14 Kasım 2021 Pazar

14 Kasım Dünya Diyabet Günü


 

iğde İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç,14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde önemli bilgiler verdi:

“Diyabet yani Şeker Hastalığı insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında ve kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabette kan şekerinin iyi kontrol edilememesi küçük damarların yapısının bozulmasının sonucunda böbrek ve göz bozukluklarına, kalp ve damar hastalıklarına, sinir hasarına, ayakta yara açılmasına ve kemik kaybına yol açabilir. Diyabetli bireylerde ideal kilo hedeflenerek beslenme tarzı ve fiziksel aktivitede yapılacak olan olumlu değişiklikler diyabetle yaşamı kolaylaştıracak ve hastalığın olumsuz sonuçlarına engel olacaktır.

Diyabet; çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, tekrarlayan enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce, belirtisiz seyreden ve kişiden kişiye değişen uzun bir süre geçmektedir. Bu nedenle yakın aile bireylerinde diyabet öyküsü olanlar, obez kişiler, gebelikte diyabet geçirenler, hipertansiyon hastaları, düşük ve ölü doğum yapanlar, kan yağları yüksek olanlar ve 45 yaş üstü kişiler diyabet riski açısından düzenli kontrol altında olmalıdır.

Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Ama hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1’ i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduğu Tip 2 diyabetli bireylerdir.

Aileler, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rol oynamaktadır. Bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir.

Diyabete farkındalık oluşturmak için her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır. 2021-2023 Dünya Diyabet Günü teması ‘Diyabet Bakımına Erişim’ dir. Uluslararası Diyabet Federasyonu bu üç yıllık temayı diyabet ile ilgili mevcut stratejik planları en iyi şekilde sürdürmek ve diyabet kampanyasına ilişkin planlama, geliştirme, katılım ve tanıtımı kolaylaştırmak için seçmiştir.”

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder