DOĞANIN DENGESİ İŞTE BÖYLE BOZULUYOR
CHP Niğde Milletvekili Gürer, yılda 200 bin arı kovanının yok olmasına neden olan bitki koruma ürününün yarattığı sorunu, TBMM gündemine taşıdı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım ilaçlarının doğanın dengesini tehdit ettiğini, bilinçsiz ilaç kullanımının ise canlılara zarar verdiğini söyledi.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda, tarım ilaçlarının yanlış kullanımının yol açtığı zararın doğa ve canlılara etkisinin farklı araştırmalarla kanıtlandığını belirten Milletvekili Gürer, başlıca kötü sonuçlardan birinin ise toplu arı ölümleri olarak ortaya çıktığına vurgu yaptı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yılda en az 200 bin arı kovanının yok olmasına neden olan bitki koruma ürünleri ile ilgili Bakana yönelttiği yazılı soru önergesinde 'Neonikotinoid’ adı verilen ilaç grubunun, arıcılık sektöründe yarattığı zararı sordu.
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, Neonikotinoid grubunda yer alan 3 aktif maddeden Clothianidin aktif maddesinin yasaklandığını belirtti. Bakan Pakdemirli, ilgili aktif madde ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin imalat ve ithalatına son verildiğini bildirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği'nin raporuna göre 'Neonikotinoid' olarak adlandırılan ilaç gurubu sebebiyle bir yılda yaklaşık 200 bin arı kovanı yok oluyor. Avrupa'da yasak olduğu belirtilen bu ilaçların zararlarının tespit edilmesi adına çalışma yapılmakta mıdır? Ülkemizde yerli arı ırkının korunması ve ekolojik dengenin sağlanması adına çalışma yapılması düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.
Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, “Neonikotinoid grubunda yer alan 3 aktif maddeden Clothianidin aktif maddesi yasaklanmış olup, diğer 2 aktif madde de ise kısıtlama yoluna gidilmiştir. Clothianidin aktif maddesinin ve bu aktif maddeyi ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalat ve imalatı 8 Şubat 2019 tarihi itibari ile sonlandırılmıştır” açıklamasında bulundu.
Bakan Pakdemirli, “Bu bağlamda Imidacloprid ve Thiamethoxamaktif maddesini ve karışımlarını ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalatı, imalatı ve kullanımı konularında Avrupa Birliği ile uyum içerisinde Bakanlığımızca gerekli kararlar alınmış olup, söz konusu kararlar uygulamaya konulmuştur. Bu konuda sonraki sürecin yönetiminde de yine Avrupa Birliği'nde alınan kararlar ve yapılan uygulamalar incelenecek, konu takip edilerek gerekli kararlar alınarak uygulanacaktır” dedi.
YERLİ IRKIN KORUNMASI ÇALIŞMALARI
“Türkiye'de Bal Arıları ve Bazı Yabani Arılarda Ölümlere Neden Olan Hastalıkların ve Toksikolojik Etkenlerin Araştırılması" isimli araştırma projesinin 2018 yılında başladığını hatırlatan Bakan, “Ülkemizde bulunan ve değişik bölgelerde adaptasyon sağlamış yerli arı ırklarım korumak amacıyla Anadolu Arısı, Muğla Arısı, Trakya Arısı, Ege ve Orta Karadeniz Bölgesi Arısı'nm ıslahı yapılmış ve arıcıların kullanımına sunulmuştur. Diğer bölgelerde bulunan bal arısı ırk ve ekotiplerine ait ıslah ve muhafaza çalışmaları Bakanlığımız ve Merkez Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklıyla yürütülen projelerle devam etmektedir” dedi.
DOĞANIN DENGESİ BOZULUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, insan nüfusundaki artışın gıda ürünlerine olan talebi artırdığını ifade ederek, “Talep, üründe verim, kalite ve en az zararın oluşmasını tetikledi. Önlemler içinde ürünü zararlılara karşı korumak, başlıca çaba gerektiren alan oldu. Bitki hastalıkları çeşitlendikçe tarım ilacı da çeşitlendi. Bir ürüne faydası olan ilacın diğer ürüne farklı etkisi oldu. Kullanımına dikkat edilmeyen alanlarda sorunlar katladı. Öyle ki sorun insan sağlığı için dahi risk üretir boyuta taşındı” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder