5 Ekim 2024 Cumartesi

 Ekonomik Güven Endeksi, Temmuz 2024


Ekonomik güven endeksi 94,4 oldu

Ekonomik güven endeksi Haziran ayında 95,8 iken, Temmuz ayında %1,5 oranında azalarak 94,4 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Temmuz ayında tüketici güven endeksi %3,1 oranında azalarak 75,9 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,8 oranında azalarak 98,7 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,1 oranında azalarak 114,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,5 oranında azalarak 107,1 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %0,9 oranında azalarak 87,1 değerini aldı.

HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR !


 

 UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA 5 ŞÜPHELİ YAKALANDI

02-03.10.2024 tarihlerinde Niğde il Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda (5) şahıs gözaltına alınmıştır.

  • Operasyonda;  122,85 gr. Metamfetamin, 27,57 gr. Sentetik Kannobinoid (Bonzai), (33) adet Sentetik Ecza maddesi, (3) adet Av Tüfeği ve (1) adet Hassas Terazi ele geçirilmiştir.

 Okul Yolunda Her Şey Yolunda

Okul servis şoförleri ve servis taşımacılığı yapan sürücülere bilgilendirme toplantısı yapıldı


26.09.2024 günü İnci Kadıoğlu Anaokulu toplantı salonunda;

 

      İl Emniyet Müdürlüğü yetkileri,

      İl Jandarma Komutanlığı yetkileri,

      İl Milli Eğitim Müdürlüğü kurum yetkileri,

      Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı kurum yetkilerinin katımıyla;

2024-2025 eğitim ve öğretim yılı boyunca “Okul Yolunda Her Şey Yolunda” sloganı ile okul servis şoförleri olarak servis taşımacılığı yapan (127) sürücü ve (44) rehber personele yönelik;

      Okul Servis Araçlarında Aranan Şartlar ve Taşımacının Yükümlülükleri,

      Trafikte Sürüş Psikolojisi,

      Trafik Güvenliği, 

      Okul Servis Araçları Denetimi, 

      Trafik Adabı,

      Trafik Tanzim İşaretleri konuların da eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

4 Ekim 2024 Cuma

 Motorlu Kara Taşıtları, Haziran 2024

  

 Türkiye'de Haziran ayında 198 bin 581 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı.

  Kırıkkale’de trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 77 820 oldu.

  Aksaray’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 159 982 oldu.

 

  Niğde’de trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 132 836 oldu.

 

  Nevşehir’de trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 153 644 oldu.

 

  Kırşehir’de trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 80 817 oldu.

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ


 


 Niğde Araştırma ve Eğitim Hastanesinde İlk Kez Kornea Nakli Yapıldı

Niğde Araştırma ve Eğitim Hastanesinde gözde leke ve görme kaybı şikayeti ile başvuran 51 yaşındaki Mustafa Aybar’a kornea bankasından temin edilen uygun donör den kornea nakli ameliyatı yapıldı. Kornea naklini gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Özer tarafından yapılan ameliyatın ardından Göz Hastalıkları Servisi’ne alınan hasta Niğde de kornea nakli yapılan ilk hasta oldu.

Konuyla ilgili Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, hastane bünyesinde geçtiğimiz ay kornea nakil merkezi kurulduğunu söylerken başarılı operasyonda emeği geçen doktorlara teşekkür etti. Rektör Uslu, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak bugün bir ilki yaşıyoruz. Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyelerimizin çabaları ile ilk kez kornea nakli yaptık. Yapılan ameliyatla hastamız sağlığına kavuştu. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak ilimize sağlık alanında katkı sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahadır İnan ise” Niğde’de ilk kez başarıyla yapılan bu nakil operasyonunun gerçekleştirilmesinde Sağlık Bakanlığımızdan Ağustos ayında gerekli izinlerimizi aldık ve bunun neticesinde ilk hastamıza nakil gerçekleştirdik. Emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum. Göz hastalıkları konusunda yapamayacağımız bir ameliyat yok. Bu konuda gururluyuz" dedi.

3 Ekim 2024 Perşembe

 Tüketici Güven Endeksi, Temmuz 2024


Tüketici güven endeksi 75,9 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Haziran ayında 78,3 iken Temmuz ayında %3,1 oranında azalarak 75,9 oldu.

 Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Temmuz 2024


Güven endeksi hizmet sektöründe %1,1 azaldı, perakende ticaret sektöründe %1,5 azaldı, inşaat sektöründe %0,9 azaldı

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,1 oranında azalarak 114,1 değerini, perakende ticaret sektöründe %1,5 oranında azalarak 107,1 değerini ve inşaat sektöründe %0,9 oranında azalarak 87,1 değerini aldı.

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 


NÖHÜ İki Alanda Türkiye’de İlk 10’a, Dünyada İlk 500’e Girdi

Niğde Ömer Halisdemir  Üniversitesi, Times Higher Education (THE) ve Quacquarelli Symonds'tan (QS) sonra en prestijli kuruluş olan Round University Ranking'e (RUR) ait sıralama sisteminin 2024 Alan Sıralamalarında, Genel kategoride değerlendirmeye girebilen Türk üniversiteleri arasında Sağlık Bilimleri alanında 7’nci, Sosyal Bilimler alanında ise 10’uncu sırada yer almayı başarırken, her iki alanda da dünyada ilk 500 yükseköğretim kurumu arasına adını yazdırdı.

 Ayrıca Niğde Üniversitesinin tarihinde ilk defa yer aldığı sıralamada, özellikle Öğretim kategorisinde beş alanda dünyada ilk 500’de olması ve Türkiye’de birçok üniversiteyi geride bırakarak ilk 10 içerisinde ön sıralarda yer alması dikkat çekti.


NÖHÜ Tarihinde İlk Defa RUR Sıralamalarına Girdi
Dünyanın önde gelen üniversitelerini Beşeri Bilimler, Yaşam Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Doğa Bilimleri, Teknik Bilimler ve Sosyal Bilimler olmak üzere altı farklı alana göre sıralayan RUR University Subject Rankings sisteminde kurumlar, aynı zamanda 20 gösterge ve dört temel faaliyet alanına göre değerlendiriliyor. Daha önce ilgili kuruluşun sıralamalarında yer almayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, tarihinde ilk defa bu yıl son üç yıllık süreçte yürüttüğü üstün akademik faaliyetler sayesinde sistemin değerlendirme kriterlerini karşılayarak alan sıralamalarında önemli bir başarı kaydetti.

Öğretim Faaliyeti Açısından Sağlık Bilimleri Alanında Dünyada 190’ıncı, Türkiye’de 3’üncü; Teknik Bilimler Alanında Dünyada 245’inci, Türkiye’de 2’nci!
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kuruluşun Öğretim, Araştırma ve Finansal Sürdürülebilirlik kategorilerinde yapmış olduğu sıralamalarda ise Türkiye’den ve dünyadan birçok önemli yükseköğretim kurumunu geride bırakarak çok önemli başarılara imza attı. Bu kapsamda Öğretim kategorisinde yapılan sıralamada Teknik Bilimler alanında dünyada 245’inci, Türkiye’de 2’nci; Sağlık Bilimleri alanında dünyada 190’ıncı, Türkiye’de 3’üncü; Yaşam Bilimleri alanında dünyada 303’üncü, Türkiye’de 6’ncı; Doğa Bilimleri alanında dünyada 315’inci, Türkiye’de 8’inci ve Sosyal Bilimler alanında ise dünyada 282’nci, Türkiye’de yine 8’inci sırada yer aldı.

Finansal Sürdürülebilirlik Açısından Sağlık Bilimleri Alanında Dünyada 97’nci, Türkiye’de 6’ncı!
Ayrıca Üniversite Finansal Sürdürülebilirlik kategorisinde Sağlık Bilimleri alanında dünyada 97’nci, Türkiye’de 6’ncı ve Doğa Bilimleri alanında dünyada 313’üncü, Türkiye’de 10’uncu olurken; Araştırma kategorisinde ise Sosyal Bilimler alanında 471’inci, Türk üniversiteleri arasında 10’uncu olarak 2024 RUR Alan Sıralamalarında bu kategorilerde de öne çıkan bir yükseköğretim kurumu olmuştur.

2 Ekim 2024 Çarşamba


 Vali Çelik yeni öğrenci ve ailelerine çorba ve elma ikramında bulundu

 Vali Çelik bu yıl Niğde üniversitesinde öğrenim görecek öğrenci ve aileleri ile buluştu
2024- 2025 eğitim öğretim yılının başlaması ile Niğde de misafir edilecek öğrencileri ve  ailelerini karşılama töreni düzenlendi.
Vali Cahit ÇELİK, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı  Muharrem ÇİFCİBAŞI, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hasan USLU, Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürü  İlker ÖTGÜNLÜ 'nun katılımlarıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Fadimana Kız Öğrenci Yurdu önünde öğrenciler  ve aileleriyle bir araya gelerek çorba ile elma ikramında bulundu.
Vali Cahit Çelik konuklara hoş geldiniz konuşması yaptı. 
Vali Çelik konuşmasında ;
"2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlaması dolayısıyla sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bu yıl katılacak yeni öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılı ve verimli bir eğitim hayatı geçirmelerini diliyorum.
Niğde, fiziki altyapısı ve sosyal imkanlarıyla öğrencilerimize huzurlu ve verimli bir eğitim hayatı sunmak için her türlü hazırlığı yapmış bir ilimizdir. Üniversitemizde 13.370 kız ve 13.825 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 27.195 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu yıl üniversitemize katılacak yaklaşık 4.832 yeni öğrenciyle birlikte üniversitemizin öğrenci sayısının daha da artması beklenmektedir.
Barınma konusunda ise, Niğde ilimizde KYK'ya bağlı yurtlarımız ve özel yurtlar, öğrenci yurt taleplerini karşılamak üzere önemli bir kapasiteye sahiptir. İlimizde KYK yurt kapasitesi 6.617 kız ve 3.757 erkek öğrenciye hizmet verecek şekilde toplam 10.374 kişiliktir. Ayrıca, özel barınma hizmeti sunan yurtlarımızda 101 kız ve 551 erkek öğrenci olmak üzere toplam 652 yatak kapasitesiyle hizmet verilmektedir. Böylelikle ilimizde toplamda 5.065 boş yatak kapasitesine sahip yurtlarımız, yeni kayıt yaptıracak öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdadır. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı itibarıyla Niğde Merkez, Bor ve Ulukışla ilçelerimizde yurt taleplerinin %100 oranında karşılandığını da memnuniyetle belirtmek isterim.
Niğde, misafirperverliği ve sıcak insan ilişkileriyle bilinen, öğrenci dostu bir ilimizdir. Burada öğrencilerimiz, yalnızca eğitim hayatlarını sürdürmekle kalmayacak; aynı zamanda , Niğde’nin eşsiz doğası, kültürel zenginlikleri ve samimi insanlarıyla iç içe bir yaşam süreceklerdir. Velilerimizin gönülleri rahat olsun; çocuklarınız burada güven içinde, huzurlu ve destekleyici bir ortamda eğitim alacaklar. Biz, Niğde olarak onları en iyi şekilde ağırlamaya ve tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız.
Bu vesileyle, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın tüm öğrencilerimize ve ailelerine hayırlı olmasını temenni eder, başarı dolu bir yıl dilerim. Üniversitemize ve Niğde’ye hoş geldiniz.” Dedi.

ONLARI UNUTMAYALIM


 

 Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Temmuz 2024


 Niğde de 7 Şiddetinde Olası Deprem Tatbikatı Yapıldı

        Vali Cahit ÇELİK başkanlığında gerçekleştirilen Mersin Bölgesel Deprem Saha Tatbikatı Toplantısı yapıldı. Ardından deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

  Vali Yardımcısı Resul ÖZDEMİR, Belediye Başkan Vekili   Muharrem ÇİFCİBAŞI, ilçe kaymakamları ve kurum amirlerinin katıldığı toplantıda olası bir deprem anında yapılacak müdahale yöntemleri, sahadaki koordinasyon, ekiplerin etkin yönetimi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi konuları ele alındı. 

     Vali Cahit ÇELİK toplantının ardından tatbikat alanlarında incelemelerde bulundu.

       Merkez üssü Mersin Tarsus olan ve 7.0 şiddetinde bir deprem senaryosuna dayalı bir tatbikat gerçekleştirildi.

DepremTatbikatı, Niğde ilinde AFAD, UMKE, AKUB ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına bağlı arama kurtarma ekiplerinin katılımıyla başarıyla tamamlandı.

    Niğde Valisi Cahit Çelik “Bu tatbikat ile ekipler, olası bir afet durumunda nasıl organize olacağını, koordineli bir şekilde nasıl hareket edeceğini ve vatandaşlara en hızlı şekilde nasıl yardım ulaştıracağını bir kez daha deneyimleme  fırsatı buldu.

    Afetlere karşı hazırlıklı olmanın tek yolu, bu tür tatbikatları sıkça gerçekleştirmek ve kriz anlarında soğukkanlı bir şekilde hareket etmektir. Ekiplerimizin fedakârca çalışmalarını büyük bir takdirle izledik. Bu süreçte, her bir bireyimizin de afet anında ne yapacağını bilmesi hayati önem taşıyor. Deprem ve afetlere karşı toplumumuzun her bir ferdinin bilinçli ve hazır olması, can kayıplarını en aza indirgeyecektir.

     Gerçekleştirdiğimiz tatbikatla güvenli bir geleceğe adım atıyoruz. Emeği geçen tüm ekiplere ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte, afetlere karşı güçlü olacağız.” Dedi.








 YENİ BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLEME MODELİ             

     Altunhisar ilçesinde yeni bitkisel üretim destekleme modeli tanıtım toplantısı yapıldı

     Altunhisar ilçe Kaymakamı Abdussamed Yiğit başkanlığında, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Bezeng ve ilçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi ve Ziraat Teknikerlerinin katılımıyla; Resmi Gazete yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren YENİ BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLEME MODELİ ve bu kapsamdaki PLANLI ÜRETİM DESTEKLERİ konulu toplantı gerçekleştirildi.

1 Ekim 2024 Salı

1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ


 


 Üniversite ile SGK Arasında İş Birliği Protokolü imzalandı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Niğde İl Müdürlüğü arasında “Emekliler Yılı” kapsamında yapılacak faaliyetlere ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

2024 yılının  “Emekliler Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından yükseköğretim kurumları ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında, emekli vatandaşların yaşam kalitesi ile refah seviyelerini artırmaya yönelik eğitim programları ve etkinlikler düzenlemeyi içeren iş birliği protokolleri yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Üniversite de SGK Niğde İl Müdürlüğü ile ortak eğitim programları, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeye ilişkin bir iş birliği protokolü imzaladı.

Rektörlük makamında gerçekleşen törende, protokol Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu; SGK Niğde İl Müdürlüğü adına ise Müdür Nail Van tarafından imzalandı.



 Niğde İl Sağlık Müdürlüğüne Yeni Müdür Atandı

 Niğde il Sağlık müdürü yine değişti

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı olarak görev yapan, Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan Niğde il Sağlık Müdürlüğüne atandı.    

      Dr. İnan'ın görevi devralmasıyla , Niğde Valisi Cahit Çelik ' i makamında ziyaret etti. Vali Çelik , yeni il Sağlık Müdürü İnan ' a başarı dileklerinde bulundu. 

       Uzm. Dr. Bahadır Karaca  Niğde il Sağlık eski müdürü yaklaşık 9 ay önce  Niğde de göreve başladı. Ocak 2024'te İstanbul Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışırken Niğde il Sağlık Müdürlüğüne  atanmıştı. 

      Yerine , Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan, Niğde İl Sağlık Müdürü olarak atandı. 

 Dış Ticaret Endeksleri, Temmuz 2024


İhracat birim değer endeksi %0,9 arttı

İhracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %8,4 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,4 arttı, yakıtlarda %0,7 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,0 azaldı.

İhracat miktar endeksi %12,8 arttı

İhracat miktar endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,8 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %1,9 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,5 arttı, yakıtlarda %4,5 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %15,2 arttı.
İthalat birim değer endeksi %3,1 arttı

İthalat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %7,0 arttı, yakıtlarda %10,1 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %3,9 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %0,3 arttı.

İthalat miktar endeksi %10,5 azaldı

İthalat miktar endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %17,1 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,5 azaldı, yakıtlarda %4,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %4,1 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %1,6 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2024 Haziran ayında 153,4 iken 2024 Temmuz ayında %1,6 oranında azalarak 150,9 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2023 yılı Temmuz ayında 141,6 iken 2024 yılı Temmuz ayında %4,1 oranında artarak 147,4 oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %3,9 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2024 Haziran ayında 121,9 iken 2024 Temmuz ayında %3,9 oranında azalarak 117,2 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2023 yılı Temmuz ayında 143,1 iken 2024 yılı Temmuz ayında %13,2 oranında azalarak 124,2 oldu.
Dış ticaret haddi 2024 yılı Temmuz ayında 88,1 olarak gerçekleşti

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Temmuz ayında 90,0 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,9 puan azalarak, 2024 yılı Temmuz ayında 88,1 oldu.

HOŞ GELDİN EKİM