NADAS ALANLARI ALTERNATİF ÜRÜNLERLE DEĞERLENDİRİLİYOR
NİĞDE GIDA TARIM VE HAYVANCİLIK MÜDÜRÜ ASIM BAŞ “
ÜRETİCİLERE TOHUMLUK DESTEKLERİNİN YANI SIRA SULAMA , GÜBRELEME VE İLAÇLAMA
KONULARINDA DA DESTEK SAĞLANACAK” DEDİ.
Niğde il Tarım Müdürü BAŞ “Bakanlığımızın Nadas
Alanlarını Değerlendirme Projesi kapsamında ilimizde nohut tohumu dağıtımı
gerçekleştirildi. Nadas alanlarının yoğun görüldüğü özellikle İç Anadolu
bölgesinde 9 ili kapsayan Nadas Alanları Değerlendirme Projesi'ne ilimizde
dâhil edilmiştir. 2018 yılında ilk kez uygulanmaya başlanan ve gelecek yıllarda
çerçevesinin genişletileceği düşünülen projenin amacı nadas alanlarının boş
bırakılmamasıdır. Üretime kazandırılacak nadas alanlarından elde edilecek
yemeklik baklagiller ve hububat istihsalinin ülkemiz ihtiyacına katkı sağlaması
hedeflenmektedir.
Projede ilk üretim sezonunda %50 tohum destekli sertifikalı nohut
tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilmiş olup, sezon sonunda nohut hasadını
müteakip, aynı alanlara sertifikalı Buğday, Arpa, Yulaf, Tritikale, Çavdar
tohumluğu hububat türlerinden birinin %100 tohum destekli ekimi
yaptırılacaktır. 3. Sezonda ise yemeklik ve yemlik baklagil tohumluğu desteği
yapılacaktır. Projede yer alan üreticilere yapılan tohumluk desteklerinin yanı sıra
müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama ve benzeri
tarımsal üretim konularında teknik destek sağlanacak, üreticiler
yönlendirilecektir.
İlk
yıl nohut ekimi gerçekleştirileceği için toprağa azot bağlayan bakterilerle
ilgili il müdürlüğümüzce proje haricinde bir deneme çalışması da yapılacaktır.
Bu kapsamda bakanlığımız laboratuvarlarından nodozite bakterisi getirilmiştir.
Bakteriler tohumluk ekimiyle birlikte toprağa uygulanacaktır.” Dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder