20 Kasım 2018 Salı

BİNLERCE TON ŞEKER PANCARI TARLADA ÇÜRÜMEYİ BEKLİYOR..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirildikten sonra randevulu sisteme geçilen Şeker Fabrikalarında  pancar alım işlemlerinin yavaş ilerlemesi nedeniyle şeker pancarı üreticilerinin perişan edildiğini söyledi. 
Pancar üreticilerinin sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zaten sıkıntılı bir dönem geçiren pancar üreticilerinin mağduriyetinin,  şeker fabrikasının özelleştirilmesinin ardından daha da arttığını belirtti. 
ÇİFTÇİLER GÜRER’E DERT YANDI
Şeker fabrikasının özelleştirilmesinin ardından, pancar alımında randevulu siteme geçildiğini söyleyen ve bu nedenle, ürünlerinin büyük bölümü tarlada kalan çiftçiler, CHP Milletvekili Gürer’e dert yandı.
 Bor Şeker fabrikasının özelleştirilmesinden önce, Eylül ayında söküm yaptıklarını ve en geç 20 Ekimde ürünlerini teslim ettiklerini hatırlatan üreticiler, “Fabrika özelleştikten sonra kota uygulamasına geçildi. Pancar alım noktalarında günlük fabrika ihtiyacına göre az miktarda alım yapılıyor. Bu bölgede böyle giderse, kış ortasında bile ürünler tarlada bekleyecek” diye konuştular. Çiftçileri dinleyen Ömer Fethi Gürer yetkilileri uyardı. Gürer, ”Çiftçinin üründen kaybı büyük olacak. Tarlada ürünü bir an önce söküp fabrikaya vermesi lazım. Fabrika alımı geciktirince  ürün ya tarlada ya da sökülmüş çiftçide bekliyor. Üründe fire artıyor, Çiftçinin geliri düşüyor. Birçok çiftçi bu koşullarda pancar ekmeyeceğiz, alternatif ürününe yöneleceğiz diyor, bu durumda pancar ekimi yapanların sayısı büyük oranda azalacak, bu Nişasta Bazlı Şurup üreticisine yarayacak. Özelleşen fabrikalar kapanacak. Sağlıksız Amerikan şurubuna memleket esir düşecek” diyerek,  uygulamaya tepki gösterdi.
ÖZELLEŞTİRMENİN SONU…
Alım noktalarında randevulu alım sistemi nedeniyle çiftçilerin sıra beklemek zorunda kaldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Fabrika özelleştirilmeden önce, çiftçiler serbest söküm zamanında ürünlerini kantarlara getirip ilgililere teslim edebiliyorlardı. Şimdi ise randevulu sisteme geçildi ve günlük az miktarda ürün teslim alınıyor. Kantarların önünde uzun kuyruklar oluşturuluyor. 
Günlük alım yapılan miktar ile genel üretim yapılan miktar arasında bir orantı kurulduğunda, böyle giderse, çiftçilerin ürünleri kış sonuna kadar bile alınmayacak. Bu durumda üreticiler hem kantar önlerinde sıra bekleyecek hem de tarlada ürünlerini bekleyecek. Tarladaki şeker pancarının üzerine kar düştüğünde söküm sıkıntılı olacak ve belki de binlerce ton şeker pancarı telef edilecek. Çiftçi söküm yapmada zorlanacak, üründe fire artacak, maliyet yükselecek, çiftçi daha da mağdur olacak. Çiftçi özelleşme ile fayda beklerken zarar gördü. Eyvah diyor ama fabrikalar elden gitti. Verilen sözler havada kaldı..  Fabrika artık halkın değil özel şahısların oldu, çiftçi sorununu dahi dinlemeyen ister ürün getir ister getirme diye çiftçiye bakan, horlayan bir anlayışla idare ediliyor” diye konuştu. 
ÇİFTÇİLER ZORDA..
Randevulu sistem nedeniyle kantarlarda zaman zaman sert tartışmaların da yaşandığı yönünde şikayetler aldıklarını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buradaki fabrika görevlilerinin çiftçilere yaklaşımının hoş olmadığını söyledi. Gürer, “Zaten zor şartlar altında üretim yapan çiftçilerin, ürün teslimi sırasında yaşadığı mağduriyetin çözülmesi gerekirken, çiftçilere hoş olmayan davranışların sergilenmesi kabul edilemez” şeklinde konuştu. 
MALİYET İKİ KATINA ÇIKTI 
Girdi maliyetlerin geçen yıla göre yüzde 100 oranında arttığına da işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Geçen yıl 1300 liradan alınan gübrenin tonu bu yıl 2 bin 700 liraya yükselmiş durumda. Mazot ve elektrik zamları ile birlikte maliyet iki katına çıktı ama ürün taban fiyatındaki artış yüzde 20 seviyesinde kaldı. Buna rağmen üretime devam eden çiftçilerin, randevulu sistem nedeniyle mağdur edilmesine göz yumulmamalı” ifadelerini kullandı. 
VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTMADILAR 
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kapsamında 24 Haziran  öncesi özelleştirme öncesinde çiftçilere ve işçilere verilen sözlerin yerine getirilmediğine de dikkat çekti. Bor Şeker fabrikasındaki işçilerin bir bölümünün emekli edildiğini bazılarının ise başka kurumlara aktarıldığını anlatan Gürer, “işçiler ciddi anlamda mağdur edildi. Fabrika çalışanları dağıtıldı. İşçiler kadar çiftçiler de mağduriyet yaşıyor. Pancar üreticilerine yapılan uygulamalarla adeta ‘pancar ekmeyin’ denilmeye çalışıyor” açıklamasında bulundu.
PANCAR ALIMLARI HIZLANDIRILMALI 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı alımlarının hızlandırılarak çiftçilerin bu konuda yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder