KURBAN BAYRAMINDA KİST HİDATİK HASTALIĞINA DİKKAT
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ERTAN DEĞİRMENCİOĞLU “ KURBAN
BAYRAMINDA KESİLEN HAYVANLARIN ORGANLARININ ÇEVREYE ATILMASI KİST HİDATİK
HASTALIĞI AÇISINDAN RİSKLİ “
“Kistik ekinokkozis, ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok
yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi
ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır. Özellikle
kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının
çevreye atılması Kist Hidatik Hastalığı açısından risk teşkil etmektedir.
Kist Hidatik
Hastalığı insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında
kistler oluşturarak ölüme sebep olabilen bir hastalıktır. Paraziti taşıyan
köpek, kedi, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin
yumurtaları etrafa saçılır. Kurumuş köpek dışkısı içindeki yumurtalar toz
halinde uçuşur ve rüzgar ile dağılarak insan yiyecek ve içeceklerinin üzerine
konabilir. Meyve ve sebze gibi yiyecekler bu yumurtalarla kirlenir. Bu şekilde
kirlenmiş yiyeceklerin yenilmesi, rüzgar
ile uçuşan yumurtaların solunum yoluyla alınması ve paraziti taşıyan köpeklerin
sevildikten sonra ellerin iyice yıkanmaması gibi nedenlerle hastalık insanlara
bulaşır.
Kist Hidatik Hastalığından korunmak amacıyla:
* Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve
kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan
sonra tüketilmelidir.
* Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları
köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde bulunabiliyorsa
sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.
* Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı
ilaçlanmalıdır.
* Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde
dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır.
* Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan
köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere
geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin
yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra
ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.
* Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği
kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmelidir.
* Kurbanlık hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim
kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmelidir.
* Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar
tarafından yapılmalıdır.
* Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve
yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması,
bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise
hijyenik eldiven kullanmaları gerekmektedir.
* Kurban etlerinin iyi muhafaza edilmesi ve iyice
pişirildikten sonra tüketilmesi önemlidir.” Diye belirterek , Niğdelilerin
bayramını kutladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder