6 Eylül 2015 Pazar

PATATES HASADI BAŞLADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı yağışlar sonucu oluşan hastalıkların, patateste rekolteyi beklenenin altına çektiğini bildirerek, “Rekoltede yüzde 16’lık bir artış bekleniyordu. Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, üretim, yaşanan hastalıklar nedeniyle geçen yılın seviyelerinde gerçekleşecek gibi görünüyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, yazlık çeşitlerle Mayıs ayında Çukurova bölgemizde başlayan hasadın, sırasıyla İzmir, Bursa illerinde yapıldığını, Afyonkarahisar’da devam ettiğini belirtti. İç Anadolu Bölgesi’nde önemli patates üreticisi iller olan Niğde, Nevşehir’de de hasadın başladığı bilgisini veren Bayraktar, Eylül ayının ortasından itibaren kışlık patatesin devreye girmesiyle birlikte patates hasadının daha da yoğunlaşacağını bildirdi.
Patates üreticilerimizin bir yıl boyunca emek harcayarak dikimden hasada kadar pek çok zorlukla başa çıkmaya çalıştığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Üreticilerimizin elini kolunu bağlayan en önemli unsurların başında ise iklim koşulları gelmektedir. İklim koşullarında yaşanan bir olumsuzluk ürünü doğrudan etkimektedir. Nitekim odalarımızla yapılan görüşmelere göre, aşırı yağışlar patateste hastalıklara yol açtı. Özellikle Nevşehir, Niğde gibi illerimizde üreticilerimiz,  hastalıklara hazırlıksız yakalandı. Yaşanan hastalık nedeniyle üreticilerimizin ilaçlama masrafları arttı. Verimde de kayıplar var. Ekim alanlarındaki artışa bağlı olarak beklenen üretim artışı beklentisi, yaşanan hastalıklar nedeniyle geçen yılın seviyelerinde gerçekleşeceği odalarımızca ifade edilmiştir. Yaşanan verim düşüklüğüne rağmen patatesin üretici satış fiyatı ortalama kilogram başına 60 kuruş civarındandır.
            Görüldüğü üzere meydana gelen aşırı yağışlar, hastalık riskini artırmakta, hastalıklarla zamanında mücadele edilmediği takdirde de ürün zayi olmaktadır. Bu nedenledir ki üreticilerimizin ürettikleri ürünlerin heba olmaması için hasatlıkların zamanında teşhis edilerek mücadeleye başlanması önem arz etmektedir.”         
-“Yağışlar, gece gündüz sıcaklık farklılıkları rekolteyi etkiledi”-

           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder