29 Şubat 2020 Cumartesi

Emekliler Bir Maaş Tutarında Promosyonu Hak Ediyor


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, emeklilere en az bir maaş tutarında banka promosyon ücreti ödenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin emeklilere ödenecek promosyon ücretlerini, iktidar baskısıyla düşük tutmaya çalıştığının iddia edildiğini belirten Gürer, “Özel bankaların yüksek promosyon ücreti verme isteğine engel olunmamalıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, SGK ve Türkiye Bankalar Birliği’nin imzaladığı, emeklilere maaş karşılığı ödenen banka promosyon ücretleriyle ilgili sözleşmenin bu ay sona erecek olması nedeniyle TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
2007’DE ÇIKAN YÖNETMELİK ANCAK 2017’DE UYGULANMAYA BAŞLANDI
Gürer, emeklilere banka promosyon ücreti verilmesiyle ilgili yönetmeliğin 2007 yılında çıkmasına rağmen, uygulamanın ancak 2017 yılında hayata geçebildiğini hatırlattı.
YILDA 300 TL…
3 yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Bankalar Birliği’nin yaptığı anlaşma gereği emeklilere maaş aldıkları bankalardan cüzzi miktarda banka promosyon ücreti verildiğini kaydeden Gürer, emeklilerin aldıkları maaşlara göre anlaşma yapılan bankalardan yıllık 300 TL ile 450 TL arasında değişen fiyatlarla banka promosyonu aldıklarını ifade etti.
HER YIL BİR MAAŞ TUTARINDA PROMOSYON ÜCRETİ ÖDENMELİ
Banka promosyonlarının kamuda ya da özel sektörde aktif olarak çalışan ve emeklilik hakkı elde edenlere bankalar tarafından maaş karşılığı verilen para olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Halihazırda emeklilere verilen 300 TL ile 450 TL arasında değişen tutardaki promosyonların emekli ve emekli aylığından yararlanan dul ve yetiş yurttaşlarımıza ödenecek promosyon bedeli her yıl için aldıkları bir maaş olarak ödenmelidir” dedi.
ÖZEL BANKALARA ENGEL OLMAYIN
Özel bankaların yüksek promosyon ücreti verme isteğinde olduğu ancak, Türkiye Bankalar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi aralarında anlaşarak, özel bankaların daha çok promosyon ücreti verme girişimine engelledikleri yönünde duyumlar aldıklarını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Bugün için verilen promosyon ücretlerine battığımızda, yıllık olarak ödenen promosyonun günlük olarak hesaplarsak 1 çay parası bile etmemektedir” diye konuştu.
EMEKLİNİN GÖZÜ, KULAĞI PROMOSYONDA
Promosyon ücretlerinin emeklinin üç yıl aynı bankadan maaş alması şartına bağlandığını ve sadakadan öteye geçmeyen bir tutar olarak ödendiğini ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “13 milyon emeklinin gözü ve kulağı bu promosyon ücretlerindedir. Kredi çekmeden, kredi kartlarına yüklenmeden, o bankadan alıp bu bankaya yatırıp ay sonunu nasıl getireceğini düşünmek zorunda emeklilere hak ettikleri promosyon ücreti verilmeli ve günümüz koşullarına göre güncellenmelidir” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder