10 Ekim 2012 Çarşamba


10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ 
NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ ÖZTÜRK'ÜN YAZILI AÇIKLAMASI
     Her yıl 10 Ekim’de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü; ruh sağlığı alanında eğitim, bilinçlendirme ve tanıtım hedefleri ile ilk olarak 1992 yılında Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun girişimi ile kutlanmaya başlanmıştır. Öncelikli hedefi ruh sağlığı konusunda kamu bilinci oluşturmak olan bu gün, bu süreçte ruhsal bozukluklara karşı koruyucu çalışmaların ve tedavi hizmetlerinin tanıtılmasını ön plana çıkarmaktadır. Her yıl farklı bir konusu olan Dünya Ruh Sağlığı Günü bu yıl ‘Depresyon: Küresel Kriz’ başlığına sahiptir.
     Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon; dünya genelinde birçok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilemekte ve küresel hastalık yükünde 3. sırada bulunmaktadır. 2030 yılında ise bu konuda 1. sırada olması öngörülmektedir. Depresyon ile ilgili birçok etkili tedavi geliştirilmiş olmasına rağmen birçok ülkede veya bölgede bu tedaviler yeterince yaygınlaştırılamamış ve tanıtılamamıştır.
Sağlık; Bedensel, ruhsal ve toplumsal iyilik halidir. Ruh Sağlığı ise Kişinin kendisi ve diğer insanlarla uyum ve denge içinde olmasıdır. Uyum-Doyum-Denge insan hayatı için oldukça önemlidir. Bu uyum kurallara bağlı olmayıp değişkenlik ve belli ölçülerde esneklik taşır.
    Önyargılar nedeniyle bir çok kişi doğrudan ruh sağlığı hizmeti alma ve tedavi konusunda kararsız kalmaktadır. Ruhsal sorunu olan bireylerin, ne yazık ki çok azı tedavi için bir sağlık kurumuna başvurmaktadır. Toplumun yaklaşımı ruhsal rahatsızlığı olan bireyi ve ailesini ziyadesiyle etkilemektedir. Ruhsal bozukluklar sık görülmesine karşın, toplumda yeterince bilinmemekte ve tanınmamaktadır. Çoğu zaman bu bilinmezlik, eksik-yanlış bilgiler, toplumsal önyargılar ve dışlanma korkusu birey ve ailelerin ruhsal sorunlara yönelik sağlık hizmeti talep etmesini engellemektedir. Ruhsal rahatsızlığın başkaları tarafından öğrenilmesi sonucu dışlanma ve damgalanma korkusu ile bireyler ve aileler tedavi konusunda çekingen davranmaktadır.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde temel amaç toplumdaki bu önyargıları ortadankaldırabilmektir.
“Ruhsal rahatsızlığı olanları dışlamayalım, onları tedavisi için cesaretlendirelim.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder