Yaz Saati Uygulamasına Devam !
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Meclis Genel Kurulu’nda yeniden gündeme getirdiği yaz saati uygulamasıyla ilgili eleştirilerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yanıt verdi.
Yaz saati uygulamasının Paris’te, Berlin’de problem yaratmadığını söyleyen Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının daha faydalı olduğunu iddia ederek, kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini açıkladı.
GÜRER, YAZ SAATİ UYGULAMASINI GÜNDEME GETİRDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Meclis Genel Kurulu’nda, sabit saati uygulaması vazgeçilmesini istedi.
MİLYONLARCA ÖĞRENCİ, MEMUR, İŞÇİ MAĞDUR
CHP Milletvekili Gürer, yaz saati uygulamasıyla gece karanlığında milyonlarca öğrenci, memur, işçinin gün aydınlanmadan yola koyulduğuna dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızın kış saati uygulamasına geçilmesi talebi vardır. Bakan olarak, 2016 yılında başlayan sabit saat uygulamasıyla 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanıp 15,5 milyar bir faydadan söz etmektesiniz. Gün ışımadan konutlarda, iş yerlerinde en az bir saat zorunlu enerji tüketilirken tasarruf nasıl sağlanmaktadır?” diye sordu.
BU RAPORU KİMLER YAZDI?
Sabit saat uygulamasına İstanbul Teknik Üniversitesiyle yapılan bir protokolün dayanak olarak gösterildiğine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yaz saati uygulamasının enerji tüketimine etkisinin ve psikolojik, sosyolojik etkilerinin incelenmesinde görev alan, imza atan üniversite görevlileri kimlerdir? Bu raporlar, yaz saatinden vazgeçildiğine göre hangi veri ve kriterleri içermektedir? Okula giden öğrenci, öğretmen, memur ve geniş bir toplum kesimi mağdurdur. Yaz saati uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?” şeklinde sorular yöneltti.
YAZ SAATİ UYGULAMASININ TARİHSEL SÜRECİ
Meclis Genel Kurulu’nda CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yanıt veren Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının tarihsel süreciyle ilgili bilgiler aktardı. Bakan Bayraktar, “Türkiye'de 1940 yılında yaz saati uygulamasının Avrupa’yla aynı tarihlerde yapılmasına karar verilmiş. 1962-72 arasında Türkiye'de aralıklı olarak bugünkü gibi yaz saati uygulaması yapılmış. 78-84 arasında ise sürekli yaz saati uygulamasına geçilmiş. Yine, petrol krizinin doğurduğu -yani enerjiyi verimli kullanalım diye- 84 yılından sonra da Batı’yla daha uyumlu olabilmek için yaz saati uygulaması değiştirilmiş” şeklinde açıklama yaptı.
11 KİŞİLİK AKADEMİSYEN HEYETİNİN RAPORU…
20 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesiyle bir protokol kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisinin araştırıldığına değinen Bakan Bayraktar, 11 kişilik akademisyen heyetinin içerisinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları, sosyologlar ve diğer teknik ekibin yer aldığını belirtti.
Genel Kurul’da CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ısrarlı bir şekilde “Bu heyette kimler var, isimlerini açıklayın” şeklindeki çağrısını yanıtsız bırakan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “Yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanması, enerji planlaması, iktisadi kazanç, sosyolojik ve psikolojik anlamda daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.
PARİS’TE, BERLİN’DE PROBLEM YOK, BİZDE NEDEN OLUYOR?
Bakan Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’de, İstanbul’da güneş saat 08.20’de ağarıyor, Paris’te saat 08.34’te, Berlin’de yine sekiz buçukta güneş ağarıyor; oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor, anlamakta güçlük çekiyorum.”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakanın ısrarla yaz saati uygulaması savunması yanında 2016 yılında geçilen sabit saat uygulamasına dayanak gösterilen İTÜ raporunun açıklanması ve bu araştırmayı yapan kişilerin adları kamuoyunca bilinmesi isteyerek gün bir saat sonra aydınlandığı yerde evde işte okulda sokakta lambalar yanarak tasarruf sağlanması açıklaması olmalı, can güvenliğinden psikolojik etkiye kadar tüm boyutu ile soruna kapsamlı bir bakışla yaklaşılmalı” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder