5 Şubat 2019 Salı


Atatürk’ün Niğde’ye Gelişinin 85. Yıl Dönümü 

Gürer: “Niğdeliler, Atatürk’e ve O’nun ilkelerine olan bağlılıklarını her zaman göstermiştir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 85. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Atatürk’e ve O’nun ilke ve devrimlerine her zaman bağlılıklarını gösteren Niğdeliler için 5 Şubat’ın bir Onur Günü olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk’ün 5 Şubat 1934 tarihinde Niğde iline resmi ziyareti nedeni ile ilgili yayınladığı mesajda Mustafa Kemal Atatürk’ün Niğde ziyaretlerinin Niğde için bir onur günü olduğunu söyledi. Gürer, farklı kaynaklarda Atatürk’ün Milli Mücadelede Niğde’ye gelerek Milli Mücadele örgütlenme çalışmalarına katkı verdiğini belirtilmesine karşın ilk resmi ziyaretinin 5 Şubat 1934 tarihinde gerçekleştiğini ve Niğde’ye Demiryolu gelmesini sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yolla Niğde’ye teşrif ettiğini belirtti.

Gürer: “Cumhuriyet kurulduğunda ülkemizde bu kuruluşun ilk top atışları ile kutlandığı il Niğde’dir. Niğdeliler Atatürk önderliğinde doğan yeni Türkiye’de devrimlerinde ilk uygulayıcısı ve sahiplenicisi olmuşlar ve Atatürk’e inanarak destek vermişlerdir. Niğde Cumhuriyet döneminde gerek mecliste gerek bürokraside önemli hizmetler veren değerler yetiştirmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan hükümetlerde Niğdeli Bakanlarda görev yapmıştır. 5 Şubat, 1934 tarihinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Niğde resmi gezisinde bayram coşkusu ile yapılan karşılama ile başlamıştır. Binlerce Niğdeli hava koşullarına dahi aldırış etmeden istasyona koşmuş, geçeceği yolları doldurmuştur. Niğde’ye gelişi nedeni ile 1980 sonrası Vali Bedri Nazlıoğlu döneminde başlayan ve günümüze değin devam eden etkinliklerle bu günde Atatürk ile ilgili etkinlikler yapılmakta ve Atamızın Niğde’ye gelişi yine heyecanla kutlanmaktadır. Atatürk, 14 Ekim 1924'te eşi Latife Hanımla birlikte Kayseri'de iken Niğde Valisi Asım Bey başkanlığındaki bir Niğde Heyeti, Kayseri'ye giderek  davet etmişlerdi. Mutlaka geleceğini ifade etmişti. Niğde’den giden heyete Atatürk:  "... Size söz veriyorum, Niğde'ye geleceğim ve aranızda bir gece kalacağım. Yalnız biz elli günden beri seyahatteyiz, merkez-i hükümetten çok uzak kaldık. Bu defa bizi affedin, bilahare geleceğiz. Benim Niğde'ye karşı alakam büyüktür. Niğdelileri her zaman sevmişimdir."  demiştir. Niğde Halkevinde Mustafa Kemal Atatürk der ki: " Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığım, fıtri zekâsını, güzel sanatlara ilgisini, ilme bağlılığını ve milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vesile ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek lazımdır, işte bunlar milli kültürümüzdür. Bu da halkevlerinde gelişecektir." Atatürk’ün o akşam Niğde’de yemekte zeybek oynadığı ve neşeli olduğu bilinendir.  Atatürk’ün Niğde sorunları ile de yakından ilgilenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder