11 Mart 2024 Pazartesi

 Niğde Araştırma Hastanesinde Lenf ödem Tedavisi Başladı

          Dolaşım sisteminin önemli bir parçası olan lenfatik sistem, bağışıklık fonksiyonları açısından da hayati önem taşır. Lenf sıvısının çeşitli nedenlerle vücutta anormal birikmesine bağlı olarak ağırlıkla kol ve bacaklarda olmak üzere yüz, boyun, karın, akciğerlerde meydana gelen şişmeye “lenf ödem” denir. Lenf ödem hastalarının büyük bir çoğunluğunu kanser tanısı almış hastalar oluşturmaktadır.                  Kanser hücreleri cerrahi olarak temizlenirken o bölgede yer alan lenf nodlarından (lenf düğümleri) bir ya da birden fazlası alınabilmektedir. Lenf nodlarının alınması, lenf sıvısının taşınamamasına ve dolayısıyla lenf ödem oluşmasına yol açmaktadır. Lenf ödem genellikle meme kanser cerrahisi sonrası görülmektedir.

Kanser öyküsü olmayan ancak herhangi bir cerrahiye veya bir travmaya bağlı olarak gelişen lenf ödem olguları da mevcuttur.

Lenf ödemin nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Cerrahi, Radyoterapi, Travma, Tümörler, Kronik venöz yetmezlik (Bacak damar hastalığının ileri evresi), İmmobilite (Hareketsizlik) ve Turnike uygulamaları (Çok sıkı bileklik, yüzük kullanımı, yanlış ilk yardım yöntemleri gibi uzuvda sıkışmaya neden olan uygulamalar)

Manuel Lenfatik Drenaj (MLD), lenfödem tedavisinde en etkin ve güncel tedavi yaklaşımı olan kompleks boşaltıcı fizyoterapinin bir komponentidir.

   Lenfödem, kronik bir sorun olmakla birlikte fizik tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Tedaviside manuel lenf drenajı, kompresyon bandajları, cilt bakımı ve egzersiz şeklinde 4 ana bölümden oluşur: Tedavi sonunda giyilen bası giysileriyle de ödem kontrol altında tutulmaya çalışılır.

   Lenfödem tedavisinde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon açısından şunlar amaçlanır:

    Hastaya lenfödem nedir, ilerlemesi nasıl durdurulur, enfeksiyonlardan nasıl korunur, tedavisinde neler yapılır gibi konularda eğitim vermek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder