24 Ağustos 2019 Cumartesi

Akkaya Barajı Çevre Felaketi Olmaya Devam Ediyor
CHP Milletvekili Gürer, “Barajdaki kirlilik öyle boyutlara ulaştı ki, artık suda canlı yaşamaz oldu” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Akkaya Barajı'nın yarattığı çevre kirliliği ve barajın temizlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi.
Bor’daki köpük yüzünden 100 bin kişinin sağlığı risk altında
2009 yılında bugüne gelen bütün bakanların bölgeye geldiklerinde Niğde’deki bu sorunu çözecekleri sözünü verdiklerini, arıtma tesisi yapacaklarını belirtmelerine rağmen hala sorunun çözülmediğini hatırlatan Gürer, “Niğde ile Bor ilçesi arasında 1969 yılında bor ovasının sulanmasına yönelik yapılan ve halen Niğde üniversite alanı ile sınır olan Akkaya barajı, son on yılda yoğun kirlenmeye uğramıştır. İçinde balık yaşamayan, suyuna köpeğin bile girmediği, zaman zaman araç yüksekliğinde köpüklerle Bor ilçesinde akış gösterdiği yerlerde köpüren baraj, insan ve çevre için adeta bir felaket haline gelmiştir.
Koku, Niğde ve Bor’u sardı
Baraj kirlenmesini durdurmak için Niğde belediyesi, arıtma tesisi yapıldığını ifade etmektedir ancak arıtma yapılsa dahi mevcut baraj alanında oluşan yoğun kirlenmenin, barajı tümden temizlemeden ortadan kalkması olası değildir. Haliç örneğinde olduğu gibi bölgede bir temizlik yapılması gereklidir. Suyun rengi yeşile dönmüş ve yaz aylarında koku Niğde ve Bor ilçesini sarmış durumdadır” dedi.
Gürer yönelttiği soru önergesiyle, “Bu konuda kurumlar arası koordinasyon sağlanarak bölge için son beş yılda sağlık ve doğa sorunu noktasına gelen barajın temizlenmesi ve kurtarılması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusuna yanıt aradı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Gürer’e verdiği yanıt ise oldukça ilginçti. Pakdemirli, “Akkaya Barajının temizlenmesi konusunda ilgili Kurumlardan, Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze ulaşan herhangi bir bilgi, belge, görüş, öneri bulunmamaktadır” dedi.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan görüşe göre, “2011 yılında artan problemlerin önlenmesi için DSİ Genel Müdürlüğü tarafından dip-çamur temizliği yapılmıştır. O tarihten sonra Akkaya Barajının temizlenmesi konusunda ilgili Kurumlardan, Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze ulaşan herhangi bir bilgi, belge, görüş, öneri bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder