2 Şubat 2017 Perşembe

5 ŞUBAT MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN NİĞDE’YE GELİŞ GÜNÜ OLARAK ÖZEL BİR GÜNDÜR

  CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER “ 5 ŞUBAT MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN  NİĞDE’YE GELİŞ GÜNÜ OLARAK ÖZEL BİR GÜNDÜR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,   Atatürk’ün 83.yıl önce Niğde’ye geliş günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. “Mustafa Kemal Atatürk  5 Şubat 1934 yılında Niğdemizi onurlandırmıştır” diyen Ömer Fethi Gürer  şöyle dedi:“ Niğdeli fedakardır, çalışkandır, yurtseverdir. Milli Mücadele başladığında her türlü desteği sağlamış her cephede  mücadeleye katılmış Pozantı cephesinde  bölgede işgalcileri geri püskürtmüştür. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde cepheden cepheye koşan Niğdeliler Sivas Kongresine de Mustafa Soylu ve Halit Mengi ile katılıp Atatürk yanında yer almışlardır. Cumhuriyeti ilk  top atışları ile kutlayan il de Niğdedir. Niğdeliler  Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine erişmek için eğitime önem vermiş  ve Atatürk’ün devrimlerini kısa sürede adapte olup sahiplenmişlerdir.
5 Şubat 1934 tarihinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk Niğde resmi gezide bulunmuştur. Niğdeliler Atatürk’ü coşku ile karşılamışlardır. Atatürk Niğde Milli Mücadele sürecinde de gizlice geldiği bilinmektedir. 1980 sonrası Vali Bedri Nazlıoğlu döneminde başlayan ve günümüze değinde devam eden etkinliklerde 5 Şubat günü Atatürk’ün Niğde gelişi anılmaktadır.  Atatürk, 14 Ekim 1924'te eşi Latife Hanımla birlikte Kayseri'de iken Niğde Valisi Asım Bey başkanlığındaki bir Niğde Heyeti, Kayseri'ye giderek  davet etmişlerdi. Mutlaka geleceğini ifade etmişti. Niğde’den giden    heyete Atatürk  "... Size söz veriyorum, Niğde'ye geleceğim ve aranızda bir gece kalacağım. Yalnız biz elli günden beri seyahatteyiz, merkez-i hükümetten çok uzak kaldık. Bu defa bizi affedin, bilahare geleceğiz. Benim Niğde'ye karşı alakam büyüktür. Niğdelileri her zaman sevmişimdir."  demiştir. Büyük önder, 5 Şubat 1934 günü bu sözünü yerine getirerek trenle Niğde’ye gelişinde coşkun sevgi gösterileri ile karşılanmıştı. O günü yaşayanların deyimi ile -‘Niğdeliler yollara dökülerek, istasyonu işgal edercesine, çılgınca tezahürat’la Mustafa Kemal Atatürk’ü kucaklamışlardı.
Niğde Halkevinde Mustafa Kemal Atatürk der ki: " Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığım, fıtri zekâsını, güzel sanatlara ilgisini, ilme bağlılığını ve milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vesile ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek lazımdır, işte bunlar milli kültürümüzdür. Bu da halkevlerinde gelişecektir." Atatürk’ün o akşam Niğde’de yemekte zeybek oynadığı ve neşeli olduğu bilinendir.  Atatürk  Niğde’nin  tarım durumu meyvecilik hakkında bilgi alıp bölgede göçmenlerin konumunu da   Vali Ziya Tekeli  sorar ,bilgi alır.
Niğde gecesinde sohbette kaplıcalar ve şifalı sular konu olur. Sivas delegesi ve Milletvekili olan Halit Mengi Çiftehan kaplıcaları anlatması üzerine gidip görelim ister ve  Çiftehan kaplıcalarını görüp bu yerin değerlendirilmesi talimatını verir. Atatürk 1937 tarihinde Konya dönüşü Niğde’den kısa mola vermesi ikinci ziyaretidir. 5 Şubat Niğde için cephede şehidin, gazinin, ülkenin kurtuluş mücadelesinin ve elde edilen başarıların bir simge günüdür. Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgi ve saygının bir kez de bu vesile yaşandığı gün Niğde’miz için özel anlamlıdır.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder