15 Eylül 2024 Pazar

KADES KADINLARIN YANINDA


 

 Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Temmuz 2024


Ticari süt işletmelerince 938 bin 533 ton inek sütü toplandı

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,3 arttı, Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,7 arttı.

Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi %1,3 arttı, ayran üretimi %10,4 arttı, yoğurt üretimi %7,6 arttı, içme sütü üretimi %5,5 arttı, tereyağı üretimi %0,9 arttı. Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi %5,0 arttı, ayran üretimi %14,0 arttı, yoğurt üretimi %9,6 arttı, içme sütü üretimi %2,7 arttı, tereyağı üretimi %10,7 arttı.

  TRAFİK EKİPLERİNCE 750 MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ DENETLENDİ

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Birimlerince;

Motosiklet sürücülerine yönelik yapılan uygulamalarda (750) adet motosiklet/sürücüsü kontrol edilmiş olup;

•             Kask/Koruyucu Başlık Kullanmayan (367),

•             Sürücü Belgesi Olmayan (123),

•             Çevreyi rahatsız edecek şekilde kullanan (abart egzoz) (26),

•             Diğer çeşitli maddelerden (yaya geçidini kullanmak, dur ihtarına uymamak, trafik sigortası, araç muayenesi, ışık ihlali vb.) (60) araç olmak üzere (576) motosiklet sürücüsüne idari para cezası düzenlenmiş, (60) motosiklet trafikten men edilmiştir

14 Eylül 2024 Cumartesi

 KAÇAK KAZILAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Kınık Höyük kazıları ve Avören Antik Kenti’ndeki kaçak kazılar meclis gündeminde

CHP'li  Ö.Fethi Gürer’den arkeolojik çalışmalar ve kaçak kazılarla ilgili soru önergesine Bakan yanıt verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a sunduğu soru önergesiyle Niğde ilindeki Kınık Höyük kazısı ve arkeolojik sit alanlarındaki çalışmalarla ilgili detaylı bilgi talep etti. Özellikle Prof. Dr. Marco Capardoni’nin başvurularının reddedilme sebeplerini ve bölgede yaşanan kaçak kazı olaylarını gündeme getiren Gürer, bölgedeki tarihsel sürecin aydınlatılması ve koruma tedbirlerinin ne aşamada olduğunu sordu.

GÜRER'İN SORU ÖNERGESİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdiği soru önergesi:

“Niğde ili Altunhisar ilçesi "Kınık Höyük Kazısı" çalışmalarında ve Türkiye'nin başka yerlerindeki arkeolojik etkinliklerde yıllarca görev almış olan ve Pavia Üniversitesi'nde (İngiltere) öğretim üyesi olan Prof. Dr. Marco Capardoni, 2022 yılı sonunda Niğde ili sınırları içinde ve Nevşehir ilinde "yüzey araştırması" için başvuruda bulunmuş, ancak başvurusu geri çevrilmiştir. Bu kararın gerekçesi nedir? 2023 sonunda da yapılan başvurunun geri çevrilmesinin ve hiçbir gerekçe gösterilmeden bu araştırma izninin verilmemesinin nedenleri nelerdir? Bakanlık, bu konuda farklı bir araştırma ekibine izin vermiş midir?

Altunhisar "Kınık Höyük Kazısı" çalışmaları hangi aşamadadır?

Altunhisar'ın Avören bölgesinde bulunan su sarnıçları, yeraltı şehri ve yerleşmelerin araştırılması yapılmış mıdır? Bölgedeki tarihsel süreç ortaya çıkarılmış mıdır? Define avcılarının talanı doğru mudur? Koruma tedbirleri alınmakta mıdır? Altunhisar ilçesi Zindan Vadisi yolunda yer alan "Kral Mezarlarının tarihi süreci ortaya çıkarılmış mıdır? Mezarlarda tahribat olduğu doğru mudur?”

CAPARDONİ’NİN BAŞVURUSU YENİDEN DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in arkeolojik çalışmalarla ilgili soru önergesine yanıt verdi. Bakan Ersoy, Prof. Dr. Marco Capardoni’nin Niğde ve Nevşehir illerinde 2022 ve 2023 yıllarında yüzey araştırması yapma başvurularının, Danışma ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelendiğini belirtti. Aynı bölgede benzer çalışmaların bulunması nedeniyle başvuruların kabul edilmediğini ifade eden Ersoy, ilerleyen yıllarda tekrar başvuru yapılması durumunda değerlendirmeye alınabileceğini vurguladı.

Bakanlık ayrıca, Altunhisar’daki Kınık Höyük kazılarının Floransa Üniversitesi'nden Doç. Dr. Marina Puccibaşkanlığında yürütüldüğünü ve 2023 yılında 10 Temmuz-4 Eylül tarihleri arasında kazıların devam ettiğini bildirdi. Çalışmaların, Tunç Çağı’ndan Helenistik döneme kadar süren yerleşimlerin ortaya çıkarılmasına yönelik olduğunu belirten Ersoy, 2024 yılı kazı başvurusunun da değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı.

AVÖREN ANTİK KENTİ VE KAÇAK KAZILAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yerinde tespit edip kamuoyu gündemine taşıdığı Hasandağ Ulukışla köy yakınlarında yer alan antik Avören bölgesi ile ilgili de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yönelttiği soru önergesine yanıt vererek, Altunhisar ilçesindeki Avören Antik Kenti'nin 2015 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildiğini hatırlattı. Bakan Ersoy, 2019 yılında bölgede iki kaçak kazı olayının yaşandığını ve bu olaylarla ilgili adli sürecin devam ettiğini belirtti. Kaçak kazı çukurlarının Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla kapatıldığını ve kaçak kazılara karşı mücadelenin kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler ve müze müdürlüklerinin iş birliğiyle sürdürüldüğünü ifade etti. Bakan yanıtı değerlendiren Ömer Fethi  Gürer bölgede önemli bir uygarlığın izleri olduğunu, başta su sarnıçları olmak üzere tüm alanın kapsamlı korumadan öte acil bilimsel kazı yapılması gerektiğini belirtti  ve bölge yok edilmeden bir  an önce bilimsel kazılar başlatılmalıdır “ dedi.Altunhisar ilçesinde Zindan Vadisi’nde yer alan Kral Mezarlarına ilişkin ise Niğde Müzesi Müdürlüğü’ne tahribata dair herhangi bir ihbarın ulaşmadığını belirten Ersoy, tarihi eser tahribatına ve kaçak kazılara neden olanlar hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunulduğunu ve adli sürecin dikkatle takip edildiğini vurguladı. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer Bölgede yer alan 10 civarında kral mezarının içinin yanında çevresinin de deşik olduğunu belirtip bu bölge de bilimsel kazı yapılması gereken yerlerdendir” diye konuştu.

 

 

MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN



 


13 Eylül 2024 Cuma

 Kümes Hayvancılığı Üretimi, Temmuz 2024


Tavuk eti üretimi 205 bin 656 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,71 milyar adet olarak gerçekleşti

Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi %1,4 arttı, kesilen tavuk sayısı %8,4 arttı, tavuk eti üretimi %5,5 arttı, hindi eti üretimi %0,7 arttı. Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi %5,2 arttı, kesilen tavuk sayısı %6,5 arttı, tavuk eti üretimi %5,6 arttı, hindi eti üretimi %20,1 arttı.

HER ADIMINDA AİLE HEKİMİN YANINDA

 Sağlığını Erteleme, Harekete Geç temalı halk sağlığı haftası kutlandı

Niğde de Halk Sağlığı Haftası kutlandı

Niğde de Halk Sağlığı Haftası her gün yeni bir konu ile kurulan stantlarda vatandaşları bilgilendirildi. Haftanın beşinci gününün konusu olan “Her Adımında Aile Hekimin Yanında” başlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu:

 Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır KARACA, bu yıl ki “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” ana temalı Halk Sağlığı Haftası’nın beşinci gününün konusu olan “Her Adımında Aile Hekimin Yanında” başlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu:

“İlimizde kişiye yönelik birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda aktif rol oynayan aile hekimliği uygulaması kapsamında 52 aile sağlığı merkezinde, 134 aile hekimliği birimi bulunmaktadır. Aile sağlığı merkezlerinde, aile hekimliği birimlerinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından tanı ve tedavi edici sağlık hizmetleri ile birlikte sağlık danışmanlığı, aile planlaması ve çeşitli koruyucu sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, izlemler ve kronik hastalık taramaları yapılmakta olup bu hizmetler hastalıklardan korunmanın en önemli basamağıdır.

Aile sağlığı merkezlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini verir. Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlemlerini, taramalarını ve periyodik sağlık muayenelerini yapar. Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlar ya da bu hizmetleri verir. Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını günceller. Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk eder. İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete vb. belgeleri düzenler.

Aile hekimi, genellikle bireylerinin ikametlerine yakın ve kolay ulaşılabilir konumdadır. Bu durum aile hekiminin hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanıması; aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirmesine imkân sağlamaktadır. 

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 

12 Eylül 2024 Perşembe

 BİÇER DÖVER KONTROLÜNE İL TARIM MÜDÜRÜ KATILDI

İl Tarım Müdürü Asım BAŞ Merkeze bağlı Ovacık Köyünde hasat yapılan tarlalarda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Suat ELLİ ve teknik personelle birlikte biçerdöver kontrolüne katıldı.

İl Müdürü BAŞ “İlimizde ürün hasadı yapan biçerdöverlerde dane kaybını en aza indirmek, çiftçimizin büyük emeklerle üretmiş olduğu ürünün tarlada kalmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilen hasat kontrollerinin aralıksız olarak devam edecektir." dedi.

Teknik personellerimiz tarafından çiftçilere ve biçerdöver operatörlerine dane kaybı biçim boyu ve anız yangınları hakkında bilgilendirmelerde bulunarak  hasat sezonu boyunca denetimlere yoğun bir şekilde devam edilmektedir.

 

 Ticaret Satış Hacim Endeksi, Temmuz 2024


Ticaret satış hacmi yıllık %3,4 azaldı, perakende satış hacmi yıllık %5,4 arttı

Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 azaldı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %10,8 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %5,6 azaldı, perakende ticaret satış hacmi ise %5,4 arttı.
Ticaret satış hacmi aylık %0,6 azaldı, perakende satış hacmi aylık %0,8 arttı

Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,6 azaldı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %1,4 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %1,0 azaldı, perakende ticaret satış hacmi ise %0,8 arttı.

KADES KADINLARIN YANINDA


 


 Kaymakam Yiğit Öğrencilerin ilk gün heyecanına ortak oldu

Altunhisar Kaymakamı Yiğit okula yeni başlayan 1. Sınıf öğrencilerini sınıflarında ziyaret etti

Altunhisar Kaymakamı Abdussamed Yiğit,  Eğitim Öğretim yılının ilk gününde öğrencilerle sınıfa girdi. Öğrencilerle tek , tek ilgilendi.

Altunhisar Kaymakamı Yiğit , İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Altunok ve İlçe Emniyet Amiri Hüseyin Gökhan Koyun ile birlikte; 2024-2025 Eğitim Öğretim yılının ilk gününde Barbaros İlkokulunda eğitim yolculuklarına yeni başlayan 1.sınıf öğrencilerini ziyaret etti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğrencilere göndermiş olduğu mektubun da okunduğu ziyarette Kaymakam Yiğit, öğrenci ve öğretmenlere sağlık ve başarılarla dolu güzel bir yıl temenni etti. (DHA)

 

 

 YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLADI

Yaz tatili sona erdi, öğrenci ve öğretmenler için ders zili çaldı. Yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde Vali Cahit Çelik öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin heyecanına ortak oldu.

 İlköğretim Haftası Kutlama Programı kapsamında 2024 -2025 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü  H. İbrahim Yaşar, il müdürleri, öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımıyla Selçuk İlkokulu’nda yapıldı. 

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar , günün anlam ve önemine belirten bir konuşma yaptı. Vali Çelik  Tüm öğrenci ve öğretmenlere başarılarla dolu iyi bir yıl geçirmelerini diledi.

 

 

 Ticaret Satış Hacim Endeksi, Temmuz 2024


Ticaret satış hacmi yıllık %3,4 azaldı, perakende satış hacmi yıllık %5,4 arttı

Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 azaldı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %10,8 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %5,6 azaldı, perakende ticaret satış hacmi ise %5,4 arttı.
Ticaret satış hacmi aylık %0,6 azaldı, perakende satış hacmi aylık %0,8 arttı

Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,6 azaldı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %1,4 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %1,0 azaldı, perakende ticaret satış hacmi ise %0,8 arttı.

11 Eylül 2024 Çarşamba

ATEŞ YAKMA - İZMARİT ATMA


 


 ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRİYORUZ, SAĞLIKLI BESLENİYORUZ

Sağlık Haftasında Alışkanlıklarımızı Değiştiriyoruz, Sağlıklı Besleniyoruz

Niğde de sağlık haftası etkinlikleri ,İl sağlık müdürlüğüne bağlı birimlerde ve tüm ilçelerin merkezlerinde kurulu olan stantlarda vatandaşları bilgilendiriyor.

Niğde de Yapılan faaliyetler doğrultusunda 2023 yılında toplamda 26.258 kişiye eğitim verildiği, 42 adet etkinlik düzenlendiği ve 1.816 kişiye bireysel beslenme danışmanlığı hizmeti verildiği belirtildi.

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır KARACA, bu yıl ki “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” ana temalı Halk Sağlığı Haftası’nın altıncı gününün konusu olan “Alışkanlıklarımızı Değiştiriyoruz, Sağlıklı Besleniyoruz” başlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu:

Bireylerin sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı yaşam biçiminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile hastalıkların önlenmesi toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Küreselleşme sürecinde beklenen yaşam kalitesine ulaşmak için tüm bireylerin ve toplumun beslenme bilincinin artırılması, sağlıklı beslenmenin yaşam biçimine dönüştürülmesi gerekmektedir. Toplumun sağlıklı yaşaması ve her yönden gelişmesi onu oluşturan bireylerin sağlıklı olmasına bağlıdır.

Optimal sağlık ve iyilik halinin temeli yeterli ve dengeli diğer bir deyişle sağlıklı beslenmeye dayalıdır. Bu doğrultuda sağlıklı beslenmedeki amaç; yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesini yani sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı ile birlikte alkol ve tütün kullanımının önlenmesi sağlamaktır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları sağlıklı beslenme davranışlarına çevrilmeli ve kazanılan yeni beslenme davranışının sürdürülebilir olması sağlanmalıdır.

Bu kapsamda Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından toplumun her kesiminin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla hizmet içi, halk ve öğrenci eğitimleri yapılmaktadır. Optimal sağlık halinin devamı için gerekli olan hareketli yaşam konusunda farkındalık oluşturmak maksadıyla halkımızın da katılımı sağlanarak çeşitli hareket etkinlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca sağlıklı hayat merkezlerimizde bulunan diyetisyenlerimiz bireysel beslenme danışmanlığı hizmeti vermeye devam etmektedir. “

10 Eylül 2024 Salı

 İşgücü İstatistikleri, Temmuz 2024


Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,8 seviyesinde gerçekleşti

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,0 iken kadınlarda %12,4 olarak tahmin edildi.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %49,6 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puan artarak %49,6 oldu. Bu oran erkeklerde %67,4 iken kadınlarda %32,2 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı %54,4 olarak gerçekleşti

İşgücü 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan artarak %54,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %72,4 iken kadınlarda %36,8 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %16,6 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak %16,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %12,2, kadınlarda ise %25,0 olarak tahmin edildi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,5 saat oldu

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,3 saat azalarak 42,5 saat olarak gerçekleşti.

HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR


 

9 Eylül 2024 Pazartesi


 SİBER SUÇLARLA MÜCADELE

Vali Cahit ÇELİK tarafından, 2024 Yılı Temmuz ayı Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Cahit ÇELİK Başkanlığında ,Asayiş, Huzur Operasyonları, Trafik Güvenliği, Uyuşturucu ile Mücadele, Organize Suçlar, Siber Suçlar Kaçakçılık konularını içeren,2024 Yılı Temmuz ayına ait verilere dayalı kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik; Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

2024 Yılı Temmuz ayı içerisinde Siber Suçlarla Mücadele Kapsamında  Niğde de;

2 operasyon düzenlenmiş,

10 şahıs yakalanmış,

6 şahıs tutuklanmış,

3 şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış,

1 Şahıs Tutuksuz Yargılanmak Üzere Serbest Bırakılmıştır.

Sanal Devriye Kapsamında 1355 Sosyal Medya Hesabı Araştırılmış,

160 Farklı Materyalin İncelenmesi Tamamlanmıştır.

                                                    ASAYİŞ

2024 Yılı Temmuz ayı içerisinde İlimizde Gerçekleşen  Bin 340 Asayiş Olayının Bin 285’i Aydınlatılmıştır. Olayların Aydınlatılma Oranı Ortalaması %96’dır.

Asayiş Olaylarının Konu Başlıklarına Ve Aydınlatılma Oranlarına Baktığımızda;

 Malvarlığına Yönelik Gerçekleşen 177 Olaydan 142’si Aydınlatılmış Olup; Aydınlatılma Oranı %80’dir.

Kişilere Karşı Gerçekleşen 584 Olaydan 564’ü Aydınlatılmış Olup; Aydınlatılma Oranı %97’dir.

Millete Ve Devlete Karşı Gerçekleşen 27 Olaydan 27’si Aydınlatılmış Olup; Aydınlatılma Oranı %100’dür

Topluma Karşı Gerçekleşen 167 Olaydan 167’si Aydınlatılmış Olup; Aydınlatılma Oranı %100’dür

Takibi Gerektiren 385 Olaydan 385’i Aydınlatılmış Olup;

Aydınlatılma Oranı %100’dür.

Aranan Şahıslar’ Konusu

İfadeye Yönelik Aranması Olup Yakalanan 72 Şahıs,

Adli Para Cezası Aranması Olup Yakalanan 14 Şahıs,

0-5 Yıl Arası Cezası Olup, Yakalanan 69 Şahıs,

5-10 Yıl Arası Cezası Olup, Yakalanan 11 Şahıs,

10 Yıl Ve Üzeri Cezası Olup, Yakalanan 1 Şahıs Olmak Üzere;

Toplam 167 Aranan Şahıs Yakalanmıştır.

Aile İçi Ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında  Niğde de;

90 Aile İçi Olay Gerçekleşmiş,

101 Şahsa Yönelik Tedbir Kararı Uygulanmıştır.

181 KADES Çağrısı (İhbarı) Alınmıştır.

 Dış Ticaret Endeksleri, Haziran 2024


İhracat birim değer endeksi %0,6 azaldı

İhracat birim değer endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %4,9 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %1,3 azaldı, yakıtlarda %1,6 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,4 azaldı.

İhracat miktar endeksi %8,0 azaldı

İhracat miktar endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %7,2 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,7 arttı, yakıtlarda %20,6 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %9,8 azaldı.
thalat birim değer endeksi %1,4 arttı

İthalat birim değer endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,4 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %1,6 azaldı, yakıtlarda %8,4 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %1,7 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,3 azaldı.

İthalat miktar endeksi %5,7 azaldı

İthalat miktar endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,7 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %5,3 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %0,7 azaldı, yakıtlarda %3,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %0,8 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %3,0 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2024 Mayıs ayında 158,7 iken 2024 Haziran ayında %3,0 oranında azalarak 153,9 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2023 yılı Haziran ayında 158,9 iken 2024 yılı Haziran ayında %2,2 oranında azalarak 155,4 oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %3,9 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2024 Mayıs ayında 118,1 iken 2024 Haziran ayında %3,9 oranında artarak 122,7 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2023 yılı Haziran ayında 123,9 iken 2024 yılı Haziran ayında %1,2 oranında azalarak 122,5 oldu.





TÜM ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR DİLERİZ


 

8 Eylül 2024 Pazar

 BAŞIMIZ SAĞOLSUN

Tunceli Ovacık ilçesinde görev sırasında zırhlı aracın devrilmesi sonucu Jandarma Uzman Çavuşları Ömer EROĞLU, Mehmet AYKANAT, Orhan Burak BÜYÜKÇAYLI ve Jandarma Uzman Onbaşı Doğan KIZILATEŞ şehit düşmüştür.

 Aynı kazada Jandarma Astsubay Çavuş Muhammet KOYUNCU yaralanmıştır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; ailelerine, Jandarma Teşkilatımıza ve tüm milletimize sabır, Yaralılara da acil şifalar . diliyoruz.

Şehitlerimizin makamları  cennet olsun.

Milletimizin başı sağolsun..

HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR !


 

 Sanayi Üretim Endeksi, Haziran 2024


Sanayi üretimi yıllık %4,7 azaldı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %6,9 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %15,2 arttı.
Sanayi üretimi aylık %2,1 azaldı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,8 arttı.


YARALANAN POLİSLERİ VALİ ÇELİK ZİYARET ETTİ

Niğde il Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube  Müdürlüğü Motosikletli Polis Timleri tarafından durdurulmak istendiği anda iki polis yaralandı.

 23.08.2024 günü saat 20:25 sıralarında haber merkezinin 45 **  plaka sayılı aracın şehir içinde tehlikeli araç kullandığı, abartı egzoz olduğu ve ön plakasının olmadığı anonsu üzerine bahse konu araç polis ekiplerince , aşağı Kayabaşı mahallesi Saygı sokak üzerinde durdurulması sonucu meydana gelen kazada iki  polis yaralandı.

 Polis Memuru İbrahim Halil DEMİR* Asayiş Şube  Müdürlüğü Motosikletli Polis Timleri Amirliğinde görevli .Durumu: Sol ayak kısmında doku zedelenmesi 

Yaralı Polis Memuru Sertan SAĞ Asayiş Şube  Müdürlüğü Motosikletli Polis Timleri Amirliğinde görevli.

Vali Cahit Çelik polis memurlarını ziyaret etti. Geçmiş olsun dileklerini iletti.

ULUKIŞLA - POZANTI KARAYOLUNDA ZİNCİRLEME KAZA


 

7 Eylül 2024 Cumartesi


 

NİĞDE DE OLAY YERİ EKİBİ 29 OLAYI AYDINLATTI

Niğde il Emniyet  Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü görevlilerince 01.08.2024-31.08.2024 tarihleri arasında Olay Yerinden tespit edilen vücut izlerinin incelenmesi neticesinde;

(21) Hırsızlık,

(3) Narkotik Suçlar,

(3) Ateşli Silah Kullanma,

(1) Kasten Yaralama,

(1) Mala Zarar Verme olmak üzere toplam (29) olay vücut izlerinden aydınlatılmış olup; Olaylarla ilgili (32) fail tespit edilmiştir.


 Ciro Endeksleri, Haziran 2024


Toplam ciro yıllık %58,0 arttı

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Haziran ayında yıllık %58,0 arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Haziran ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %41,0 arttı, inşaat ciro endeksi %103,5 arttı, ticaret ciro endeksi %58,5 arttı, hizmet ciro endeksi %76,1 arttı.
Toplam ciro aylık %1,8 arttı

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Haziran ayında aylık %1,8 arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Haziran ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi %0,5 azaldı, inşaat ciro endeksi %12,0 arttı, ticaret ciro endeksi %1,3 arttı, hizmet ciro endeksi %3,3 arttı.