17 Ocak 2017 Salı

 GÜRER   “KAVLAKTEPE YER ALTI ŞEHRİ GEZİLEBİLMELİDİR”
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde İli Çamardı ilçesi Kavlaktepe Yer altı Şehri'nin yok oluşuna karşı Bakanlık düzeyinde sürdürdüğü mücadelesine devam ediyor.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer geçtiğimiz günlerde bir kez daha gittiği Kavlaktepe yer altı şehri  Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe Komisyon görüşmelerinde de Bakana anlattı. Gürer ,“Kavlaktepe Yeraltı Şehri'ne gittim Sayın Bakan geçtiğimiz hafta. On yıl önce gezilebilir haldeydi, elektrikler çekilmiş; giriş kapısı falan vardı, paramparça edilmiş, içim çok acıdı. Bu Kavlaktepe Yeraltı Şehri'nin kurtarılmasına yönelik tekrar bir çalışma yapılacak mı?”dedi.
Ömer Fethi Gürer Kavlaktepe yer altı şehrinin Niğde ilinde gezilebilir tek yer altı şehri olduğunu ve daha öncede konuyu Bakanlığa yazılı soru önergesi ile ilettiğini anımsattı.
Ömer Fethi Gürer  Kavlaktepe Yer  Altı şehrini yazdığı Niğde Kapadokya'nın Başkenti kitabında da  kapsamlı olarak tanıtmıştı. Kitapta  Kavlaktepe tarihi ve  temizlenme çalışmalarına yer verdi. Ömer Fethi Gürer  Kavlaktepe için şu bilgileri verdi:“Niğde İli, Çamardı İlçesi, Kavlaktepe Köyü, Niğde- Çamardı ulaşım yolu üzerindedir. Niğde Merkez ilçeye 72 km'dir. Çamardı'ya 26 km uzaklıktadır. Kavlaktepe Köyü içindeki yeraltı şehrinden 1989 yılında köy muhtarının haber vermesi ile yetkililer inceleme yapmış. Yeraltı şehrinde 18.7.1990 tarihi ile 9.8.1990 tarihleri arasında kurtarma ve temizleme çalışmaları başlatılmıştı. 12 yy. ait yer altı şehrinde  5 oda ve tünel yer almaktadır.1994 yılında yeraltı şehri, tüm odaları ile temizlenip açığa çıkarılarak ışıklandırılmış ve  gezilebilir kılınmıştır.Çevrede kaya oyma alanlarda bulunmaktadır. 12.yy Geç Roma döneminde tamamlandığı tahmin edilmektedir. Ana tünel 73 m ve yüksekliği 1.70 m yüksekliğindedir.  Ana tünele açılan odalarda duvarlar raf yâda yüklük gibi oyuklar yer almaktadır.  Kapıdan girişte sağda yer alan odalar daha geniştir. Odalardan birbirine geçişli olanlarda vardır.  Yeraltı şehrinde  'Çilehane' olarak tanımlanan dar tünelle girilen bir kişi zor duracağı alan dikkate değerdir. Gezilebilen yer altı şehri elektirik sistemi tahrip edilmiş ve yer yer zarar görmüş olması rağmen  yeniden gezilebilir kılınması olasıdır”dedi.
Kültür vre Turizm Bakanı Nabi Avcı,“Kavlaktepe yeraltı şehrinde 1991-1993 ve 2008 yıllarında Niğde Müzesi Müdürlüğü'nce temizlik çalışmaları gerçekleştirilmiş olup, söz konusu yeraltı şehrinde yapılacak bilimsel çalışmalar için üniversitelerimizin ilgili bölümlerinden yürürlükteki mevzuatımız kapsamında gelecek talepler Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce değerlendirilecektir.” yanıtını verd
VALİ GEZMELİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yer altı şehrinin bir an önce kurtarılması ve çevresinde de bilimsel araştırma yapılmasının gerekliliğini vurgulayarak “Süreci takip edeceğim” dedi ve bir an önce elektrik tesisatının yapılmasını ve Valinin de Kavlaktepe yeraltı şehrini görmesini dilediğini ifade eden Gürer “Vali gördüğünde bu yer için gereğinin yapılmasını sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder