16 Mart 2022 Çarşamba

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü


 

Tüketici hakları , vatandaşların bilinçlendirilmesi ve haklarına yeterince sahip çıkmasıdır

Vali Dr. Yılmaz Şimşek’in 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü Mesajı

İnsan haklarından biri olan tüketici hakları, 9 Nisan 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen “ Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar” başlığı altında evrensel bir boyut kazanmış, Ülkemizde de 1985 yılından beri her yıl 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’la tüketiciler haklarını arama ve elde etme imkânına kavuşmuşlardır. Bir toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişebilmesinin temelinde bilinçli tüketim kültürü vardır. İhtiyaçların her geçen gün arttığı, rekabet ortamının çoğaldığı günümüzde tüketicilerin alışverişlerinde bilinçli hareket etmesi ve tüketicilerin haklarının korunması son derece önem kazanmıştır.

Hiç kuşkusuz ki; tüketici haklarının korunmasında ilk koşul, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve haklarına yeterince sahip çıkmasıdır. Günümüzde bireylerin yaptığı tüketimin en az üretim kadar bilinçli ve doğru olması, ülkelerin kalkınmasında ve gelişmesinde en önemli etkenlerden birisidir.

Bu bağlamda; Tüketicinin korunmasına yönelik faaliyetler çerçevesinde İlimiz ve İlçelerimizde Tüketici Hakem Heyetinin çalışmalarıyla etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Niğde Tüketici Hakem Heyetine 2021 yılında vatandaşlardan gelen 2256 şikâyet başvurusundan 1132 başvuru tüketici lehine, 922 başvuru tüketici aleyhine, 202 adet başvurularla ilgili ise görevsizlik kararı verilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İsraf etmeden çevreye zarar vermeden Tüketicilerimizin daha bilinçli hale gelmesi temennisiyle “Dünya Tüketici Hakları Günü” nü kutluyor ve tüm vatandaşlarımıza bilinçli bir tüketim hayatı diliyorum.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder