GÜRER: VATANDAŞIN İTHAL HAYVAN VE ET
KONUSUNDA KAYGILARI ARTIYOR
CHP Milletvekili Gürer, “Hayvan hastalıklarını olsun önemseyin”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ucuz et ve damızlık hayvan ithalatının, Türkiye’de sürekli artış gösteren et fiyatlarını düşürmediği gibi ülkeye girişi yapılan hastalıklı hayvanlar nedeniyle halk sağlığı üzerinde ciddi manada tereddüt yarattığını söyledi.
Et ve Süt Kurumunun Brezilya’dan ithal ettiği büyükbaş hayvanlarda ortaya çıkan şarbon vakasının ardından son bir ay içinde Ankara, İstanbul, Sivas ve İzmir’de de benzer vakalara rastlandığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bulaşıcı ve riskli bir hastalık olan şarbonun hafife alınmayacak ciddi bir sağlık tehditti olduğunu vurguladı. Gürer, daha önce de getirilen ucuz etlerde hastalık tespit edildiğini de anımsattı.
Artış gösteren şarbon vakalarının, Türkiye’de hayvansal hastalıklar ve gıda denetimlerinin ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydeden Gürer, “Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında ülkemiz genelinde gerekli ve yeterli denetimlerin yapılmadığı bu sonuçlarla ortadadır. İnsana bulaşabilen brusella, tüberküloz, şarbon ve diğer hayvan hastalıkları konusunda toplumsal bilinçlendirmenin yetersizliği bu sorunları açığa çıkarmıştır. Hasta hayvanı kesip tüketerek hastalığa yakalanacağını düşünmeyenlerin varlığı sorunun önemi açısından ciddi düşündürücü bir örnektir” dedi.
İthalatı yapılan besi hayvanlarının seçiminde resmi veterinerlerin varlığının zorunlu olması gerektiğini söyleyen Gürer, bu görevlendirmenin ortadan kalktığı yönündeki iddialara da açıklık getirilmesini istedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun son zamanlarda artış gösteren hayvan hastalıkları ile ilintili olabileceğine vurgu yaptı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu bağlamda açıklama yapması gerektiğine işaret etti.
Yerinde, gemiye yüklenme esnasında, ülkemize girişte, ülkemizde bulunduğu yerde resmi veterinerler tarafından hayvanlar kontrol ediliyor mu? Tüm aşamalar kayıt altında mı? Kaç hayvanın kontrolleri sonucunda ülkemize girişine izin verilmedi? Hayvanların alınmadan önce en son yaşadığı hastalık nedir? gibi soruların açıklıkla gündeme alınıp, yanıt bulması gerektiğini söyleyen Gürer, sorun yaşanmaması için denetimlerin ciddi anlamda artırılması gerektiğini ifade etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder