4 Ocak 2024 Perşembe


 BADEM EYLEM PLANI BAŞARIYA ULAŞTI MI?

Bademde Açık Kapanacak mı? 

     CHP Niğde Milletvekili Gürer'in soru önergesine, Bakan Yumaklı yanıt verdi

   TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 10 yılda 2 bin 253 köyde gelir getirici badem orman tesis edildiğini ve yaklaşık 8,84 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu açıkladı.

 BADEM EYLEM PLANI BAŞARIYA ULAŞTI MI?

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının 2013-2017 yılları arsında yürüttüğü Badem Eylem Planının amacına ulaşıp ulaşmadığının açıklanması istemiyle ilgili Bakanlığa soru önergesi yöneltti.

 Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“    Niğde ilinde hane başına 5'er dönüm parsellere ayrılarak, 400 aileye toplam 2 bin hektar arazi kullanım hakkı verilerek Badem Eylem Plan uygulamasında beklenen sonuca erilmiş midi?

      Ülke genelinde bu projenin uygulandığı köy sayısı kaçtır? Dağıtılan ağaç sayısı kaçtı? 

    Badem dışında dağıtılan farklı ürün fidanı var mıdır?

     Orman İşletme Müdürlüğü tarafından badem dikilerek köylülerin korumasına bırakılan uygulamanın Niğde de devam ettiği köyler hangileridir?        Ağaçların tamamından verim sağlanmış mıdır?

      Her aileye yıllık 20 bin lira gelir sağlayacağı ifade edilen uygulamada ülke genelinde ve Niğde ilinde elde edilen kazanç ne kadardır?  Proje devam etmekte midir?”

GELİR GETİRİCİ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

      Milletvekili Gürer'in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Badem Eylem Planının 2013-2017 yılları arasında yapıldığını ve söz konusu projenin sona erdiğini belirterek, “Ancak, ağaçlandırma, toprak muhafaza ve gelir getirici tür ağaçlandırmalar kapsamında badem dikimleri devam etmektedir” dedi. 

AĞAÇLARDA MEYVE NASIL?

     Niğde de “Badem Eylem Planı” kapsamında fidan dikimi yoluyla ağaçlandırılan sahalarda başarı sağlandığını anlatan Bakan Yumaklı, fidanların yer yer meyve verimine başladığını, ağaçların optimum meyve verim yaşına ulaştığında hedeflenen gelirin sağlanacağını kaydetti.

FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTURULDU

       2012-2023 yılları arasında 2.253 adet köyde gelir getirici badem ormanı tesis edildiğini açıklayan Bakan Yumaklı, yaklaşık 8,84 milyon adet fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti. 

NİĞDE'DE AĞAÇLANDIRMA YAPILAN KÖYLER 

   Bakan Yumaklı, “Niğde ilinde, koruması köylülere bırakılan gelir getirici tür ağaçlandırmaları Kızılkapı, Yaylayolu, Hançerli, Altay, Şeyhler, Gökbez, Fesleğen, Kürkçü, Başmakçı, İmrahor, Postallı, îlhan, Yeniköy, Toraman, Koçak, Beyağıl, Himmetli, Bekçili, Elmalı, Gedelli, Çifteköy, Emirler, Hamamlı ve Ünlüyaka köylerinde devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, bademde TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri 'ne göre 2019 / 2020 döneminde Türkiye'nin badem yeterlilik derecesi %78,7 olduğunu ve Türkiye'nin 2020/21 sezonunda badem ithalatı 31.688 ton olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder