26 Temmuz 2023 Çarşamba


 AŞIRI SICAKLARA DİKKAT  !

Niğde il Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur , vatandaşların aşırı sıcak havalarda dikkatli ve tedbirli olmalarını belirtti. Konu ile ilgili bilgi verdi.

      “  Yaz aylarının gelmesiyle beraber ilimizde ve bölgemizde yaşanan aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.

          Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamamaktadır.

          Aşırı sıcaklık insan vücudunda sıcak vurgunu (çarpması) denilen tuz ve su kaybıyla ortaya çıkan ağır hastalıklara ve yükselen vücut ısısı ile de beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilecektir.

         Yaşanan aşırı sıcaklıklarda en çok etkilenenler yani risk altında olanlar; çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları, kronik hastalığı olanlar ile farklı cilt hastalığı olanlardır.

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMA TEDBİRLERİ:

Genel Korunma;

         Günün en sıcak saatlerinde (10:00-16:00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır

         Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giyseler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

         Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir.

         Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.

         Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.

         Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.

         Vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

            Beslenme ve Sıvı Alımı

           Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 bardak) sıvı tüketilmelidir.

         

      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder