Gıda Mühendisliği
Bölümü Doğal Biyokoruyucu Geliştirdi
Niğde Üniversitesi Mühendislik
Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından gıda endüstrisinde kullanılan
kimyasal koruyuculara alternatif olarak doğal biyokoruyucular geliştirildi.
Gıda Mühendisliği
Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeliha Yıldırım tarafından yürütülen
çalışmalarda gıdaların güvenliğini ve raf ömrünü artırmak amacıyla gıda
endüstrisinde kullanılan, ancak bilinçli tüketicinin çok tercih etmediği
kimyasal koruyuculara alternatif olarak insan sağlığı açısından hiçbir risk
taşımayan doğal biyokoruyucular geliştirildiği belirtildi.
Yapılan
çalışmalarda boza ve peynirden elde edilen insan sağlığına yararlı bakterilerin
insanlarda hastalığa neden olan gıda kaynaklı patojen ve gıdalarda bozulmaya
neden olan mikroorganizmaların gelişimini önleyen ve öldüren maddeler
salgıladıkları bulundu.
Elde edilen
biyokoruyucuların et ve sütte kullanıldığında gıdaların raf ömrünü arttırdığı
ve gıdalarda bulunan hastalık etmeni mikroorganizmaları imha ettiği ifade
edildi.
Prof. Dr. Zeliha
Yıldırım’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK destekli başka bir çalışmada ise
insan ve hayvanlarda ciddi hastalıklara ve hatta doktor kontrolü altına
alınmadığı durumlarda ölümle sonuçlanan vakalara neden olan Salmonella ve
E.coli O157:H7 bakterilerini öldüren bakteriyofajlar bulunduğu kaydedildi.
Bulunan bakteriyofajların gıdalarda kullanımı ile ilgili çalışmaların devam
ettiği belirtildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder