27 Eylül 2015 Pazar

ARAZİLER TOPLULAŞTIRILIYOR TOPRAKLARIN DEĞERİ ARTIYOR
                Niğde valisi Necmeddin KILIÇ  “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Ülkemizdeki tarım işletmelerinin yapısının küçük, parçalı ve dağınık arazileri şeklinde olması nedeniyle, modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenerek daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımının sağlanması, ayrıca üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimin ve tarım işletmelerinin verimliliğinin artırılması ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla Arazi Toplulaştırma Projesini uygulamaya başlamıştır.      
                Bu projeyle, her yıl 1 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma yapılarak 2023 yılına kadar Türkiye’nin 1. kuşak arazi toplulaştırmasını tamamlamak, tarım arazilerinde parçalı lığı azaltmak, düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturmak, her parseli yol ve sulama ağı ile irtibatlandırmak, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıpları önlemek ve yakıt tasarrufu sağlamak, işlenebilir arazi miktarını artırmak, kullanılmayan küçük parçalı arazileri tarıma kazandırmak amaçlanmaktadır.
Arazi Toplulaştırma projelerinin uygulanması ile
-Çok sayıda ve dağınık durumdaki parseller bir araya getirilerek parsel sayısı azaltıldığından, ayrıca yeni ve planlı yollar inşa edildiğinden çiftçimizin parsellerine gideceği yol kısalmakta ve bunun sonucunda her bir işletme hektara yılda ortalama 25 lt yakıt kazanımı elde etmektedir. Düzgün şekilli ve dolayısıyla tarımsal işlemeye uygun, ideal parseller oluşturulduğundan çiftçilerimiz parselleri içinde yapacağı ekim-sürüm-dikim gibi faaliyetlerinde zamandan, işgücünden (sürüm zorluğu) ve yakıttan tasarruf etmektedir.
-Parsel içinde bulunan ve ekim-sürümü zorlaştıran, üzerinde bulundukları alanın da ekilmesine imkân tanımayan taşların araziden temizlenmesi ile kullanılamayan bu taşlı alanlar tarıma kazandırılmaktadır. Yapılan stabilize kaplamalı yollar sayesinde her par¬sel yola kavuşmakta ve sosyal huzur sağlanmaktadır. Doğal drenaj hatları birleştirilerek bi-yolojik çeşitliliğin yaşayabileceği ekolojik koridorlar oluşturulmaktadır. Hisselilik, sulama ve ulaşımdan kaynak¬lanan sosyal huzursuzluklar önlenmekte, yargı yükü azaltılmaktadır.  Hisselilik sorununun çözülmesi için belli bir bedel karşılığında yapılan ifraz işlemine gerek kalmadığından tapu ma¬likleri hem sosyal hem finansal kazanım elde etmektedir.
-İdari yoldan ayrılmış olan köyler kadastrol olarak da ayrılmaktadır. Projeler ile parsel sınırları net bir şekilde belirlenip vatandaşa teslim edildiğinden sınır ihlalleri sebebiyle ortaya çıkan huzursuzluklar giderilmektedir. Kamulaştırma minimuma indirildiğinden vatandaş tarımdan ve köyünden kopmamaktadır. 

-Doğal alanlar korunmaktadır. Sera gazı salınımları azalmaktadır. Toplulaştırma projeleri ile birlikte yapılmakta olan yüzey tahliyeleri ile tarım arazilerinde oluşan su erozyonu¬nun önüne geçilmektedir. Yapılan ıslah çalışmaları ile taban suyu seviyesi düşürülerek, tuzluluk ve alkaliliğin önüne geçilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder