Gürer:
“Buğdayda tehlike çanları çalıyor”
Gürer: “İçeride kuraklık ve dışarıda artan fiyatlar
buğdayda sorun yaratabilir”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl ekmeklik buğday taban fiyatının açıklanırken dünya piyasaları ve kuraklık dikkate alınıp ton başına ekmeklik buğday taban fiyatının 2 bin 500 TL olması gerektiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer
Fethi Gürer, yaptığı açıklamada diğer bazı tarım ürünlerinde olduğu
gibi buğdayda da kuraklık ve yurt dışı piyasalarda oluşan fiyatlar
ile tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade etti.
Ülkemizde her yıl ortalama 20 milyon tona yakın buğday
üretildiğini ve 9.5 milyon ton buğday ithal edildiğini belirten CHP Milletvekili
Ömer Fethi Gürer, kuru tarım alanlarında baş gösteren kuraklık nedeniyle bu
yıl rekoltenin TMO ya göre dahi en az 1 milyon ton daha düşük
olabileceğinin tahmin edildiğini vurguladı. Gürer, “TMO’nun bu tahmini
dışında çiftçiler ise daha büyük kayıptan söz etmektedirler. Özellikle
Güneydoğu’da kuraklığın daha etkili olduğu görülmektedir” diye konuştu.
BUĞDAY EKİLEN ALANLAR DARALDI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretimindeki
girdi maliyetlerinin sürekli artması, yeterli destek sağlanmaması, taban fiyatı
uygulamasında sürekli üreticiler aleyhine karar verilmesi, ithalata yönelik
uygulamalar ve diğer sorunlar nedeniyle buğday ekim alanlarının daraldığını
söyledi.
TMO, ÇİFTÇİYE YÜZÜNÜ DÖNSÜN
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıl açıkladığı buğday taban fiyatında ve hasat sonrası yurtdışından ithal ettiği buğday fiyatı arasında çok ciddi fiyat farkının olduğunu anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO 2020 yılı taban fiyatında ve yurtdışından ithal ettiği buğday fiyatında adeta bir kara mizah örneği sergiledi. Ekmeklik buğday için ton başına 1650 TL taban fiyatı belirleyen TMO, makarnalık buğdaya ise 1800 TL taban fiyatı açıkladı. Ancak hasat sonrasında 1800 liradan ekmeklik buğday, 2 bin 450 liradan da makarnalık buğday ithal etti. Yani kendi üreticisine makarnalık buğdayda 1800 lira veren TMO, yabancı ülkelerin üreticilerine 2 bin 450 lira ödedi” hatırlatmasında bulundu. .
TON BAŞINA MALİYET 2 BİN 450 LİRA
TÜİK verilerine göre kuru tarımda 1 dönüm araziden 270 kilogram verim alındığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 ton buğday elde edebilmek için en az 3.5 dönüm arazide hasat yapılması gerektiğine dikkat çekti. Geçen yıl 514 lira olan 1 dönüm buğday üretimindeki maliyetin bu yıl yapılan hesaplamalara göre destekler düştükten sonra 690 liraya çıktığına vurgu yapan Gürer, bu durumda 1 ton buğday elde edebilmek için 2 bin 450 lira harcama yapıldığının, çiftçiler tarafından ifade edildiğini belirtti.
ÜRETİCİ ZARAR ETMESİN
Gürer, buğday üreticisinin zarar etmemesi için bu yıl
buğday taban fiyatının en az 2 bin 500 lira olarak açıklanması gerektiğini de
ifade ederek, “Hayatın her alanında kullanılan en önemli besin maddeleri
arasında yer alan buğdayda, yaşanan
kuraklığın yanında özellikle yurt dışı fiyat artışı ile ne yazık ki tehlike
çanları çalmaya devam ediyor. Rusya’da 270 doları, Fransa’da 313 doları aşan
fiyatlara, deniz ve kara nakliyesi eklendiğinde tonu 2500 lirayı aşıyor.
Makarnalık buğdayın yurt dışı fiyatı yükseliyor. Ülke üretimiyle kendi
kendimize yetmek varken ithale sarılmanın bedeli ağırlaşıyor. Bu nedenle yerli
üretimi de teşvik etmek için üreticinin tatmin olabileceği bir taban fiyat
açıklanması şarttır” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder