31 Temmuz 2018 Salı

SUSAMDAKİ İDDİALAR MECLİS GÜNDEMİNDE 

Gürer, susamda stokçuluk iddialarını Bakana sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dar gelirli vatandaşların sıkça tükettiği simit üretimini olumsuz etkileyen susam fiyatlarındaki aşırı artışı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Gürer, fiyatı geçen yıla göre yüzde 76.4 oranında artışla 6.8 liradan 12 liraya yükselen susamla ilgili ‘stokçuluk’ iddialarına açıklık getirilmesini de istedi. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, unlu mamullerde yaygın olarak kullanılan susam bitkisindeki aşırı fiyat artışı, bu olumsuzluğuna simit üretimine yansımaları ve stokçuluk iddialarıyla ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi yöneltti. Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazı soru önergesi veren Gürer, susamın tohumlarında yüksek oranda yağ ve protein bulunduran önemli bir yağ bitkisi olduğuna dikkat çekti. 
6.8 LİRADAN 12 LİRAYA YÜKSELDİ 
Susamın unlu mamullerde ülkemizde sıkça kullanılan bir bitki olduğuna işaret eden Gürer, geçen yıl temmuz ayında 6.8 lira olan kilogram fiyatının, bu yıl yüzde 76. 4 oranındaki artışla 12 liraya yükselmesinin getirdiği olumsuzluklara vurgu yaptı. 
SİMİT ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLENECEK 
CHP Milletvekili Gürer, fiyat artışlarının devam etmesi halinde dar gelirli vatandaşların sıkça tükettiği simit fiyatlarının da zamlanacağını ve susamsız simit üretimine başlanacağını ifade etti. 
STOKÇULUK İDDİALARI DOĞRU MU
Gürer, soru önergesinde ayrıca susam bitkisindeki stokçuluk iddialarını da gündeme taşıdı. Susamı yurtdışından getiren tüccarların ürünü piyasaya vermedi ve stok yaptığı yönündeki iddialara değinen Gürer, bu iddiaların doğru olup olmadığını sordu. 
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR: 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“1-2010 yılından bu yana  Susam ithalatının yıllara göre dağılımı nedir?
2-Susamda söz konusu stokçuluk iddiası sizce doğru mudur? Yurt dışından susam getirip stokçuluk yapan tüccarlar var mıdır?
3- Ülkemizde 2010 yılından bu yana ekilen susam alanı ve elde edilen susam miktarının yıllara göre dağılımı nedir?
4- Susamda yurt içi talebin yerli üretimle karşılanması ve döviz kaybının engellenmesine yönelik planlı bir üretim modeli bulunmakta mıdır?
5-Susam tarımının ekim ve hasat sırasında yoğun işgücü talebinde bulunması, birçok üretici için üretimden caydırıcı bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle susam ekim ve hasadında kullanılabilecek makinaların geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarınız, üreticilere hibe makine verilmesi gibi projeleriniz bulunmakta mıdır?
6-Susam ithalatının yapılmasının sebebi arz yetersizliğinin yanı sıra  dış fiyatların yurtiçi fiyatlardan düşük olmasıdır. İthalatın yoğun olarak yapıldığı dönemlerde, üretimi arttırıp,  gümrük vergileri yoluyla  ithalat azaltmaya yönelik çalışmalarınız olacak mıdır?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder