31 Ocak 2017 Salı

CHP MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER’İN 
BOR-ÇİFTLİK VE MERKEZ SULAMA SU SORUNLARINA BAKAN YANIT VERDİ.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde ilinde sulama suyu sorunlarını köy köy kasaba kasaba ilçe ilçe bakana yansıtarak çözümlenmesi için çalışmalarına devam ediyor
 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM konuşmasında da dile getirdiği Halaç Köyü ile ilgili  Bakana yönelttiği soruda şöyle dedi:“Niğde ili Bor ilçesi Halaç Köyü 2016 yılında programa alınan ancak ihalesi yapılmayan sulama amaçlı göletin 2017 yılı ihalesinin yapılması planlanmakta mıdır?” Köyde sulama suyu önemli sorundur. Bir an önce gölet yapımı sağlanmalıdır. Bu gölet yapım çalışması hangi tarihte başlayacaktır?sorunu yöneltti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  verdiği yanıtta –“Niğde ili Bor ilçesi Halaç köyü gölet yapımı proje çalışmaları tamamlanmış olup, inşaat ihalesi süreci başlatılmıştır.”dedi.
HACIBEYLİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“Niğde ili Merkez Hacıbeyli Köyü'nde üç adet dere bulunmakta ve ıslah edilmedikleri için köy sel baskınlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Köydeki derelerin ıslahı konusunda bir çalışmanız var mıdır? Sorusunu da Bakan Veysel Eroğlu yanıtladı-“ Söz konusu derelerin ıslahı ile alakalı DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğü tarafından yerinde incelemeler yapılacak olup, taşkın ve rüsubat kontrolü için alınması gerekli tedbirlerin tespitinden sonra plan ve proje yapımına başlanılacaktır.”dedi.
ULUAĞAÇ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“ Niğde ili Merkez Uluağaç Köyü göletinin kapalı sisteme geçmesi suda tasarruf yapılmasına katkı sağlayacaktır. Bakanlığınızca bu yönde bir çalışma var mıdır?”dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu-“ Bakanlığımın bu konuda herhangi bir çalışması bulunmamaktadır. Talep edilmesi halinde konu değerlendirilecektir.”dedi.
EMEN
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“Niğde Bor Emen Köyü beş adet kuyudan açık sulama sistemiyle 2500 km. araziyi sulamak durumundadır. Kapalı sisteme geçmesi konusunda DSİ, kredi geri ödemeli bir çözüm önermiştir. Vatandaşa ek bir yük getirmeden Emen Köyü için kapalı sulama sistemine geçilmesi konusunda çalışmanız var mıdır?dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu-“ Yeraltısuyu sulama kooperatiflerinin açık kanal sulama sistemlerinin kapalı sulama sistemlerine dönüştürülmesi, 15 yıl süre ile geri ödemeli olarak, "İl Özel İdaresi-DSİ-Sulama Kooperatifi" arasındaki protokol ve buna bağlı olarak hazırlanan ön sözleşmelerin "DSİ-Sulama Kooperatifi" tarafından imzalanmasıyla yapılmaktadır.Niğde Bor Emen Sulama Kooperatifı'nin açık kanal sulama sistemlerinin kapalı sulama sistemine dönüştürülmesi de ancak geri ödemeli şekilde mümkündür.”dedi.
ELMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“Niğde Merkez Elmalı Köyü'nün sulama göleti ihtiyacı vardır. 2017 programı kapsamında mıdır?Köyde İçmesuyu için ilave 1000 tonluk depoya ihtiyaç vardır. Bu yönde bir çalışma yapılmakta mıdır?”dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu-“ "Niğde Merkez Elmalı Göleti ve Sulaması" ile alakalı planlama raporu çalışmaları tamamlanmış olup, proje yapımı ihale aşamasındadır. Proje çalışmalarının tamamlanmasını müteakip inşaatı 2017 yılı Ek Yatırım Programına teklif edilecektir.Niğde Merkez Elmalı köyünde içmesuyu için ihtiyaç olduğu belirtilen ilâve 1.000 tonluk deponun yapımı Niğde İl Özel İdaresi'nin görev alanına girmektedir.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder