31 Ocak 2017 Salı

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINA SON
NİĞDE SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. YILMAZ YÜCEL GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
“Akılcı ilaç kullanımı “Kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, en düşük maliyetle kolayca sağlayabilmeleri” olarak tanımlanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) verilerine göre tüm ilaçların %50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır.
Türkiye’de ve dünyada yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Hasta, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz.
 5 Dakikada Hızlı Beta Mikrobu Testi
Üst solunum yolu hastalıkları ve boğaz enfeksiyonlarında hastalıkların yüzde 94’ü viral, yüzde 6’sı beta mikrobu kaynaklı ve antibiyotik de bu yüzde 6’lık kısma gerekiyor. Beta mikrobunun etkili olup olmadığının tespitinin, 5 dakika içinde tespit edebilecek yeni bir testi uygulamaya başlamıştır. Test, muayene esnasında hastanın boğazından alınan sürüntüyle yapılıyor, sonuç için laboratuara götürülmüyor. Hastanın yanında sonuç alınıyor ve tedavi planlaması ona göre yapılıyor. Böylece hasta da kendisinde beta mikrobu olmadığına ikna olarak gereksiz antibiyotik yazılmasını önlenmiş bulunmaktayız.
Bu minvalde Bakanlığımız tarafından temin edilen 1925 adet Hızlı Antijen Testi Niğde ilimizde bulunan tüm aile hekimlerine dağıtılmış ve hemen uygulamaya başlanmıştır. Önümüzdeki günlerde İlimizdeki hastanelerimizin çocuk hastalıkları uzmanları, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları ve acil hekimleri de beta hızlı testi kullanmaya başlayacaklardır.
Hastaların ve sağlık çalışanlarının bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak ve halkımızda Akılcı İlaç Kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütülmekte olup, tüm aile hekimlerine ve sağlık personeline eğitim faaliyetleri belli aralıklarda verilmeye devam edilmektedir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder