RAMAZAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME
Niğde il Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu vatandaşları uyardı
"Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmenin en önemli
faktörlerinden biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Ramazan ayı boyunca oruç
tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları gibi beslenme düzeninde meydana
gelen değişikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde
psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girebilmektedirler. Fakat Bayram
sonrası aşırı yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları
aşırı tüketmek hazımsızlık ve mide problemleri başta olmak üzere bazı problemlere
yol açacaktır. Bu nedenle halkımızın yeterli ve dengeli beslenerek bayram
ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenme
önerileri:
-Şeker, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı
olanların yaşam boyu sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermesi
gerekir.
-Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek
yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmaması ve öğün aralarının en az 2 en
fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
-Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek,
ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir.
-Hafif bir kahvaltı ile güne başlanması ve gün boyu öğün
atlanmaması gerekir. Kahvaltıda domates, salatalık, maydanoz, taze biber ve
benzeri çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta
tercih edilmelidir. Bayram ziyaretleri sırasında genellikle tatlı ikramı
yapılacağı için kahvaltıda mümkün olduğunca şeker, bal vb. tatlı türü besinler
tüketilmemelidir.
-Ekmek olarak kan şekerini kontrol altında tutan ve
tokluk hissi veren tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
-Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan
korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller
tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve
meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan
şekerinin de hızla yükselmesini engellerler. Gece öğününde meyve, yoğurt gibi
besinlerin tüketiminin tercih edilmelidir
-Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine
dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden
mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
-Ramazan süresince sıvı tüketiminin azalması sebebiyle
bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımının arttırılması, günde yaklaşık
2-2,5 litre su içilmesi, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze
sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı
gıdaların eklenmesi gerekir.
-Çay ve kahve kafein içeren içeceklerdir. Yeterli
miktarda tüketimi vücut için fayda sağlarken aşırı alımları sonucunda vücudumuz
zarar görebilir. Bu nedenle tüm bireyler dahil olmak üzere özellikle yaşlılar
ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri
fazla miktarda tüketmemelidirler.
-Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan
fiziksel aktivitenin, bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça
önemlidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel
sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma
hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve
kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya
yardımcı olduğu unutulmamalıdır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder