21 Aralık 2023 Perşembe


 KÖYLER SORUNLAR YUMAĞI

GÜRER TBMM GENEL KURULUNDA  KÖYLERİN SORUNLARINI TEK TEK ANLATTI

CHP Niğde Milletvekili Tarım Orman ve Köy işleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  Niğde köylerinin sorunlarını TBMM de gündeme getirmeye devam ediyor. Gürer yaptığı konuşmada “Niğde, Orta Anadolu da iktidarlarının unuttuğu ildir. Köylerimizin sorunları çözüm beklemektedir.” Diyerek  Niğde köylerinde yaşanan sorunlara değindi.

ÇAMARDI İLÇESİ ÖREN GÖLET SORUNU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Çamardı ilçesinde Ören Gölet'ininde çözüm bekleyen sorunlarına da TBMM'DE gündeme taşıdı. Gürer, ”Çamardı ilçesi Ören Gölet'inde sorunlar bulunmaktadır 12 adet basınç kırıcıdan 1 tanesi yapılmıştır, geri kalanlarla ilgilenilmemektedir, acil olarak arızalar giderilmelidir. “dedi.

Gürer” Ayrıca, Gedelli, Güney, Horoz, Maden, Porsuk, Tekneçukur, Karanlıkdere köylerinde gölet sorunları vardır. Tarımda sulama suyunun önemi dikkate alınarak köylerimizdeki gölet sorunları çözülmelidir. İsteğini konuşmasında ifade etti.

PORSUK KÖYÜ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR

Gürer “Niğde ili Ulukışla ilçesi Porsuk köy yolları yapılmaması köy halkını mağdur etmektedir. Muhtar sorunu yetkililere iletmesine karşın hâlihazırda bir gelişme olmamıştır. Bir an önce köy yolları yapılmalıdır. Bolkarların eteğinde yaylacıların da ilgi gösterdiği Porsuk köyümüz su deposunda yetersiz kalmaktadır. Köyün kırk yıllık içme suyu deposu ihtiyacı karşılamamaktadır. Bir an önce bu da yapılmalıdır.” Dedi.

TIRHAN KÖYÜNDE İÇME SUYU DEPOSU YENİLENMELİ

Gürer “Niğde Merkez Tırhan köyünde içme suyu için ayaklı depo talepleri vardır. 3 kez ihaleye çıkılmasına karşın depo yapımı gerçekleşmemiştir. Porsuk ve Tırhan köylerinin taleplerinin karşılaması için ilgili Bakanları göreve çağırıyorum. Ayrıca, Niğde'nin birçok köyünde de benzer sorunlar devam etmektedir. ” diye konuştu.

NİĞDE ELMALI KÖYÜNDE DE GÖLET SORUNU VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  “Niğde merkez Elmalı köyde 2018 yılında yapılan gölette su tutma sorunu mevcuttur. Su seviyesi su açılmadan boşalmakta, göletten beklenen fayda sağlanamamaktadır. Elmalı köy yoluna sıcak asfalt atılması da köylülerin talebidir. Köy içme suyu deposunun da yetersiz kaldığı görülmektedir, bu da düzenlenmelidir. ”dedi.

Gürer “Niğde merkez Ulu ağaç, Yeşilova, Ovacık köylerinin kullandığı gölette dağıtım sistemi olarak kapalı sistem sözü verilmiş olmasına karşın dört yıldır yapılmamıştır, bir an önce yapılmalıdır. ”diye köylerin sorunlarını gündeme taşıdı.

YAYLAYOLU-İÇMELİ-KAYIRLI KÖYLERİ SORUNLARI DA MECLİSTE KONUŞULDU

CHP'Lİ Vekil Gürer” Niğde merkez Yaylayolu köyü içme suyu için GES projesi söz verilmesine karşın hâlen yapılmamıştır. Köyde çok sayıda tarihî yapı da bulunmaktadır. Bu yapıların bir kısmı kullanılamaz hâle geldiği hâlde ya yıkılmamış ya da onarılmaması sorun yaratmaktadır. Bu tarihî yapılar kurtarılmalıdır. İçmeli köyümüzde ise araziler yabancılar tarafından alınmakta, özellikle yabancı şirketlerin bu arazileri almasıyla tarlalar el değiştirmektedir.

 Ekonomik kriz tarla sattırmaktadır. İçmeli köyünde gölet sorunu vardır, çözülmelidir. Kayırlı köyü ise sit alanı olan geniş kesimleriyle tarihî derinliği bulunan bir köyümüzdür. Burada da sit alanlarında bilimsel kazı yapılmalı ve tarih gün ışığına çıkarılmalıdır. Ayrıca Kayırlı köyünde artan nüfustan dolayı ortaya çıkan sorunlar vardır, çözüm üretilmelidir. Kayırlı köyü desteklenmeli, örnek köy olarak gösterilmelidir” dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder