10 Şubat 2019 Pazar

Gürer’den “sebzeli” Basın Toplantısı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Marketten aldığı mevsim sebzelerini de basın toplantısını düzenlediği salona getirdi.
 Gürer, içinde soğan, domates, patlıcan, patates olmadan ve yağ, et de kullanılmayarak su ile yemek pişirmesi halinde dahi sadece mevsim sebzeleriyle beslenmek isteyen 4 kişilik bir ailenin yalnız günlük marul, birer, pırasa, karın bahar, havuç, portakal, ıspanak, semizotu, yer elması ile en ucuzundan zeytin almasının aylık giderinin 2 bin 707 lira olduğunu belirtti.
Gürer, asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğu ülkemizde, insanların sadece mevsim sebzesi alacak gücünün bile bulunmadığını ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek, ülkemizde artış gösteren sebze fiyatlarını, artan enflasyonu, tarımda yaşanan sorunları ve alınması gereken önlemleri açıkladı.
SEBZE ENFLASYONU YÜZDE 94.72
Türkiye’de yıllık sebze enflasyonunun yüzde 94.72’ye çıktığını belirten Gürer, AKP’nin 16 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarının ülkemizde bu günlere getirdiğini ifade etti. Ocak 2018 fiyatı 3.68 olan biber Ocak 2019’da 12 lirayı gördüğünü Ispanak Ocak 2018’de 2.49 krş. İken 7.95 krş. Ocak 2019 eriştiğini farklı ürünlerden örneklerle de tüm ürünlerde ciddi fiyat artışlarını sergiledi.  Üretim girdileri yanında elektrik mazot ve ulaşım giderlerindeki artışlarla fiyatların katladığını, Cumhurbaşkanı ve Bakanın yaklaşımları ile de sorunun çözümlenemeyeceğini, Tarımda planlama ve üretimde ucuz girdi sağlanmadan da sıkıntıların azalmayacağını ifade etti.
ETİKET FİYATLARI
Gürer, “Sabah markete giderek, soğan, domates, patlıcan, patates olmadan ve içinde yağ ve et kullanılmadan sadece mevsim sebzeleriyle beslenmek gerektiğinde 4 kişilik bir ailenin aylık sebze giderlerinin hesaplamak için mevsim sebzeleri aldım. Sebzeler ve etiketlerin üzerindeki fiyatlar burada; 1 adet marul 5.95 lira, pırasa 5.95 lira, turp 2.40 lira, sivri biber 11.90 lira, portakal ve mandalina 4 ila 5 lira arasında, karnabahar 4.75 lira, havuç 4.95 lira, yer elması 6.95 lira semizotu, 8.95 lira, en ucuz zeytin 24 lira, Bunların içinde, ekmek, peynir, yağ, doğalgaz gideri yok. 
Bu aldıklarım için 4 kişilik bir aile aylık 2 bin 707 liraya ihtiyaç duyuyor. Asgari ücret 2 bin 20 lira. Yani bir asgari ücretli, yağ, et kullanmadan su ile pişirse bile sadece sınırlı mevsim sebzeleri bile alacak güce sahip değil. Sayın bakanın mevsim sebzeleri önerisi de asgari ücretli için çözüm sağlayacak bir fikir değil” ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder