27 Temmuz 2023 Perşembe


  Çamardı da Kiraz Ağaçları Meyvesiyle Kesiliyor

    Çamardı ilçesinde kiraz üreticileri tüccarın verdiği fiyattan memnun değil

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi  Ömer Fethi Gürer, kiraz üreticilerin sorunlarını dinlemek üzere Ulukışla ilçesinden sonra  gittiği Çamardı ilçesinde üretici perişanlığını yerinde gördü.

   Üreticiler, bu yıl maliyetin çok altında satıldığı için kiraz ağaçlarının, dalında meyvesiyle birlikte kesilmeye başlandığını, böyle giderse  çok sayıda kiraz ağaçlarının kesilebileceğini belirttiler. 

Geçen yıl  en düşük fiyatla 55 liraya satılan kirazın bu yıl 15 liraya düştüğünü söyleyen üreticiler, “Geçen yıl 150 lira olan işçi yevmiyesi, bu yıl servis ücretiyle birlikte 600 liraya çıktı. Geçen yıl 4 kilo kirazla 1 işçi yevmiyesi karşılanabiliyordu. Bu yıl 40 kilo kirazla ancak 1 işçi yevmiyesi verilebiliyor. Bu şartlarda kiraz üretimi sürdürmek çok zor ” dediler. 

Gürer, Ulukışla ilçesinden sonra  Çamardı ilçesine giderek, ürünün maliyetin çok altında satmak zorunda kalan kiraz üreticileriyle bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Tahir Tuncer ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile bahçelerde ve köylerde üreticiler ile buluşan Gürer son turfanda  kirazda yaşanan soruna iktidarın seyirci kalmasını eleştirdi.

40 KİLO KİRAZ ANCAK 1 İŞÇİ YEVMİYESİNİ KARŞILIYOR 

Topladıkları kirazın işçi maliyetlerini bile karşılamadığına dikkat çeken üreticiler, “Geçen yıl 180 - 200 lira arasında olan günlük işçilik ücretleri bu yıl 450 liraya çıktı. Niğde'den buraya 20 kişilik işçi taşıyan servis 2500 lira alıyor. Her işçi için ortalama 100 liranın üzerinde servis ücreti ödüyoruz. 450 lira da yevmiye veriyoruz.” dedi.

AĞAÇLAR KESİLİYOR

Çamardı ilçesinde yaşanan kiraz sorunun Ulukışla ilçesinde yaşanandan daha fazla olduğuna dikkat çeken üreticiler, “Kirazlar hep dalda kaldı. Çünkü işçi masrafı bile kurtarmıyor. Üretici bu yıl para kazanamadığı için kiraz ağaçlarını kesiyor. Üzerinde meyvesiyle kesilen ağaçlar var” dediler. 

TARIM KREDİ MARKETLERİ KİRAZ ALIMI YAPMALI 

Kiraz üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  iktidarın derhal  tarım kredi kooperatifleri marketleri alıma girmesini istedi.. Gürer, tüm bölgenin kirazları tarım kredi kooperatiflerinin marketlerine taşınsa burada yaşanan sorun biter.  İhracat tıkanması sorunu katladı. Dalda kiraz birkaç günü kaldı. Acil çözüm İktidarın talimatı ile kamunun soruna el koymasıdır. üreticiyi mağdur etmemek için bu dönem için bu şekilde bir çözüm üretilebilir. Ardından soğuk hava deposu, paketleme servisi ve işleme tesisi yapılarak önümüzdeki yıllarda yaşanacak sorunların önüne geçilebilir. Türkiye'nin en güzel son turfanda kirazları bu bölgede yetişiyor. Darboğaz kirazı geçtiğimiz yıllarda İngiltere sarayına kadar gidiyordu ” şeklinde konuştu. 




 


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder