21 Temmuz 2020 Salı

GEÇEN YIL 7 LİRAYA SATILAN KİRAZ BU YIL 2.5 LİRAYA DÜŞTÜ
Gürer , 5 liraya mal edilen kiraz, 2.5 liraya bile satılamıyor
CHP Milletvekili Gürer, kiraz ve patates üreticisinin yaşadığı sorunu TBMM gündemine taşıdı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, kiraz  üreticilerinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Gürer, ürünlerini maliyetine bilme satamayan çiftçilere yönelik farklı desteklenme programlarının açılmasını istedi.
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyeti 5 lirayı bulan ve geçen yıl 7 liraya satılan dünyaca ünlü Ulukışla kirazının bu yıl 2,5 liraya kadar düştüğünü, alıcı bulamadığını belirtti.
DÜNYACA ÜNLÜ KİRAZ, BU YIL ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEDİ
Gürer, Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz, Kılan, Emirler, Beyağıl, Porsuk ve Ali Hoca köylerinde yetişen, başta İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa'nın peç çok ülkesine ihraç edilen Ulukışla yöresine ait dünyaca ünlü kirazların bu yıl üreticisini mağdur ettiğini vurguladı.
ÜRETİCİ, TÜCCARIN İNSAFINA KALDI
Türkiye'nin en son kiraz hasadının yapıldığı ve 1600 rakımlı Bolkar Dağlarının eteklerinde geçici olarak hasat edilen ve farklı aroma ve tadı ile dünya genelinde hatırı sayılır bir üne sahip olan İngiltere Kraliçesine bile ulaştırıldığı söylenen Ulukışla kirazının kilogramının 5 liraya mal olduğunu anlatan Gürer, ancak bu yıl tüccarın kirazı 2.5 liradan almak için üreticiyi zorladığını ifade etti.
Geçen yıl 7 liraya satılan Ulukışla kirazının bu yıl maliyetinin yarısını bile kurtarmayacak şekilde 2.5 liraya kadar düşmesinin üreticiyi ciddi bir şekilde mağdur ettiğine değinen CHP Milletvekili Gürer, “Hatta bazı bölgelere tüccar bile girmiyor. Bölgede Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan don olayı kısmi olarak üretimde soruna neden oldu” dedi.
ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ, DEPOLAMA VE PAKETLEME TESİSİ KURULMALI
CHP Milletvekili Gürer, kiraz üreticilerinin bundan sonraki dönemlerde aynı mağduriyeti yaşamaması için depolama ve paketleme tesislerinin kurulması, pazarlama ve kooperatifleşme gibi çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.
BİNLERCE KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENDİ
Kiraz üretimiyle ilgili maliyetlerin her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken Gürer, “Kiraz üretimi tarla bitkisi gibi değildir. Tarla bitkilerinde bir yıl üründen verim alamayan üretici tarlasına başka bir ürün ekebilir. Ancak kiraz ağaç olduğu için, üretici her yıl kiraz üretmek zorundadır. 'Bu yıl kar edemedim, başka bir ürün ekeyim' deme şansı yoktur. İşçilik olarak kirazın toplanması için günlük 110 lira yevmiye veriliyor. Sıyırma tabir edilen ve tüm ürünü dalındayken satın alan tüccar ise üreticiye 2.5 liradan fazla para vermiyor. Bu rakam maliyetinin yarısına denk geliyor ama üretici de depolama şansı olmadığı için tüccarın insafına boyun eğmek zorunda kalıyor. 600 bin ton kiraz üretiminin yapıldığı ve 10 bine yakın üreticinin dolaylı olarak 50 bin kişiyi etkilediği kiraz üreticiliğinde bu yıl yaşanan sorun, ciddi mağduriyetlere yol açmıştır” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder