15 Eylül 2018 Cumartesi


VALİ  ŞİMŞEK, ULUSLARARASI 6. TOHUMCULUK KONGRESİNE KATILDI
Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Katılımlı Türkiye 6. Tohumculuk Kongresinde Vali Yılmaz Şimşek yerli ve milli tohumun önemine değindi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongre açılış programına Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun, AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, akademisyenler, öğrenciler  ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede Vali Yılmaz Şimşek, yerli ve milli tohumun stratejik önemine vurgu yaptığı konuşmasında “Şüphesiz ki; ülkemiz, coğrafi konumu, geniş arazileri ve iklim çeşitliliği nedeni ile birçok tarım ürünü bakımından oldukça elverişli bir ülkedir. Buna ek olarak tarımsal üretim, yine ülke ekonomisi bakımından yadsınamaz bir öneme sahiptir. Biyolojik ve kültürel çeşitliliğin temeli ve tarımsal üretimin ilk halkası ise tohumdur. Tohumun stratejik öneminin farkında olan gelişmiş ülkeler son 40 yılda tohumculuk sektöründe Ar-Ge konusunda önemli yatırımlar yapmaktadır.
Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalara imza atılmaktadır.  Bunun da en yakın örneği yalnızca Niğde’de bulunan Patates Araştırma enstitümüzdür. Enstitümüz tarafından 2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmaları sonucu ilk kez 8 yerli patates çeşidinin tescil ettirilerek ülke tarımına kazandırmıştır.
Tarım, ülkemizde olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde stratejik bir üründür. Özellikle dünya nüfusunun 2050 yılına kadar on milyar olacağını göz önünde bulundurursak tarım sektörünün önemi giderek artacaktır. Tabi ki buna orantılı olarak kaliteli üretim, kaliteli yerli ve milli tohum olmazsa olmazlardandır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yerli tohum üretmek, yerli tank, yerli uçak üretmek kadar önemli bir görevdir. Bu düsturla hareketle yerli tohum alanında kendi ihtiyaçlarımızın tamamını karşılamakla kalmamalı, dünyanın da en önemli üreticisi haline gelmek için var gücümüzle çalışmalıyız.
Ben bu duygularla kongremizin tekrar başta çiftçilerimize, İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder