşayan yaşlı erkek nüfusun en fazla olduğu il Tunceli oldu
Tek başına  yaşayan yaşlı erkeklerin en fazla olduğu il %14,5 ile Tunceli oldu. Bunu %14,3 ile Çanakkale, %14,1 ile Gümüşhane ve %13,7 ile Balıkesir izledi.
Yalnız yaşayan yaşlı kadın nüfusun en fazla olduğu il Burdur oldu
Yalnız yaşayan yaşlı kadınların en fazla olduğu il %35,4 ile Burdur oldu. Bunu %34,8 ile Çanakkale, %34,1 ile Balıkesir ve %33,3 ile Denizli izledi