25 Şubat 2012 Cumartesi

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!


  NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ALİRIZA ERDOĞAN SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI VATANDAŞLARI UYARDI
EVLERDE KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR



Kış aylarında en çok karşılaştığımız sorunlardan birisi de karbon monoksit zehirlenmeleridir. Günlük hayatımızda kullandığımız şofben, soba, kombi gibi cihazlar, hiç beklemediğimiz bir anda bizim ve yakınlarımızın ölüm nedeni olabilmektedir. Kullandığımız kombi, şofben ve soba gibi cihazlardan çıkan, fakat bacadan gitmeyip ortamda biriken ve zehirlenmeye neden olan karbon monoksit (CO) gazıdır. Doğal gaz diğer yakıtlara göre daha etkili ve temiz yansa da, yanma tam olmadığında öldürücülük oranı çok yüksektedir.
Karbonmonoksit (CO) Nedir?
               Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Duvarlardan bile sızabilir. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özeliğinin olmaması nedeniyle fark edilmemektedir. Vücuda solunum yolu ile alınır.



Karbonmonoksit Zehirlenmelerinde İlk Yardım:
·        Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini  korumalıdır.
·        Hemen camlar açılmalı açılmıyorsa kırılmalıdır.
·        Hasta hızla ortamda uzaklaştırılmalıdır.
·        Acil yardım servisi 112 aranmalıdır.
·        Oksijen verilmelidir.
·        Hasta sıcak tutulmalıdır.
·        Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa temel yaşam desteğine başlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder